Framtidens odling!

På Floriaden i Holland fanns det ett stort hus som visade en massa vetenskapliga saker som handlade om odling och trädgård, så jag tänkte visa och berätta lite kort hur framtiden ser ut! Och vad vi eventuellt börjar äta i framtiden..
 

Odling på väggar/gröna väggar. Kan användas både för att odla grönsaker och örter och för att få in mer grönska i städer. Man bygger upp en slags vägg som består av torv eller liknande med nät utanpå, och så kan man sedan plantera växterna där.


Odling i vatten. Växter behöver inte jord för att växa utan de behöver näring, koldioxid och ljus så för att få ett effektivt system där ingen näring rinner ut i tex havet kan man odla i vatten. En annan fördel är att växterna hålls rena. Används redan ganska mycket i tex sallads- och tulpanodlingar i växthus.


Odling i mörker. Här odlas plantorna helt utan solljus! Man använder istället LED-belysning i olika färger för att få olika delar av växten att växa (tex bladen eller blommorna). Fördelen är att man kan odla mycket plantor på en liten yta, genom att odla på hyllor ovanpå varandra som på bilden ovan. Växterna växer också ofta bättre och man kan styra bevattning ocg gödsling väldigt bra.

Framtidens mat? Här odlas alger i tunna rör fyllda med vatten. Algerna växer väldigt snabbt och behöver nästan bara ljus och vatten, och innehåller väldigt mycket näring. Eftersom befolkningen hela tiden ökar kan algerna vara en lösning på problemet!

Orsaken till att man försöker effektivisera odlingen är dels att befolkningen ökar hela tiden och då behövs mera mat, och dels att det inte finns hur mycket åkrar som helst. Men om man odlar på något av de här sätten så behövs ingen åker utan man kan odla nästan var som helst, och mycket mer på ett litet område! Jag tycker att det här är ganska intressant, och jag tror att det kommer att utvecklas och börja användas väldigt mycket mer i framtiden än det redan gör! :)
 
Skulle ni kunna tänka er att börja äta alger för att spara på naturen? 

Kommentarer
Postat av: yasmine modell mamma och fru

va gött
ha en fin kväll
kraaam

2012-10-17 @ 19:09:28
URL: http://www.yasminegill.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0