Ögonfransar

Nu är jag hemma hos Malin, just fixade vi lite på ett blomland här och nu latar vi oss en stund innan det blir mat. 

Här är en bild på Malins ögonfransar:


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Blåa hortensior

Har ni någonsin köpten en vackert blå hortensia som efter ett tag har tappat sin blåa färg och istället blivit rosa?

Det är ganska fascinerande tycker jag för egentligen finns det inga blåa hortensior, det finns ingen sort med den färgen. Men det finns ändå ofta att köpa. Så hur fungerar det då..? Jo de blåa hortensiorna är egentligen en rosa sort som har vattnats med aluminium! Så om man köper en med blå färg och hemma vattnar med "vanligt" vatten kommer den tappa sin färg och istället blå rosa eller röd (beroende på vilken färg den sorten egentligen har). Om man vill att den ska fortsätta vara blå måste man alltså se till att pH hålls lågt och gärna vattna med aluminium. Ganska lustigt tycker jag!

Så här kan en hortensia som har blå färg se ut:


Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Medan de börjar se ut så här om man slutar vattna med aluminium:
(Eller man ser ju på vissa fläckar att de ännu har fått lite aluminium, men för lite för att allt ska bli blått.)


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Tänk vad mycket man kan påverka med pH och gödsling!

Smoothie

Efter att jag för någon vecka sedan köpte en mixer så har jag gjort smoothie nästan varje dag. Det är ju så gott, lätt att variera, nyttigt och bra på alla sätt och vis. Perfekt att blanda i lite sådant som kanske inte är jättegott att äta bara det, men som är väldigt nyttigt och inte ens märks sedan i den färdiga smootien!:P

I just den här smoothien tror jag att det är röda och vita vinbär, hallon och naturell yoghurt. Plus lite solrosfrön både i och på som dekoration, och torkade tranbär och gojibär som dekoration. Haha, jag följer aldrig något recept så det kan vara lite svårt att komma ihåg, men god var den i alla fall!:)
Nikon d3100 och Micro Nikkor 40mm.

Brukar ni ofta äta smoothie? Har ni något recept att tipsa om? :)

Växtkännedom och omhändertagna lökar

Nu har vi varit hela dagen i Överby, lite över en timme med bil härifrån. Vi har haft växtkännedom och gått igenom blommande krukväxter och snittblommor, och sedan var vi också och tittade på växthusen som fanns där och såg vad de odlade. Just nu var de på slutrakan med bland annat snittpåskliljor och primula, så det fansn en del som skulle kasseras så det blev att ta hem en del.. Man hade ju inte hjäta att lämna allt där när man visste att det skulle slängas, så nu har jag en hel påse med påskliljelökar att gräva ner någonstans och några primulor att njuta av!:) Bilder kommer antaligen förr eller senare, men nu ska jag äta middag.

Hoppas ni alla har haft en bra dag!Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Ett hjärtligt morgonmål

Här hittade jag ett litet spader på en sten, och nu har jag hittat ett hjärta på min smörgås. Bara ruter och klöver kvar då..?!

Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Vad det inte en ganska söt äggsmörgås?:)

Tre versioner av samma bild

Sådär, nu har jag äntligen gjort färdigt en skoluppgift jag har stressat över ett tag, skönt! Det betyder inte att jag inte har några andra uppgifter jag borde göra, men dem hinner jag nog med någon annan dag. Idag har vi förresten varit på studiebesök hela dagen, ett besök till en tomatodling och ett besök till en odling med prydnasväxter. Efter det var jag och Malin en sväng och shoppade (eller okej, jag shoppade och Malin var med som sällskap). Jag hittade lite allt möjligt, men det får ni kanske se någon annan gång!:)

Här är i alla förresten en bild från trädgårdsmässan förra veckan som jag redigerade lite. Jag hade inget att göra en stund, så det blev lite sådant, men inget avancerat!:P Så nu ska jag läsa lite bloggar tror jag, så att ni vet!


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Vilken version blev finast? Jag är ganska förtjust i den sista! :)

Engelsk pelargon

trädgårdsmässan köpte jag en liten engelsk pelargon, och jag tänkte visa några bilder nu. Det här är inte bilder på den jag köpte, min är lite ljusare och mycket mindre men annars se de ganska lika ut. Den här plantan tyckte jag var väldigt fin, den var så stor och med så massor med blommor så jag hoppas min också ser ut så här om några år!:D
Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Är den inte härlig när den ser ut som ett helt litet träd? :)

Växtsjukdomar: Svampar, bakterier och virus

Sådant håller vi på att läsa om nu under dagens lektioner. Lite enformigt kanske, men sådant är också bra att kunna!

Vad jag vet så är det här växten friskt, men jag visar den här bilden i alla fall:


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

God morgon!


