Halloween!

Nu fixar jag mig för fullt, och om några timmar bär det av på halloweenfest! :D Ha en bra halloween allihopa!
 
En bild på mig som jag har redigerat:
 
Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Ensamma löv

Idag har jag ledigt, så nu har jag stigit upp och ätit morgonmål. Jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på hela dagen, men något kommer man väl alltid på. Ikväll ska jag på Halloweenfest här på skolan också, så det blir säkert roligt! 
 
Här är en bild jag tog för några dagar sedan: 
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Bilder från Avignon

Under tiden i Frankrike bodde vi i staden Avignon (i närheten av Marseille), så nu tänkte jag visa lite blandade bilder därifrån.
 

Gruppbild tagen med fjärrutläsare i vår "lägenhet".


Vi var in till Avignon centrum en kväll, vi hittade balnd annat ett fint hus!


Sedan började det plötsligt ösregna, så vi skyndade in på en restaurang och åt middag. Gott! :)


Oliver! :)


Det fanns en hund vid hotellet, den var så lugn och söt! :)

Alla bilderna är tagna av mig med Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Lektioner och flummigheter

Idag har varit en ovanligt flummig och virrig dag för mig. Jag for till skolan och satt beredd i klassrummet klockan 08.30, fast vi tydligen började först 09.15. Efter det hade jag en lektion i Gröninredning som nog gick riktigt bra. Sedan satt jag och två från klassen i ett par timmar och flummade och pratade om alla möjliga konstiga saker. Men roligt hade vi, vilket säkert nästan alla i skolan hörde..:P Efter det var det dags för Tyska och nu klockan 17.00 så var skoldagen slut. 
 
Jag har ledigt både imorgon och på torsdagen också, så det känns nästan som att helgen har börjat nu igen, trots att veckan alldles nyss började. Så man känner sig ganska virrig! Ikväll ska i alla fall jag och mina två "flummiga vänner" kanske fara på promenad och utforska nya områden här i Ekenäs, roligt! 
 
En bild av snön som nu har smultit:
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Landskapsbilder från Frankrike

Under de ca två dygnen vi var på studieresa i Frankrike satt vi ganska många timmar i hyrbilen. Det betydde att vi på en ganska kort tid såg ganska mycket av landskapet, och såklart hade jag kameran framme nästan hela tiden! Tyvärr blev det väldigt få bra bilder.. Orsaken till det är dels att det ofta blir lite suddigt, men det värsta var att rutorna var lite "blåtonade" så många av bilderna fick en lite konstig nyans. Hur som helst, jag tänkte att ni kanske ändå ville se lite hur det såg ut i södra Frankrike (mellan Marseille och Nice)!


Lite ovant med vägtullar! Här körde man igenom och fick en biljett, och så betalade man (beroende på hur länge man hade varit på vägen/hur långt man hade kört) en viss summa vid nästa vägtull. Lite läskigt i början, men sedan gick det nog bra! :P

Efter att ha varit i platta Belgien och Nederländerna var det ganska uppfriskande att se lite berg! :D

Alla bilderna är fotade med Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm eller Nikkor 55-300mm.

Gröninredning

Nu halv tio har jag den första lektionen för den här perioden - gröninredning. Jag vet inte riktigt vad kursen går ut på, men vi ska i alla fall planera växter som kan användas på ett äldreboende eller något sådant!
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

En skön söndag

Idag har jag mest tagit det lugnt, haha, lika som jag har gjorde de senaste dagarna! På förmiddagen var jag ut och fotade lite, sedan har jag pusslat, diskat, städat lite, handlat och lyssnat på musik. Nu ska jag läsa en tidning som jag nyss köpte, och ikväll tror jag att jag och Malin ska se på den sista Harry Potter-filmen. Imorgon börjar en ny period igen, så det ska bli spännande. 
 
En bild från idag:
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Bilder på Camarguehästar

När vi var på studieresa till Frankrike besökte vi nationalparken i Camargue (se flera bilder här). En sak som den nationalparken är väldigt känd för är de halvvilda camarguehästarna som lever där. De går lösa där på ett stort område, lite som islandshästarna på Island, men alla är brännmärkta med sin ägares märke så därför är de inte riktiga "vildhästar". Ibland används hästarna också till något, men oftast går de bara runt lösa och får klara sig själva, men används som avelsflock. Det betyder att om när hästarna får föl så kan ägaren senare fånga in fölet och rida in det eller sälja det. På det här sättet får hästarna leva väldigt naturligt och de blir friska och starka. 
 
De här hästarna gör också så att en massa turister far dit. Det finns flera vägar att köra runt på där och titta, och om man har tur hittar man en flock med hästar. Hästarna har inget staket runt sig, men i dikena växer tät och hög vass, så den blir lite som ett staket så att hästarna inte så lätt kommer ut på vägen. 

Vi körde först runt där ganska länge utan att se så mycket hästar, men efter ett tag så hittade vi en flock. Bilderna nedan är på dem, men på andra sidan vägen lite längre bort fanns det också en annan liten flock, så det var jätterolgt att se dem! De var väldigt lugna så man kunde bra stå och titta på dem från vägkanten, men vassen gjorde att man inte såg dem så bra. Jag försökte i alla fall hitta lite mellanrum i vassen så att jag skulle kunna fota dem, och jag blev faktiskt ganska nöjd med bilderna! :)
 
Här är en del av bilderna jag tog:
 


Alla bilderna är fotade med Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.
Alla bilderna är fotade av mig förutom den sista och den tredje från slutet som två klasskompisar tog.

