Fototips - Tänk på ljuset när du fotar porträtt!

Det här är antagligen en sak de flesta som har fotat lite mera vet, men jag tänkte i alla fall skriva lite om det nu. Ljuset. Om man fotar porträtt är ljuset otroligt viktigt, om ljuset är dåligt spelar det ingen roll hur vacker modell man har eller hur bra kamera man har, porträtter blir ändå lätt lite halvdåligt. 
 
Man kan antingen fota inne i en studio med belysning som man själv styr helt, eller ute bara med solen som ljuskälla, eller inne eller ute med en kombination av solljus och kamerablixt eller lampor. Men det jag tänkte fokusera på nu är ute med bara solljus. Många som inte fotar så mycket tror ju att det är perfekt att vara ute och fota en solig dag, men det är det inte alltid, en mulen dag ger mycket jämnare ljus och därför ofta finare bilder. Men om man ändå vill fota ute när solen skiner kan man till exempel göra som jag gjorde när jag fotade studentporträtt på min syster Fanny, och hade min andra syster Lotta med som hjälpreda och assistent! :)
 
Här är några bilder jag tog då:
 


På den här första bilden ser man tydligt vad ojämnt solljuset blir. Den starka solen gör så att ena halvan av ansiktet blir nästan vit och den andra blir alldeles för mörk. Det ser inte fint ut, ansiktet ser glansigt ut och klänningen förlorar också sina fina detaljer där solljuset kommer. På den här andra bilden är däremot hela ansiktet i skuggan, ljuset blir jämnare, hela bilden blir ljusare och finare. Klänningens detaljer syns också mycket bättre, även om man skulle redigera bilden lite ljusare!


Haha, det var så här jag fick skuggan! Man borde egntligen ha haft till exempel ett vitt lakan att ha mallan solen och Fanny, men eftersom jag inte hade tänkt på det så fick man ta det man hade. Därför slutade det med att Lotta fick stå och hålla upp sin tröja och skugga Fanny! Det kanske ser lite dumt ut (och bilarna som körde förbi undrade säkert vad vi höll på med!), men jag blev nöjd med resultatet och det är det viktigaste! Så tack Lotta för hjälpen! :D
 
Sådär, nu har jag skrivit ungefär det jag hade tänkt skriva och visat några bilder. Hoppas att ni förstod vad jag menade, och kanske någon också lärde sig något nytt! :) 
 
Alla bilderna är oredigerade och fotade med Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0