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Massor med bilder från Trädgårdens vår

Som jag redan har skrivit flera gången så var jag och två andra från klassen till Åbo på trädgårdsmäsas i tordags och fredags. Mässan fortsatte på lördag och söndag, men då kom två andra och bytte av oss. Mässan heter Puutarhan kevät - Trädgårdens vår och handlar om allt möjligt som rör trädgården och inneväxter.

Nu äntligen har jag orkar titta igenom alla bilder, så nu tänkte jag visa er hur det riktigt såg ut! Så därför blev det ett ganska långt inlägg!:P De hade satsat massor på att göra stora rabatter med massor med blommor och träd, en enorm grön vägg (gjord av krukor med bland annat persilja), murar och fontäner. Så det var verkligen ganska mäktigt att se allt det inomhus!


"Mittenprydnaden". Blommor i massor, en enorm grön vägg (man ser bara ca halva), stigar, små bäckar med vatten..


Det såldes allt möjligt och fanns massor att titta på!


Alla de andra utställarna hade också gjort det väldigt fint, här är ett exempel.


En del av allt som såldes. Jag köpte en engelsk pelargon som synns på första bilden och en guldpalm som synns på andra bilden.


SÅ VACKERT med alla färger och stenanläggningar!:)

Det fanns verkligen stora mängder påskliljor, krokusar och hyacinter! Och stora träd!


Det såldes alla möjliga lökar, knölar, jordstammar och rötter.


Så fint med små fontäner mitt bland alla blommor!


Malin sitter och beundrar allt det vackra och vilar benen.


Det fanns "föreläsningar" att lyssna på, där kunde man bland annat lära sig att göra blomsteruppsättningar.


Den "mindre" rabatten, men ända ganska stor och imponerande!

Även om vi satt den största delen av tiden vid vår monter (bilder på montern finns här) så hann vi nog se ordentligt på allt annat också, och det var verkligen roligt. Jag älskar blommor och eftersom inget ute alls har börjat blomma här var det ganska underbart att gå runt där bland alla blommorna!:)

Alla bilderna är fotograferade med Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm eller Nikkor 18-55mm.

Konstutställninng

På trädgårdsmässan fanns det allt möjligt som handlade om trädgård och blommor, också en konstutställning! Där fanns det alla möjliga olika sorters bilder och tavlor, både foton, små tavlor och stora tavlor och de flesta handlade på ena eller andra sättet om blommor eller växter. Så jag tänkte visa två bilder därifrån.

Malin som tittar på tavlor:Lite färggranna och abstrakta träd:


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Nu börjar en ny skolvecka

Nu är det måndag igen, veckorna bara flyger iväg! Det är otroligt att det bara är några veckor kvar, sedan börjar vårt sommarlov! (Eller praktik, beroende på när man har den.) Otroligt i alla fall! Men nu är det dags att masa sig iväg på lektion! Hoppas att ni alla har en bra början på veckan!


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Jag på trädgårdsmässan

Det blir alltid lite dåligt med bilder på mig när det är jag själv som har kameran, men här är i alla fall en bild på mig tagen i torsdags på trädgårdsmässan av Malin. Så ungefär så här såg jag ut då, om någon har funderat. Nu är det dags för middag!


Fotad av Malin med Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Skönt att gå på bar mark

Det finns fortfarande snö på många ställen, och stora drivor på vissa, men det är i alla fall otroligt skönt att det har börjat försvinna. Och jag har glömt bort hur underbart det är att gå på bar mark! Nackdelen är att det är ganska lerigt och slaskigt, men jag tänker inte klaga!:)


Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Har ni någon snö ännu?:)

Så härliga färger

På Trädgårdsmässan fanns det blommor i alla möjliga färger, och otroligt mycket av varje. Så vackert verkligen med blommor överallt och hela hallen doftade av hyacinter och påskliljor. Hyacinter är väl mest julblommor tycker jag, men de hade två färger jag inte hade sett förut och som genast blev nya favoriter. En härlig cerisrosa och en grann lila. Så vackra! På bilden nedan ser man de lila, men färger blev inte riktigt lika fin som den var i verkligheten, men jag fick det inte bättre. 


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Nu börjar klockan vara ganska mycket, så nu tror jag att det är sovdags! Hoppas ni har haft en fin lördag!:)

Fixade lite med kategorierna

Usch, varför ska det vara så svårt att bestämma vilka olika kategorier man vill ha??

När jag startade den här bloggen hade jag inget macroobjektiv, men jag tog ändå så bra närbilder det bara var möjligt med de objektiven jag hade, men jag ville inte kalla det "macro" eftersom det inte var det, men jag kallade det "detaljer". Men efter att jag fick mitt macroobjektiv skapade jag en Macro-kategori, men då blev Detaljer-kategorin ganska onödig. 