Pyssel och promenad till affären

Idag har jag gjort lite ditt och datt, men inget så väldigt intressant. Jag har sett några avsnitt av The Big Bang Theory, pysslat lite med min scrapbook, stadat lite och just var jag och Malin till affären och köpte pizza. Så nu ska den in i ugnen, och sedan tänkte vi äta och kanske se en Harry Potter-film. 
 
En bild från igår:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Bilder på mig som barn

För ett tag sedan visade jag två bilder på mig som liten (se här) och berättade om min passion för blommor. Nu tänkte jag visa tre bilder med samma tema, men tagna när jag lite äldre! Jag tror att det är min pappa som har tagit de här bilderna också, som jag sedan fotade från albumet med min Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm. 
 

Haha, alltid någon sorts blommor som "rekvisita"! om om jag på någon bild saknar blomman så är den ersatt med ett djur, en höna, en katt, en ko, en get eller vad jag nu hittade. Djur och natur har nog alltid lockat mig! :D

Jag tycker inte om vintern

Jag tycker inte så mycket om vinterhalvåret, jag tycker inte om kylan, mörkret och halkan. Jag tycker inte om att måsta klä på sig en massa tjocka kläder. Jag tycker inte om att måste skrapa frosten på bilen innan man kan fara någonstans. Jag tycker inte om att stiga upp när det är mörkt. 
 
Jag tycker definitivt inte om när snön kommer och jag är oförberedd med sommardäck på bilen ännu. Och med möjlighet att byta först om ungefär två veckor eftersom jag har vinterdäcken hemma på Åland och inte hinner fara hem förrän det. Jag får bara hoppas på att snön försvinner och att hösten får fortsätta några veckor.
 
Men en sak jag tycker om med vintern är att nu kan man ha ljus tända i lägenheten, det är mysigt!

Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Tycker ni om vintern? 

Nationalparken i Camargue

Under vår nästsista dag av studieresan bestämde vi oss för att ta det lugnt och turista hela dagen. På förmiddagen startade vi mot Nationalparken i Camargue (södra Frankrike) där vi hoppades på att få se de kända Camarguehästarna som lever halvvilda där. Förutom hästarna finns det dessutom mycket fin natur, fåglar och svarta tjurar att titta på i nationalparken. Jag kan avslöja att vi efter en del om och men lyckades hitta en del hästar, men bilder på dem får ni se en annan dag! Nu idag tänkte jag däremot visa de andra bilderna från nationalparken, så se och njut! :P
 
Alla bilderna är fotade av mig med Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Första snön!

Igår på morgonen såg jag årets första frost, och idag på morgonen hade årets första snö kommit! Ganska otroligt egentligen, igår sken solen hela dagen, och nu skiner solen, men tydligen har det varit mulet och snöat på natten!
 
Några nytagna bilder:
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Hästporträtt #2

I slutet av augusti fotade jag en del porträttbilder på Malin (här gav jag ett smakprov på resultatet), men det är först nu som jag har haft tid och energi att gå igenom alla de bilderna. Men bättre sent än aldrig, som man brukar säga! :)

Här är några av bilderna på Malin och hästarna som jag blev nöjd med:
 


Och här är en bild jag tycker om eftersom den är lite rolig:

Alla bilderna är fotade med Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Första frosten

Eller okej, frost har det antagligen varit redan tidigare, men det här är i alla fall första frosten som jag har fotograferat den här hösten! Nu ska jag njuta av min lediga dag genom att fara till gymmet. Egentligen borde man kanske träna ute nu när solen skiner, men det är ju så kallt.. Jag kan ju titta ut medan jag gymmar i alla fall! :D

Några bilder jag tog för en liten stund sedan:
 

Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Har det varit frost, eller till och med snö kanske, hos er redan? :)

Kiwi

När vi var i Frankrike besökte vi en fruktodling. Det fanns en hel del spännnade frukter, men mest spännande tyckte jag att det var med kiwi! Jag vet inte varför, men jag hade tänkt att kiwi växte på någon slags buskar, men så var det tydlingen inte. Haha, men inte vet jag om man kan kalla det träd heller, de såg ganska vingliga ut!
 
Här är två bilder i alla fall:
 
Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Sovdags och en bild från skärgården

Nu på kvällen har jag varit ute på promenad och sett ett avsnitt True Blood (det sista, tyvärr..), men nu börjar det vara dags att krypa till sängs. En stund ska jag väl kanske läsa, eftersom vi är lediga imorgon gör det inget att jag är uppe lite längre. En ganska skön kväll alltså, så nu vet ni det!
 
Här är en bild jag tog senast när jag var hemma:
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Turistande i Frankrike

I Belgien-Holland hann vi inte alls turista utan vi hade fullt upp med alla studiebesöken, men i Frankrike hade vi mera tid för att fara runt och titta på lite mer "turistiga" saker. Vi besökte t.ex. flera små städer där vi gick runt och tittade, besökte en gammal borg och tittade på en gammal amphieteater. Så lite turistbilder blir det i det här inlägget!
 
Alla bilderna är fotade med Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Nu var den här perioden slut!