Så då hade jag sex olika kategorier med foto; Detaljer, Djur, Macro, Människor, Natur och Övrigt.  Då fick jag stora problem, hur "nära" måste man ta en bild för att jag ska räkna det till macro istället för till detaljer? Och om jag tar bilder på en blomma, är det natur (fast det är inne), är det detaljer eller är det dåliga macrobilder..? Mej suck vad jag blev trött på det, så nu har jag gjort om kategorierna lite.


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Jag ändrade Detaljer-kategorin till en kategori för blombilder, så där ska jag samla alla bilder på blommor, både vilda blommor ute, snittblommor innen, både blommor på avstånd och närbilder av blommor. I Macro-kategorin har jag bara riktiga macrobilder (ska försöka i alla fall), så det kan vara på vad som helst, också riktiga närbilder på blommor i vissa fall. Djur- och människor-katogorierna är ganska tydliga, så de fick vara oförändrade. Natur-kategorin döpte jag om till Natur och landskap, så där finns bilder på allt möjligt jag har fotat ute, som varken är blommor, människor, djur eller ordentliga närbilder. Alltså t.ex. bilder på landskap, träd och buskar, kvistar.. Sedan är allt som inte passar i något av de här kategorierna i Övrigt-kategorin helt enkelt. Så så här får det vara nu i alla fall.

Så nu har jag alltså fortfarande sex olika fotograferingskategorier, men lite annorlunda än förut:
Blommor, Djur, Macro, Människor, Natur & Landskap och Övrigt.


Så nu är det förhoppningsvis lite lättare för mig att ordna bilder och för er att hitta!:) Det finns ju förresten bilder i alla de andra kategorierna också, men där finns det mera texter och citat också. Så lite råddigt är det ännu!:P


Ett hav av tulpaner

Det fanns hur mycket blommor som helst på trädgårdsmässan, här är t.ex. ett helt hav av gula fransiga tulpaner. 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Trädgårdsmässan: Från en tom fläck till en färdig monter

På torsdagen och fredagen var jag, Malin och Martina (som går på vår klass) alltså till Åbo på trädgårdsmässa för att presentera vår utbildning. På onsdag kväll kom vi dit och började göra vår monter. Först hade vi stora problem att alls hitta vår plats, men till slut hittade vi några små tejpbitar på marken som visade var vi skulle vara, så då var det bara att bära dit alla saker.

Så här såg det ut när alla saker var på inburna:Efter det var det dags att leta upp någon som hade skärmarna vi skulle använda så att vi kunde sätta upp dem. Efter att det var gjort var det bara att rulla ut mattan, plantera lite blommor, hänga upp en tavla och lite annat liknande.

Här är det läraren som fixar med datorn medan Malin och Martina väntar:Sedan var det bara lite småsaker kvar, en hylla med broschyrer och helt enkelt att se till att allt såg bra ut:Sedan var allt klart och det vara bara att sätta sig och vänta:

Alla bilderna är fotade med Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm eller Nikkor 18-55mm.

Montern blev kanske lite väl inriktad på landskapsplanering istället för trädgårdsnäring med tanke på att vi alla studerar på trädgårdsnäring, men det var läraren (som egentligen är lärare på landskapsplanering) som hade ordnat det mesta så det blev lite så. Men ganska mysig tycker jag ändå att montern blev. 

Men jag måste erkänna att det var fruktansvärt tråkigt att sitta där två dagar från tio till sex. Inte för att mässan var tråkig i sig, men det var inte riktigt rätt målgrupp där. Det var så gott som bara pensionärer och äldre där, så ingen var ju så värst intresserad av att börja studera. Men nu har vi i alla fall varit med och ordnat en monter vid en lite störra mässa, så det är ju roligt. Förhoppningsvis går det bättre idag och imorgon också för de hortonomer som är på mässan, kanske de lyckas hitat några intresserade!:)

Mera bilder från själva mässan kommer så småningom.

Motljus
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Just nu: På mässan

Nu sitter vi här vid vår monter och väntar på besökare. Det är ganska klent av såna, åtminstone de i rätt ålder.
Men mässan är nog ganska intressant i alla fall!


Bra att tänka på när det är mulet


Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Trädgårdsmässa i Åbo

Idag klockan fyra är det start mot Åbo för ungefär hälften av klassen och en lärare. Imorgon och fram till och med söndagen så är det trädgårdsmässa i Åbo, Puutarhan kevät, och vi ska delta där och presentera hortonomutbildningen. Så ikväll ska vi förbereda vår monter och se till att allt är klart inför imorgon. Vi tre ska vara där torsdag och fredag, på helgen kommer andra halvan av klassen och tar över. Skönt så får vi ha helgen ledig!;)

Så bloggandet kan bli lite dåligt, men jag ska försöka uppdatera lite i alla fall, plus att jag har tidsinstället ett par inlägg. Så jag tror att ni överlever. Jag tar såklart med kameran så sen efteråt har jag säkert en hel del bilder att visa!:)

Här är en bild från Miljömässan som var här i Ekenäs tidigare i mars, men då var jag bara dit en snabb runda och tittade. Det är alltid ettorna som har monter där då, så jag var där förra året. Det är inte alls en lika stor mässa, och inte lika intressant heller, men jag tänkte att det passade att visa en sådan bild i alla fall, nu på tal om mässor!


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Har ni besökt någon intressant mässa?:)

Kvällspromenad

Nu har jag gjort en skoluppgift klart, så nu är jag klar med allt "tråkigt" för idag. Så därför tror jag att det är dags för mig att fara ut på en kvällspromenad och sedan blir det dags för film och popcorn. Hoppas jag i alla fall. Man vet ju aldrig, planer kan ju alltid ändras! Men popcorn tror jag i alla fall att det blir!:D

Här är en några veckor gammal bild, men jag har inget bättre att visa nu. Så den får duga..


Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

En söndrig blomma


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Nu har jag varit en stund vid biblioteket och läst lite och nu är det dags för middag!

Malin

Här är en bild på Malin som jag tog i fredags medan vi väntade på att färjan skulle komma:


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Nu ska jag fara på lektion, men hoppas att ni alla har en bra dag!:)

En lista

Jag blev utmanad av Yuki att göra den här listan, så här kommer den:

Kärlek/Pengar
Vin/Öl (ingendera)
Dag/Natt
One night stand/Förhållande
Tv/Dator
Pepsi/Cola (egentligen ingendera)
Vild fest/Hemmakväll
Telefonkontakt/Face to face
Facebook/Twitter
Äpple/Apelsin
Sommar/Vinter
Långt hår/Kort hår
Klänning/Kjol
Lägenhet/Hus
Ring/Halsband
Jordgubbe/Hallon
Höst/Vår
Bil/Buss
Puss/Kram

Usch vad svårt det var ibland! Vissa saker har jag inte så stor skillnad på, vissa saker beror på situation och vissa passade inget av alternativen. Men nu har jag i alla fall svarat på de här frågorna någorlunda. Jag utmanar vem som helst som vill svara på den här listan!:P

Nu ut på promenad

Nu har jag gjort lite allt möjligt, men inte riktigt så mycket som jag skulle ha velat göra. Men det får räcka för idag i alla fall. Och nu ska jag ut i mörkret på en promenad, det är så skönt att vara ute och gå nu i vårluften!:) 

Här är en annan bild från helgen:


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Ledig måndag men mycket att göra

Idag har jag inga lektioner, men jag har ändå en hel del att göra. Nu ska jag diska, efter det ska jag försöka få ordning på bloggen igen (t.ex. svara på alla kommentarer) och göra en skoluppgift. Men en sak åt gången, förhoppningsvis hinner jag med allt!

Här är en bild från helgen:


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Play games


Nikon D3100 och Nikkor Micro 40mm.

Snart är det start tillbaka mot Ekenäs!

Är du fri?


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Fullt upp hela helgen

Igår genast när vi kom hem åt jag middag och efter det storstädade vi akvariet. Jag köpte lite fiskar så de fick också flytta in. Efter det var det dags för kvällsmat och sedan var den dagen över. Idag steg jag upp, åt lucnh, hjälpte min syster med lite läxor och sedan var det dags att fara ut och storstäda till marsvinen. Så det blev vi just klara med, så nu sitter vi och vilar en stund. Men vi ar ännu jobb kvar, vi ska så tomater och kryddor och sådant som vi senare ska flytta ut till växthuset.

Så det är orsaken till att bloggandet blir lite dåligt, jag har så fullt upp hela tiden. Det är inte ens soligt idag, annars hade jag tänkt att jag skulle fara ut och fota något spännande, men vi får se hur det blir med det nu.

Här är i alla fall en gammal bild på en vacker solnedgång:


Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Spela inte dum


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Murgröna

Här är en bild på en liten nyplanterad murgröna, en av dem som jag sticklingsförökade förra perioden.
Krukan fick jag förresten till födelsedagspresent av min lilalsyster!:)


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Snart på möte och sedan hemåt

Nästa vecka ska vi på trädgårdsmässa och ha en monter och presentera vår utbildning, så det ska vi ha ett möte om nu klockan 10. Jag vet inte alls hur länge det håller på, men förhoppningsvis inte allt för länge så hinner jag och Malin fara hem till mig med den tidigare färjan. Menmen, vi får se hur det blir!

Hoppas ni alla får en härlig fredag!


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Litchi

Jag odlar mitt egna lilla litchi-träd. Jag trodde inte ens att det skulle gro, men mitt i allt började det växa med full fart!
Så här ser det ut nu, lite mer än en månad efter att jag sådde det. Ganska stort har det väl blivit på så kort tid?


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Bladen är väldigt gula, men jag tror att det beror på att medan det grodde så hade jag en plastpåse över, sen mitt i allt hade det växt massor med fått väldigt lite ljus. Men det blir nog bättre så småningom tror jag nu när det får ljus igen!