Idag har vi varit till Överby igen, och haft vår sista lektion i planstkoleodling. Idag var också periodens sista dag, så nu är vi lediga resten av veckan och nästa måndag börjar nästa period! Tenten i plantskoleodling har vi däremot inte ännu haft, så den skulle vi skjuta upp och ha om ungefär en vecka. Det har varit en riktigt bra period tycker jag, roliga kurser och roligt med studieresan, men förhoppningsvis blir nästa period också bra! 
 
Näste period har jag en kurs som heter Gröninredning, så tänkte jag kanske ta en av agrologernas kurser som heter Markvård, dränering och bevattning. Sedan så kan man ta en grundkurs i tyska eller ryska, och jag funderar om jag ska ta tyskakursen och friska upp mina tyskakunskaper från högstadiet, vad tror ni om det? 
 
En höstbild tagen när jag var hemma:
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Bilder från Frankrike

Ojoj vilken tid det tar att gå igenom alla bilderna från studieresan! Jag har redan visat bilderna från Belgien och Holland, så nu börjar bilderna från Frankrike. Vi var i Frankrike ungefär två dygn, men vi hann både se, göra och fota mycket så bilderna kommer uppdelade på ganska många inlägg. Bilderna i det här inlägget är tagna i närheten av Marseille, i Avignon och från bilen där runt omkring. 
 
Här kommer lite blandade bilder:

En liten mysig stad vi turistade lite i.


I samma lilla stad beställde vi också varsin pizza som vi sedan satt ute på en bänk och åt i kvällsvärmen.


Vi bodde på ett lägenhetshotell, flickorna uppe på loftet och pojken nere i ett eget rum!


En del av "hotellet" från utsidan, ganska mysigt! :)


Får i skymningen, fotad från bilen!


Haha, vi hittade en klippa som vi tyckte att liknade den från Lejonkungen! :P

Bilderna är fotade med Nikon D3100 och Nikkor 18-55 och Nikkor 55-300mm.

Tent i frukt- och bärodling

Nu idag ska jag har tent i frukt- och bärodling. Eftersom internetet inte fungerade igår så hann jag inte läsa så mycket (vi har fått en massa länkar som vi skulle läsa), men jag har tittat igenom mina anteckningar och papper vi har fått, så jag håller tummarna för att det går bra. Tenten börjar klockan nio, och vad jag vet så är vi lediga efter det, så det lär inte bli en så lång skoldag. 
 
En bärbild jag tog tidigare i höstas:
 
Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Inget internet

Nu är jag tillbaka i Ekenäs,eller jag har redan varit här sedan tolvtiden. Tyvärr funkar inte Internet så det är ganska jobbigt,speciellt eftersom jag har tent imorgon och borde läsa på Internet. Jaja förhoppningsvis går tenten bra ändå och förhoppningsvis börjar internetet att funka snart igen! Fram tills dess får jag helt enkelt klara mig med mobilen och mina anteckningar!
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Myser inne med True Blood

Idag är det alldeles disigt ute, varför kan solen aldrig skina när man är ledig? Nu har jag i alla fall ätitt frukost och sett på ett avsnitt True blood, men nu borde man kanske göra något annat. Eller se ett avsnitt till, det är ju så spännande! Vad gör ni denna söndag då? :)
 
Två höstbilder:
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Lördag

Jaha, då var det lördag. Eftersom jag var ledig igår också, och dessutom på måndagen, så blir det en ganska lång helg för mig. Skönt, men man blir lite bortskämd. Haha, jag menar jag vet inte när jag senast hade en hel skoldag från halv nio till fyra! 
 
Idag ska jag och Malin kanske fara en sväng hem till henne på Kimitoön och hälsa på, men annars vet jag inte. Jag har fortfarande en del skolsaker som jag borde göra, men de kan skjutas upp ett par dagar till, haha!
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Bilder från sista dygnet i Holland

Jag har haft så mycket i skolan (och har fortfarande ganska mycket) så jag är lite efter med alla bilderna från studieresan jag gjorde med klassen i slutet av september. Men hur som helst, jag har visat bilder från Belgien, en del från Holland, många flor Floriaden och nu tänkte jag visa några från sista dygnet i Holland. 
 

Här sov vi alla sex på ett Bed & Breakfast. Ganska mysigt, men sängarna knarrade! 


Hyrbilen halva gänget (bland annat jag) hade under Belgien-Holland-tiden, den kändes ganska lyxig! :D


På förmiddagen besökte vi en plantskola som odlade träd och buskar. Det hade stormat under natten, därför har många krukor fallit omkull.


En söt häst som fanns vid plantskolan! :)


Innan vi lämnade tillbaka hyrbilen var vi tvungna att tanka. Det tog en stunds letande och virrande, men sen gick det bra!


Sedan var det dags att lämna tillbaka hyrbilarna och flyga mot Marseille, Frankrike. Bilder därifrån kommer så småningom!
 
Alla bilderna är fotade av mig med Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Vandring och tranbär

Idag vid tolvtiden startade jag och Malin mot Tykö (tar ca 45 min att köra från Ekenäs) för att vandra längs med lite vandringsleder. Malin var kanske inte jätteivrig när jag kom på idén, men snäll som hon är så kom hon och höll mig sällskap. Och ganska roligt tror jag nog att vi båda hade. Vi vandrade i ungefär 2,5 timmar, geom skogen och över myrarna. Jag hittade dessutom en del tranbär som jag plockade, så det var roligt! 
 