Hjärtan

Två bilder jag tog igår:
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Idag känner jag mig förresten ganska febrig och alldeles slut, så jag skippar eftermiddagens lektioner och vilar istället.

Att få något att börja växa

Jag tycker att det är en ganska mäktig känsla egentligen när man sår ett litet frö och så ser man hur det växer till en stor planta. Jag tycker om att känna att det är jag som har lyckats, att det börjar växa tack vare mig. Jag anta att det är därför jag alltid har tyckt om att så frön; blommor, grönsaker, träd.. Bara för att se hur det börjar växa, så lätt men med en sådan växtkraft.

Ganska fascinerande enligt mig!Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Så härligt att se lite grönt gräs igen!

Vi har haft väldigt mycket snö här i år, och det finns fortfarande massor kvar. Men det går åt rätt håll. Idag är det några plusgraden och solen skiner så det rinner och droppar överallt ute. Och man har äntligen kunnat skymta lite grönt, några gräsfläckar här och var har kommit fram under snön! Härligt! Så snart tror jag nog att våren börjar ordentligt här också!

Härlig grönska förra sommaren:


Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Ensam i lägenheten

Idag har vi inga lektioner, så Malin passar på att fara till Kimitoön och göra lite saker och hälsa på en kompis. Så nu är jag ensam här i lägenheten. Ganska ovant, men jag har mycket att göra. Bland annat har jag några skoluppgifter jag borde göra, massor att städa, kommentarer att svara på och annat liknande. Jag har dessutom en bra bok jag håller på att läsa, ett pussel jag håller på med och en scrapbook jag skulle vilja fortsätat med. Så jag tror att jag klarar mig till imorgon när Malin kommer tillbaka!;)

Här är en någon vecka gammal bild på is:


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

En liten groda

I fredags när vi var till en vinterträdgård (i Esbo) så såg jag förutom statyn och fiskarna och alla vackra växter ett annat litet djur.
En groda! Den satt vid kanten på dammen, men jag hann bara ta bild lite snabbt, så jag kom inte så nära. Men man ser nog grodan på den första bilden, och den nedre bilden är bara inzoomad så där ser man den tydligare. Men är den inte ganska söt?:)
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Fyllt krukor och sått blommor

Nu är vi tillbaka i Ekenäs efter vår andra dag med praktiskt arbete. Idag började vi med att fylla krukor med torv (som det senare ska planteras små plantor/sticklingar i) och sedan fick vi också pröva att så bland annat dahlia och tagetes. Lite tungt för ryggen att stå hela dagen, men ganska skönt att göra lite praktiskt ibland också!

Så här såg violerna vi krukade förra veckan ut idag:Här är en bild på nykrukade pelargonsticklingar (men de har inte vi krukat):


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Vår andra dag med praktiskt arbete

Förra veckan hade vi vår första dag av fem med praktiskt arbete i växthus med prydnadsväxter, och idag är det dags för vår andra dag. Jag vet inte riktigt vad vi ska hitta på den här dagen, men säkert blir det bra!

Här är en bild från förra gången:


Fotad med Sony Ericsson Xperia Ray.

Malin mitt i djungeln

Här är ännu en bild från vinterträdgården vi besökte i fredags, men den här gången på Malin.


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Haha, och om någon funderar på varför det finns bananer högst uppe på trädet i bakgrunden så är det för att trädet nyligen hade kapats, och bananträden sågats ner, men någon ville spara bananera och stoppade upp dem där istället!:P

Statyn och fiskarna

Här är två bilder jag tog i fredags när vi var med klassen och tittade på en vinterträdgård. Vi hade egentligen växtkännedom då, men vissa av växterna fanns i vinterträdgården också, så därför var vi dit och tittade då!:) Och det var ju roligt, för det var väldigt vackert där med alla frodiga växter och en damm med färggranna fiskar!
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Pysslat om mina små odlingar

Förra perioden när vi hade en kurs i Förökning och plantuppdragning sådde vi lite olika saker (t.ex. avokado, litchi, paprika, tomat) och sticklingsförökade lite blommor och buskar/träd. Men nu när den perioden är slut så var det bara att göra vad man ville med alla sina "odlingar", och jag tog hem dem. Lite odlingar hade jag också från förut, jag har sått lite kryddor bland annat. Så nu har jag pysslat om alla de odlingarna!

Här är en bild, men vissa saker är Malins:


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Så nu borde vi kunna det här, så om det är något ni undrar så är det bara att fråga!;)

Somebody that I used to know

Nu är jag tillbaka i Ekenäs, så nu ska det bli ordning på bloggandet igen!:)


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Gladiatorerna

Nu har jag tillgång till internet, men tyvärr inte till mina bilder. Så då känns det ju lite tråkigt att blogga eftersom jag har en fotoblogg. Hur som helst har jag haft en riktigt bra helg, jag har varit till gymmet, jag har läst, tagit det lugnt och sett på Gladiatorerna. När jag var liten älskade jag Gladiatorerna, men nu när det skulle börja igen var jag först skeptiskt - skulle det månne alls bli lika bra?? Men jag blev positivt överraskad, det var ju jättebra! Så nu är jag helt fast!:D

Men tyvärr så kan vi inte se det när vi är i Ekenäs, men till min stora glädje har andra bandat det till mig och Malin. Så igår såg vi två avsnitt och idag ännu ett, och det är ju bara så bra! Haha, och jag blir så träningsmotiverad av det, så idag ska jag kanske till gymmet igen, härligt!

Bild lånad härifrån!

Brukar ni se på Gladiatorerna? Och vad tycker ni om det?:)

Inget internet

Hej! Hoppas att ni har en bra lördag! Det har jag åtminstone, men jag har tyvärr bara tillgång till interndt via mobilen, så det kommer vara lite dåligt med bloggandet!


Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Frost

Idag ska vi fara till Överby (tar ca en timme att köra dit) för att ha växtkännedom. Jag tror att vi börjar med krukväxter, men jag är inte riktigt säker. Hur som helst kommer jag vara borta nästan hela dagen, men ikväll ska jag försöka hinna blogga igen! 

Här är förresten två bilder från tidigare i veckan:
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Your story


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Till Salo och shoppa

Imorse fråga Malin mitt i allt vad jag skulle tycka om att fara till Salo idag. Inte bara för att shoppa, utan för att göra något "extra" nu på vår lediga dag. Och varför inte? Det är härligt väder ute, inte ens så jättekallt (någon minusgrad), så då kan man ju passa på att fara ut och åka lite!:) Så så småningom startar vi säkert ditåt!


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Fototips: Detaljer i is

Nu tänkte jag tipsa om en annan sak man kan fota när det är tråkigt väder ute, eller om man helt enkelt hellre stannar inne. Det är detaljer i is, man kan säkert fota det på flera sätt, men så här har jag gjort. Det enda man egentligen behöver är ett macroobjektiv, annars kan det vara svårt att komma tillräckligt nära.

Jag använde ett lock till turkisk yoghurt för att frysa vattnet i. Jag fyllde det med vatten, blandade i lite blå karamellfärg och lät det frysa. Dagen efter tog jag fram det, skjölde av det (för att få det att lossna) och lät det smälta lite på ena sidan under vattnet. Som ställning använde jag bara lite blött hushållspapper, det fungerade riktigt bra. Jag ställde det så att solen lyste "från andra hållet", då blev alla detaljer så fina! Sedan var det bara att börja fota!

Så här blev en av bilderna:Och så här såg det ut när jag fotade:


Stativ kan säkert också vara bra at använda, men det var så ljust så jag struntade i det. På bilden kan ni också se att man inte behöver så invecklade saker för att få bra bilder, det viktigaste är att se till att ljuset blir bra (mängd, vinkel osv) och att bakgrunden blir enkel och fin!

Alla bilder är fotograferade med Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Gonatt!

Haha, det är otroligt vad trött jag är nuförtiden! Men det är en skön trötthet, det känns som att jag är trött efter att ha gjort något, inte bara trött efter en lång lat dag! Men nu ska jag snart sova, så gonatt!


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Blog award

Jag fick en One lovely blog award av Pia. Så den vill jag tacka för, och så ska jag dessutom skriva sju faktapunkter om mig själv. 1. Första intrycket av mig är oftast att jag är väldigt tyst och blyg, men det stämmer egentligen inte. För de som känner mig bra kan intyga att jag tycker om att prata, och att jag kan prata väldigt mycket, och väldigt länge. Ibland för länge..;)

2. Jag är väldigt kräsen när det gäller mat. Jag är i princip vegetarian eftersom jag inte alls tycker om köttets smak eller konsistens. Men en sak som är ännu värre är lök. Jag fullkomligt hatar lök och tyvärr är det ju väldigt vanligt i både vegetarisk mat och i "vanlig" mat. Men inte i min hemlagade mat som tur är!:D

3. Jag älskar att läsa, men jag läser ganska sällan. Orsaken är att om jag börjar läsa en bok så kan jag inte slita mig innan den är slut (tar oftast ca två dagar), så då blir resten av livet lite "bortglömt"!

4. Jag älskar lila! Haha, det kan inte bli för mycket av det, allt ska helst vara lila om jag får bestämma!:D

5. Jag älskar min bil, kallar den "henne", klappar henne efter en körtur och sådär. Men vadå, jag tycker att bilen förtjänar lite fina ord efter ett hon har kört mig så duktigt en lång stäcka!:D

6. Jag älskar krukväxter. Helst skulle jag vilja ha hela lägenheten fylld av dem, och ett hem utan krukväxter känns inte ens som ett hem för mig.. Mycket grönt ska det vara!:D

7. När jag var yngre var jag verkligen världens sämsta på datorer (och all annan teknik). Men det är otroligt vad mycket jag har lärt mig nu de senaste åren!:P

Så det var faktapunkterna om mig, men nu ska jag ge awarden vidare till några andra. Jag har valt Malin, Mima och Matilda (haha, alla började visst på "M") eftersom jag tycker att de är fina människor som förtjänar det!