Några bilder från dagen:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Floriaden i Holland del 3

Nu tänkte jag visa de sista bilderna från Floriaden som vi besökte på vår studieresa! Om ni har missat de tidigare bilderna så hittar ni dem här och här, och så har jag dessutom visat en orkidéspecial och bland annat framtidens mat
 

Det fanns så många vackra visningsträdgårdar! :)


Haha, det fanns en drake som sprutade eld! :P På ett av ställena fick man också provsmaka en massa grönsaker, på bilden smakade Malin på majs, bra med gratis mellanmål! ;)


Det kom ånga vid stenarna, ganska fint!


En mysig stuga och fint med pool utanför! :D


Ovant att se så "stela" och "perfekta" träd! :P


Jag och en klasskompis!


Det skulle säkert ha varit trevligt att sitta en stund vid utomhusbion om det skulle ha varit soligt och lite mindre blåsigt! :P


Malin vid den lite mer asiatiska delen!

Alla bilderna är fotade av mig (förutom bilden på mig och en klasskompis som Malin tog) med Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.
 
Sådär, nu har jag visat bilderna jag tänkte visa från Floriaden! Det fanns massor mer fint att se och fota, men om jag visar alla bilder så blir jag ju aldrig klar! :P

Blåbärsris

Nu ska jag fara till Överby igen och ha lektioner. Vi har plantskoleodling och ska presentera några odlingsscheman av perenner vi har gjort. Så kommer vi väl tillbaka hit till Ekenäs vid fyra kanske.
 
Två bilder jag tog för ca en vecka sedan:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Framtidens odling!

På Floriaden i Holland fanns det ett stort hus som visade en massa vetenskapliga saker som handlade om odling och trädgård, så jag tänkte visa och berätta lite kort hur framtiden ser ut! Och vad vi eventuellt börjar äta i framtiden..
 

Odling på väggar/gröna väggar. Kan användas både för att odla grönsaker och örter och för att få in mer grönska i städer. Man bygger upp en slags vägg som består av torv eller liknande med nät utanpå, och så kan man sedan plantera växterna där.


Odling i vatten. Växter behöver inte jord för att växa utan de behöver näring, koldioxid och ljus så för att få ett effektivt system där ingen näring rinner ut i tex havet kan man odla i vatten. En annan fördel är att växterna hålls rena. Används redan ganska mycket i tex sallads- och tulpanodlingar i växthus.


Odling i mörker. Här odlas plantorna helt utan solljus! Man använder istället LED-belysning i olika färger för att få olika delar av växten att växa (tex bladen eller blommorna). Fördelen är att man kan odla mycket plantor på en liten yta, genom att odla på hyllor ovanpå varandra som på bilden ovan. Växterna växer också ofta bättre och man kan styra bevattning ocg gödsling väldigt bra.

Framtidens mat? Här odlas alger i tunna rör fyllda med vatten. Algerna växer väldigt snabbt och behöver nästan bara ljus och vatten, och innehåller väldigt mycket näring. Eftersom befolkningen hela tiden ökar kan algerna vara en lösning på problemet!

Orsaken till att man försöker effektivisera odlingen är dels att befolkningen ökar hela tiden och då behövs mera mat, och dels att det inte finns hur mycket åkrar som helst. Men om man odlar på något av de här sätten så behövs ingen åker utan man kan odla nästan var som helst, och mycket mer på ett litet område! Jag tycker att det här är ganska intressant, och jag tror att det kommer att utvecklas och börja användas väldigt mycket mer i framtiden än det redan gör! :)
 
Skulle ni kunna tänka er att börja äta alger för att spara på naturen? 

Ledig onsdag

Idag har jag inga lektioner, men jag har ändå varit vaken sedan klockan åtta ungefär. För bara för att jag är ledig betyder det inte att jag inte har något att göra. Jag har en hel del skolsaker, bland annat en odlingsplan som jag inte ens har börjat med och som ska vara klar och presenteras imorgon.. Men så är det, skjuter man upp saker så får man stressigt senare!
 
En höstbild:
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Lingon och andra bär

Nu var presentationerna över, allt gick nog riktigt bra. Tranbären mognar tydligen nu, så jag blev lite sugen på att fara ut och plocka. Fast jag vet inte riktigt var det finns.. Haha, kanske man hittar om man far ut på vartenda litet träsk och på varje myr man hittar!
 
Nu ska jag i alla fall fixa med lite andra skolsaker, stipendieansökan, artiklar och annat.. Så nu snart ska jag till posten, sedan får vi se vad jag tar sedan. Det är fullt upp nu i alla fall!
 
Här är två bilder på lingon jag tog förra veckan:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.
 
Vilket är ert favoritbär? :)

Presentation och bilder på en trädrot

Nu ska jag fara på lektion, vi har frukt- och bärodling fram till lunch. Jag ska presentera mitt arbete om gojibär, och sedan lyssna på de andras presentationer. Så det blir säkert en ganska intressant skoldag!
 
Här är en bild jag tog på en trädrot förra veckan, jag tyckte att den var fin men lite kuslig:
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm. 
 
Vilken version av bilden är finast? :)

Bilder på hönor, tuppar och kycklingar

Nu när jag var hemma i helgen hälsade jag såklart på alla våra fjäderbollar. Jag kan berätta att de som var små kycklingar när jag såg dem senast för sex veckor sedan hade hunnit bli ganska stora! Men det hade kommit så många nya kycklingar, så det kryllade både av små dunbollar och av lite större hönor och tuppar. Så söta tycker jag! :)
 
Jag kom i alla fall på att jag fotade ganska mycket då för sex veckor sedan när jag var hemma, men att jag knappt alls visade någon bild då. Så nu tänkte jag visa några bilder i alla fall!
 

Två av vårens kycklingar, som redan hade blivit ganska stora!


Hela familjen med både mammorna och alla tre barnen! :)


Törstiga små kycklingar!


Så söta! :)


Här sitter hela raden med tuppar! :P Haha, tidigare års kycklingar, det blir ju tyvärr ganska mycket tuppar när man får egna kycklingar och behåller alla.. Som tur är så kommer de flesta i alla fall ganska bra överens! :)

Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Tycker ni om hönor, eller tycker ni bara att de är obehagliga? 
Jag tycker att de är söta, och de flesta är faktiskt väldigt snälla! :D

Svamp

Tillbaka i Ekenäs, nyduschad och redo för att snart fara till skolan. Vi börjar först tio idag, så det är ganska skönt. Vi ska fortsätta presentera specielbären, så idag håller jag kanske min ena presentation. Så det är min förmiddag.
 
Här är några svampbilder jag tog förra veckan:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Söndag

Idag är det söndag och det betyder att jag och Malin snart måste fara tillbaka till Ekenäs igen. Färjan går 17.30, så vi kommer fram halv tio ikväll ungefär. Men lite ska vi väl hinna göra här ännu innan vi far! 
 
Här är två lite höstiga bilder:
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Höstlöv

Godmorgon! Nu håller jag på med lite skolsaker, mejlar lite och ska göra en presentation. Spännande spännande. Lönnarna är så fina nu när de har fått sin höstfärg. Därför kommer det några bilder på höstlöv nu!
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Utflykt till ett utkikstorn, höststädat växthuset och plockat sniglar

På förmiddagen var jag ju som jag redan nämnde och gjorde en intervju (som jag ännu måste sammanställa lite), efter det åt vi lunch och sedan for vi till ett utkikstorn här i byn som min pappa håller på att bygga. Där hade vi picknick (pappa, mamma, jag, min syster Lotta och Malin) och jag fotade allt möjligt fint, bilder kommer någon annan dag. Efter det for Lotta och Malin ut och städade till djuren och jag höststädade växthuset. Sedan var det middag, och så visade jag bilder från studieresan för familjen. Efter det har jag och Lotta ännu plockat sniglar från akvariet och fixat lite där.
 
Så på det sättet har jag fått den här fredagen att gå! Det är nog ganska fullt upp hela tiden, men mysigt att vara hemma med familjen också. :)
 
Här är två bilder på benved tagna i Holland:
 
Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Röda löv

Nu är jag hemma på Åland. Snart ska jag fara och intervjua en odlare här, han jag brukar sommarjobba hos. Så nu vet ni det! Hoppas ni har en bra fredag!
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Snart startar jag hemåt igen!

Som jag nämnde i förra inlägget så har jag inte varit hem på ganska länge, så idag slår jag på stort. Egentligen har vi lektioner imorgon också, men vi slutar så sent och är i Överby hela dagen, så då hinner jag inte med färjan, så jag skippar skolan imorgon. Så nu snart far jag till Åbo, stannar där och shoppar lite (haha, nu måste jag ju äntligen shoppa lite örhängen, som jag så länge har velat!) och sedan fara jag vidare till Gustavs och vidare till Åland! :)
 
Här är några naturbilder jag tog häromdagen:
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Gammalt gräs

Nu ska jag fara till skolan, idag börjar presentationerna om specielbären (men jag har först nästa vecka), så det blir säkert roligt att lyssna på. Efter det ska jag och Malin göra oss i ordning, sedan far vi hemåt mot mig och stannar en stund i Åbo och shoppar! Så det blir säkert en riktigt bra dag. Jag har inte varit hemma på ca 6 veckor, så det ska bli roligt att fara hem en sväng! :)
 
Här är en bild jag tog för någon dag sedan:
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

På utflykt till havet

Igår träffade jag en kompis på eftermiddagen och vi funderade på vad vi skulle hitta på. Det regnade ute, men vi orkade inte heller bara sitta inne så vi bestämde oss för att fara ut och köra lite. Vi hade inget bestämt mål, men det slutade med att vi hittade en naturpark en bit från Ekenäs. Det hade slutat regna också, så vi gick en stund genom skogen mot havet, njöt av naturen och fotade lite allt möjligt. En ganska mysig utflykt!
 
Här är tre bilder jag tog igår:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Bilder på gojibär

Den här perioden har vi haft en kurs som heter Frukt- och bärodling, och där har vi haft en lite större uppgift att göra ett arbete + en presentation + en broschyr om två specialbär. Jag har saskatoon (bärhäggmispel) och gojibär, och nu börjar mina arbeten snart vara klara. Så nu idag ska jag börja göra på presentationen och så. Igår tog jag också lite foton till arbetet, eftersom vi ska "publicera" broschyren senare (t.ex. ge till människor på mässor) så måste vi använda egna bilder. Jag har aldrig sett färska gojibär, men jag hade i alla fall en del torkade jag kunde ta bilder på!
 