En liten ekorre ute i snön

Igår på morgonen när jag var ute på balkongen en liten sväng för att ta några bilder på frosten hittade jag ett annat sött litet motiv. En ekorre! Den bara sprang förbi några buskar som jag just höll på att fota, och jag hann precis ta en bild! Så det var tur på flera sätt, dels att jag råkade vara ute just då (jag har inte sett någon ekorre här nära förut) och dels att jag hann få en bild på den!:D Jag tycker att ekorrar är så jättesöta också, så det var en bra start på dagen!

Så här såg det ut när den skuttade fram över snön:
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Vilken bild tycker ni att är finare? Den med färg eller den svartvita?:)

God morgon!

Nu ska jag snart fara till skolan, jag har inga lektioner idag, men jag ska träff några från klassen och göra en stipendieansökan (för en studieresa) och lite annat sådant. Efter det är det Miljömässa här också, så det far jag säkert och tittar på!

Här är två vinterbilder från igår:
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Hoppas ni alla får en fin onsdag!

Fototips: Blommor i is

I slutet av februari visade jag lite bilder på blommor i is (se inlägget här), och jag tänkte bara tipsa om hur man gör det. Det är lätt och ganska roligt att experimentera med tycker jag, och man kan ju såklart frysa in annat än blommor också!

Så här gjorde jag i alla fall: Först fyllde jag en burk halvfullt med vatten och stoppade dit blomman ungefär som jag ville ha det. Efter det hade jag det i frysen tills det hade frusit helt, och då fyllde jag på med mera vatten så att hela blomman var täckt med vatten, men med ett så tunt lager som möjligt. Om det blir för mycket is så ser man inte alls blomman, så därför ska det bara vara lite is överst. Innan jag började fota tog jag "isblocket" ur burken och höll det under vatten en stund för att det skulle bli glansigt och fint. Sedan är det bara att börja fota och försöka få alla bubblor och sprickor i isen att se fina ut!:)

Så här blev två av mina bilder:

Så här såg det ut när jag fotade:Jag gick ut på balkongen och fotade, men det gjorde jag bara för att få lite ljus bakifrån, man kan nog stanna inne lika bra!:)

Alla bilder är fotade med Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Is

För någon dag sedan fotade jag lite is, jag lade en tunn hinna med vatten på ett lock som frös och som jag sedan tinade lite och fotade. Jag hade också lite blå karamellfärg i, som syns på vissa ställen. jag blev väldigt nöjd med bilderna, så jag tänkte visa en bild nu! Nu ska självklart få se flera bilder, men jag hinner inte just nu.. Skolan slutade nyss, och nu ska jag och Malin ut och handla lite, bland annat lite mat. 

Men här är i alla fall en bild:


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Vad tycker ni om bilden?:)

Vackert ute imorse

Idag är det tyvärr ganska kallt igen, så riktigt vårigt känns det inte. Synd eftersom det till och med var lite plusgrader hela förra veckan, men förhoppningsvis blir det varmare snart igen! Hur som helst så var det väldigt vackert imorse, allt glittrade och var täckt av frost! Såklart var jag ju tvungen att springa ut på balkongen och ta några bilder snabbt innan det blev bråttom att fara på lektion..:P Här är en av de bilderna, fler kommer senare!


Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Första dagen avklarad!

Nu har jag och Malin haft vår första dag med praktiskt arbete i växthus med prydnadsväxter, så nu är det bara fyra dagar kvar. Vi krukade violer och penséer nästan hela tiden, men vi hann också med en rundgång i alla växthusen för att titta på allt, och så hann vi också med en trevlig kaffepaus. Så jag tyckera tt dagen gick riktigt bra! Ett stort plus var ju också att vi hittade både dit och hem igen utan problem!

Så här såg det ut när Malin arbetade:


Fotad med Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Nu är det dags för middag!

Praktiskt arbete hela dagen

Idag har vi praktiskt arbete hela dagen (eller i alla fall jag och Malin, resten av klassen har det någon annan dag), så nu ska vi fara till ett växthus här i närheten som odlar utplanteringsblommor. Vi är liite osäkra på hur man hittar dit, men förhoppningsvis går det bra! Om allt går bra så borde vi komma hem igen ungefär halv fyra, så jag kan ju berätat då hur det har gått!;)

Hoppas att ni alla får en bra början på veckan!

Här är förresten några till bilder på mig som Malin tog för någon dag sedan:


Fotad av Malin med Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

De närmaste är de som kan såra mest


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Spår i snön

Idag är det härligt väder ute igen, så jag har både fönster och balkongdörren öppen för att släppa in lite frisk luft. Jätteskönt! Jag vaknade redan kvart före nio, men låg nog lite längre i sängen, men det är otroligt vad mycket mer man hinner med om man stiger upp i tid. Idag har jag t.ex. redan fotat lite allt möjligt (bilder får ni säkert se någon dag), vattnat blommor, ätit frukost och nu halv tolv vet jag inte mer vad jag ska göra!:P Alternativen är gå ut i solskenet (och halkan..), sitta inne framför datorn och ha tråkigt eller göra på skolarbeten. Det lutar mot att gå ut, det känns som att man borde passa på!:)

Här är en bild från förra året:


Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Apan Malin

Här är en bild jag tog för någon dag sedan på Malin när hon lekte att hon var en apa. Ganska sött måste jag nog säga att det blev!


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Nu ska jag krypa ner i sängen och läsa en stund tror jag!

Långpromenad på isiga vägar

Igår var det ganska varmt så massor hade smält och det var vatten överallt, men inatt har det varit kallt igen. Så det betyder ju att när jag och Malin var på promenad nu på förmiddagen så var det bara en iskana att gå på. Men jag kan glädja er med att berätta att vi båda klarade oss utan att halka och ramla, så det var ju skönt! Vi var ute och gick i en och en halv timme, satt på en bänk och solade och bara njöt. Verkligen skönt när man känner att våren börjar närma sig!


Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Härligt väder ute!

Det är underbart att vakna och se att det är strålande sol ute, man blir så glad då! Så är det idag, inte ett moln i sikte utan bara vårsolen som värmer så härligt. Då är det ju nästan så man skäms om man bara sitter inne och latar sig, så nu tänker jag fara ut och njuta av vädret!

Här är förresten en bild på mig som Malin tog igår:


Fotad av Malin med Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

En trevlig kväll med fina vänner

Nu på kvällen har en kompis från klassen kommit hit på besök till mig och Malin, riktigt trevligt!:D Vi satt och pratade om alla möjliga mer eller mindre konstiga saker, och skrattade gott flera gånger. Så för att ha varit en fredagkväll som jag inte hade planerat något alls för så måste jag säga att det slutade riktigt bra! Men nu är vi ensamma här igen jag och Malin, så nu tror jag att det är dags för en kvälls-smoothie! 

Så nu är jag trött och glad efter en trevlig kväll!


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Paprikaplantor

Den här perioden har vi haft en kurs i Förökning och plantuppdragning, där vi bland annat har sått lite allt möjligt och sticklingsförökat lite krukväxter. För några veckor sedan sådde vi också paprikor, och de planterade vi om igår. Idag flyttade vi den till ett annat ställe, så att de skulle få lite mera ljus och lite svalare. Här är i alla fall två bilder från igår:
Fotad med Sony Ericssom Xperia Ray.

Nu ska jag till affären, det finsn typ inget ärbart i lägenheten nu! Eller det finns lite tex bröd, men inget smör eller annat pålägg, så det är ju inte så gott! Plus att jag ska köpa massor med frukter så att vi kan ha smoothie-kalas hela helgen!:D

Fredag

Idag är det fredag, ifall någon skulle ha råkat missa det. Jag har lektioner på eftermiddagen, men nu är jag ledig så nu ska jag försöka ringa några viktiga samtal och ordna ditt och datt! Ha en riktigt bra fredag!


Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Sminkningar

Malin och jag hade lite tråkigt en kväll, så då började vi sminka oss lite. Men jag tror inte att de här sminkningarna är något som någondera av oss tänker börja använda sådär till vardags!;) Det var hur som helst ganska roligt att kleta lite här och klotta lite där, och roligt att redigera bilderna sedan efteråt också. För nej, jag har inte olika färg på ögonen, och Malin har inte heller bruna ögon!

Men roligt att redigera och experimentera lite som sagt!

Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Nu bär det av ut på en kvällspromenad!

Nu är det äntligen vår!

Idag är det första mars, det betyder att våren äntligen har börjat. Om man tittat ut så är det kanske fortfarande massor med snö kvar, men det droppar härligt från taken och fåglarna kvittrar. Så jag tror att det går åt rätt håll!:) Härligt!

Den här bilden är några veckor gammal, men det ser ännu ungefär likadant ut ute. Men det är vår i luften i alla fall!


Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Tent i vinterdendrologi

Imorse hade vi tent i vinterdendrologi, som jag berättade om igår. Tenten gick nog riktigt bra, så det var skönt!
Här är två mobilbilder från igår, när jag och Malin övade på växterna.

Malin övar på namnen, vi skulle kunna det vetenskapliga namnet (latin), svenska, finska och familjen:Här är några av växterna vi skulle kunna:


Fotad med Sony Ericsson Xperia Ray.

RSS 2.0