Så här är några av bilderna jag tog:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Det är knappt man tror att det är sant

Nu kom jag just in från en skön promenad/joggingrunda i regnet, så nu ska jag äta kvällsmat. 
 
Men det var en annan sak jag tyckte att var ganska lustig, det här såg jag nämligen just när jag loggade in på facebook! Två människor, som inte känner varandra, hade skrivit nästan exakt samma sak med bara en timmes mellanrum. Haha, lite roligt! :)
 Kort skoldag idag

Idag har vi haft lektion om jordgubbsodling, vi började halv nio och slutade redan före elva. Egentligen skulle vi ha lektioner till två idag, men det blev tydligen lite kortare. Jaja, nog hittar jag säkert på något att göra. Jag har en del skoalrbeten som borde göras, och så funderade jag och två från klassen på att kanske fara på någon slags "utflykt" eller annars bara hitta på något tillsammans. Men vi får se hur det blir! 
 
Här är två blombilder tagna i Holland:
 
Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Underbara orkidéer!

På Floriaden i Holland fanns förutom en massa blomsterarrangemang också en "utställning" med en massa olika orkidéer. Först tänkte jag bara visa någon bild lite snabbt i ett annat inlägg, men sedan tyckte jag att det var så vackra blommor så att de förtjänade ett eget inlägg!
 
Så här kommer nu bilder på lite olika arter, sorter och färger:
 

Alla bilderna är fotograferade med Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Vilken orkidé tycker ni att är finast? :) Jag tycker att nästan alla var jättefina, men den sista är nog ändå min favorit, den hade så underbara färger och former! 

Till Överby hela dagen

God morgon! Idag ska vi fara med klassen till Överby (tar ca en timme att köra från Ekenäs) och ha lektioner om plantskoleodling. Jag vet inte när vi kommer hem igen, men kanske vid fyra eller fem. Ha en bra dag!
 
Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Floriaden i Holland del 2 - Blomsterarrangemang

I första delen om Floriaden visade jag lite blandade bilder av omgivningarna och vad som fanns där, men i det här inlägget har jag riktat in min på blomsterarrangemang. Det fanns massor med fina arrangemang med både krukväxter och snittblommor, och det var den delen av mässan som jag tyckte mest om! :) 
 

Cyklamen är en av mina favoritblommor och så här skulle det gärna få se ut hemma hos mig! :D


Orkidéer upphängda i bambukäppar.


Ett "gammalt och slitet" växthus fyllt med olika växter, och Martina från min klass! 


Olika växter med spännande blommor!


Söndriga tänder! :P


Några olika blomsterarrangemang med olika sorters kallor.


Flera vackra kallor! :)


Haha, jag och Malin prövade varsin brudklänning! :D


Lite olika orkidéer.
 
Alla bilderna är fotograferade med Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Fanns det inte mycket fina blommor? :)

God morgon!

Idag steg jag redan upp ungefär halv nio, ganska skönt. Efter det har jag ätit frukost och suttit och pusslat, riktigt mysigt att vara ensam i lägenhetn och ta det lugnt! Nu tänkte jag äta lunch och sedan fortsätta pussla. Egentligen borde man passa på att fara ut och njuta av vädret när solen skiner och man är ledig, men kanske jag hinner det också. Hoppas att ni har en härlig söndag!
 
Här är två bilder på blommor jag tog i Holland:
 
Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Diamonds

Nu är jag tillbaka i Ekenäs. Eftersom min helg började redan i torsdag känns det som att det borde vara söndag idag, men det är skönt med ännu en ledig dag! Idag har jag varit ute på promenad i solskenet, läst en del och nu har jag suttit ett tag och gjort skolarbeten. Men nu ska jag sluta med det och hitta på något annat. Igår på kvällen var jag till gymmet också, så jag är alldeles öm i hela kroppen.. Men det är en skön känsla ändå! Så nu vet ni hur min lördag har sett ut.
 
Här är två bilder jag tog på ett armband för några veckor sedan:
 

Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Lavendel

Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm,

Idag gjorde jag något jag aldrig har gjort förut!

I inlägget före nämnde jag ju att jag kanske skulle göra något jag aldrig har gjort förut, men att jag inte var säker på att jag skulle våga. Men jag vågade, och allt gick bra! :D Haha, för de flesta är det nog ingen stor sak, men jag var ändå lite nervös innan.. Jaa, nu är ni allt lite nyfikna..??
 
Det jag gjorde var att ta hål i öronen! Bara två helt vanliga hål nere i öronen. Alltså något som nästan alla redan har. Men jag har aldrig haft hål i öronen (eller någon annanstans) förut, så lite läskigt var det! Malin och Josse kom med som moraliskt stöd (och var beredda att bära ut mig till bilen om jag skulle ha svimmat, haha!), så det var skönt. Men jag svimmade inte, knyckte knappt ens till när hon gjorde hålen och nu redan känns de bra! :)

Så här ser det ut nu:
 
Fotad av Malin med Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.
 
Ganska roligt också för som ni ser på bilden så har jag en fräken/ett födelsemärke på örat också (på nästan samma ställe på båda öronen också!), så människor har redan ofta trott att jag har haft hål i öronen. Men det har jag alltså inte haft förrän nu. Känns riktigt konstigt också, jag har levt 21 år utan örhängen, och nu mitt i allt har jag det! Jaja, det finns så mycket fina örhängen så det är roligt för nu kan jag köpa och använda om jag vill! :)
 
När tog ni hål i örronen första gången, eller har ni fortfarande inga? :)
 

Naturbilder, ösregn och andra saker

Idag är jag hos Malin på Kimitoön, vi for hit igår på dagen eftersom vi ändå är lediga idag. Igår på kvällen var vi och träffade en kompis, jätteroligt för vi träffas alldeles för sällan enligt mig! :) Idag ösregnar det tyvärr, men vi ska kanske fara till gymmet ändå, och sedan ska jag eventuellt göra en sak jag aldrig har gjort förut.. Haha, jag är inte helt säker på att jag vågar ännu, men om jag vågar så berättar jag vad senare! :D 
 
Här är några naturbilder jag tog i Holland:
 
Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Vad ska ni göra idag? :)

Floriaden i Holland del 1

I år har Floriaden ordnats i Holland, så såklart var vi dit en sväng och tittade när vi var i Holland under studieresan. Floriaden är en enorm trädgårdsmässa som bara ordnas vart tionde år, och det fanns verkligen massor att titta på! Där såldes det mesta som har med trädgård att göra, fanns en massa visningsträdgårdar, visades upp de nyaste teknikerna inom odling, fanns en massa blomsterarrangemang och inspiration och en massa annat. Mässan har pågått hela sommaren och hösten, så under högsäsongen hade de också en massa parader och annat där. Så det var verkligen stort, och det fanns hur mycket som helst att se på och fota, därför delar jag upp bilderna i flera delar! 
 
Vi var där en eftermiddag (fyra timmar) och hann tyvärr bara se ungefär hälften av allt, men vid det laget så var både huvudet och fötterna helt trötta. Så vi valde att fara då även om mässan fortfarande var öppen. Men om ni råkar vara i Holland någon gång när Floriaden ordnas kan jag i alla fall verkligen rekommendera det, oberoende om man tycker om att odla eller om man bara tycker om att titta på vackra blommor! :)
 

De hade varken satsat på mässan, nya skyltar hade gjorts inför den och en enorm parkering, en stor väg fram till den och en hel del byggnader. För att inte nämna allt på själva mässområdet.. Otroligt! 


Så här såg det ut när vi närmade oss mässområdet!


Haha, Malin hittade en kompis! :D


Lite småsaker de sålde..


...lite fler saker de såldes där. Haha, himlen var lite mörk också!


Det var härligt för äntligen blev det tillräckligt varmt för att ta av tröjorna! Tyvärr började det ösregna lite senare, men det gick över efter ca en halvtimme!


Lite panini till lunch, det var riktigt gott! :)

Alla bilderna är fotade av mig med Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.
 
De här bilderna är mest översiktsbilder över området, så i nästa del kommer det en massa fina blomsterarrangemang och annat vackert!  Och i delen efter det kanske det kommer lite nya sätt att odla på, och sedan får vi se om jag har något kvar! :P
 
Har ni varit på någon rolig mässa någon gång? :)

Något jag borde tänka på ibland

Jag blir ganska lätt irriterad på allt möjligt, och brukar ganska ofta vara sur. Som tur är så är jag inte alls långsint, så jag glömmer bort det mesta och blir glad igen ganska snabbt. Men att jag är sur är ju tråkigast för mig själv, så jag hittade ett citat jag borde tänka på oftare och försöka följa! :)
 
Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Studiebesök till en trädgård i Holland

Efter studiebesöken i Belgien var det dags för oss att byta land. Vi hann vara ungefär ett dygn i Belgien, men det var ändå roligt att alls fara dit. Så på kvällen for vi över gränsen med våra hyrbilar och letade upp vårt Bed & Breakfast i Eindhoven, Holland. På förmiddagen dagen efter (måndag borde det väl ha varit) for vi till en trädgård och tittade på olika växter. Det var kanske inte ett jättelärorikt besök för vi hade inte så mycket guidning, men det fanns massor med fina blommor att titta på och fota! :) Haha, så jag tog ganska mycket blombilder då, men för att det här inlägget inte ska bli så långt så kommer det bara en del blombilder nu, resten kommer senare nu och då.
 
Men här är i alla fall en del bilder från trädgården:
 

Det fanns mysiga stigar genom växtligheten. Trädgården var ganska stor, så ibland tappade man både bort sig själv och resten av klassen, men det var roligt!


Jag och Malin!


Härliga blommor :)


Haha, vi hittade en växt som såg ut som jättestor rabarber! Men det var tydligen något annat..:P


Malin är lite rädd i skogen, och så hittade vi en fin trädkoja!


Så vackert flerfärgat gräs.


Malin och Martina fånar sig lite! :)


Malin hittade en dahlia att dofta på!

Alla bilderna är fotade av mig med Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Nu till Överby och ha plantskoleodling

Idag startar vi redan kvart före åtta från skolan, vi ska fara till en annan skola (trädgårdsyrkesskola) ungefär en timme härifrån, och där få undervisning om plantskoleodling. Det beror dels på att vi ska ha en utomstående föreläsare som är därifrån, och att de där har växthus och liten plantskola som vi kan titta på. Vi kommer hem först halv fem tror jag, men vi hörs väl ikväll antar jag. Hoppas ni alla får en bra onsdag!
 
Här är en bild från en annan planstkola jag har besökt, den var specialiserad på enar:
 
Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.

Ett besök till gymmet nu på kvällen

Jag har varit så lat nu i så många år, så det är så härligt att jag har fått tillbaka träningsivern! Jag har inte velat göra något alls nästan sedan lågstadiet, utan alltid bara blivit "tvingad" t.ex. i skolan, men nu tycker jag att det är roligt att träna igen. Så nu tycker jag om att vara ute och gå/jogga, och så far jag nu och då till gymmet. Jag skulle gärna gymma oftare men när det är så dyrt... Nu ikväll var jag i alla fall till gymmet och tränade lite över en timme, härligt! Det känns så bra när man orkar springa längre tid på löpbandet eller orkar lyfta mera vikter på de andra maskinerna än förut. :)
 
Haha, ifall ingen tror mig så kommer här en mobilbild från gymmet:
 
Fotad med Sony Ericsson Xperia Ray.
 

Vad och var tränar ni helst? :)

Studiebesök till en trädgård med tropiska växter i Belgien

Igår visade jag bilder från en bambuodling vi besökte under vårt dygn i Belgien, och nu tänkte jag visa bilder från vårt andra studiebesök i Belgien, nämligen Canna-Banana. Det är en "trädgård" med tropiska växter och ökenväxter, och så säljer de sådana växter, och hyr ut en del t.ex. stora krukor med palmer till olika evengemang. 
 

De hade alla växterna inne i växthus, men det var ganska fint för de hade hus, en liten pool och sittplatser där också, så man hade nästan känslan av att man var ute! Och en svart katt hade de också..:P


Vackra blommor! Haha, som ni antagligen vet är jag lite svag för blommor..


De hade också en damm där det fanns koifiskar och grodor, jättefint.


De hade en del med tropiska växter och en del med ökenväxter, på det här bilden har vi kommit in i öknen! :P


Mera öken..


Nu var vi tillbaka bland de tropiska växterna, här på bilden ser ni bananträd (eller gräs, som det egentligen är!).


En konstig växt, den där knölen mitt i är fröet! Det fanns flera mindre sådana på andra ställen på grenarna också.


Den här ormbunken tyckte jag var läskig, jag tycker att rötterna som hänger ner ser ut som långa håriga spindelben! Och jag tycker inte om spindlar...


Här är en del av växterna de sålde. De flesta var ganska billiga, så om vi skulle ha kunnat ta hem med flyget skulle jag nog ha köpt några..Men kanske lika bra att jag inte kunde, de skulle knappast ha rymts in i lägenheten! 


Mera vackra blommor, de här har så underbar färg tycker jag! :D

Alla bilderna är fotograferade av mig med Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm.
 
Hon som visade oss runt pratade bara holländska. Hon hade en tolk, men han kunde bara en del engelska, så man förstod inte alltid allt. Men vi såg en hel del spännande växter i alla fall, och det är ju alltid roligt! Mera bilder från studieresan kommer troligtvis imorgon.

Nu till skolan

Nu börjar det vara dags att fara till skolan, men vi har bara lektioner till lunch, så sedan får jag hitta på något annat att göra. Jag kanske gör lite mer på mitt arbete om specialbär (saskatoon och gojibär) och far kanske till gymmet på kvällen. Ha en bra tisdag allihopa! :)
 
En bild på en blomma:
 

Studiebesök till en bambuodling i Belgien

Efter första kvällen och natten på studieresan så blev det morgon och dags för studiebesök. I Belgien var vi på två studiebesök, plus ett liten spontant besök till en odling med rosor. Först var vi till en bambuodling, så bilder därifrån tänkte jag visa nu. På eftermiddagen var vi till en trädgård med tropiska växter och försäljning, bilder därifrån kommer kanske imorgon! :)
 

Marktäckande bambu, det visste jag inte ens att fanns. Men det såg nog ut som en ganska fin "gräsmatta"! :)


Det fanns verkligen mycket att berätta om babmu, jag kunde inget från förut och det var riktigt intressant!


De odlade bambu i växthusen som de sålde, men de hade också en trädgård utanför med massor med olika sorters bambu.


Det finns bambu med gul stamm...


...och med svart stamm! Det fanns också gul med gröna ränder, ganska fint!


Fint med tegelväggen i bakgrunden tyckte jag :)


Vi fick också titta i olika böcker om bambu, det fanns en med jättefina bilder!


Gruppfoto, det här är alltså hela gänget som var med på resan! :) 

Alla bilderna är fotograferade med Nikon D3100 och Nikkor 18-55mm. Alla bilderna är tagna av mig, förutom sista som är tagen av hon som berättade om bambuodlingen.

Sådär, det var bilder från det besöket! Har ni förresten någon erfarenhet av bambu? :)

En ny vecka

Idag är det måndag igen, så det betyder skola. Vi har inte så mycket vettiga föreläsningar just nu (tyvärr), men vi har i alla fall tagit reda på en del om odling av vinbär. Vi skulle egentligen ha skola till fyra, men vi slutade redan vid tvåtiden. Skönt ibland kanske, men synd när man skulle vilja lära sig något och så är det enda man gör slutar tidigare eller gör självständiga uppgifter.. Jaja, nu tror jag att jag ska fara till biblioteket och se efter böcker om specialbär, så kan jag göra lite på mitt arbete om det! Så om någon av er läsare vet hur man odlar gojibär eller saskatoon så är det fritt fram att berätta! :D
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

RSS 2.0