Min första redigerade RAW-bild!

Jag har läst mycket i fototidningar och fotoböcker om hur mycket bättre bilder man får om man fotograferar i RAW-format, så det har jag velat prova många gånger. Speciellt nu när jag i vintras fick Photoshop Elements 11 så tänkte jag att nu ska jag skärpa mig, nu ska jag fota i RAW och lära mig redigera.
 
Men när man så ofta är lat. Det är lättare att fota i JPG eftersom bilderna då inte alls måste konverteras för att kunna användas (på till exempel en blogg) och så tar de dessutom mindre plats på minneskortetet eftersom de redan är "behadlade" av kameran, medan RAW-filen är större och obearbetad av kameran. Men eftersom RAW-filen är obearbetade så kan man förbättra den mycket mera än en JPG-fil när man redigerar, till exempel ändra vitbalans och ha mycket bättre kontroll på färgerna. Så nu ska jag bli bättre på att fota i RAW!
 
Medan jag satt på balkongen imorse så bestämde jag mig för att experimentera lite med kameran, och fota i bland annat RAW-format. Jag prövade också redigera min första RAW-bild nu idag. Så jag är inte på något sätt proffs på det här, men jag tänkte ändå visa lite skillnaden på bilden jag tog i JPG och bilden jag tog i RAW som både är oredigerade (förutom texten och att jag ändrade format så att RAW-bilden skulle gå att ladda upp), och också min redigerade RAW-bild. 
 
Så nu till bilderna:
 
Ljuset var blandat så det blev ganska skarpa skuggor och högdagrar och färgerna blev också väldigt tråkiga. Bilden skulle antagligen ha kunnat förbättras lite genom redigering, men inte så mycket.
 
Ljuset var fortfarande likadant, men det sparades ändå mera information av kameran så man kan få fram detaljer i högdagrar och skuggor igen när man redigerar. Färgerna var också lite bättre. Oredigerad är bilden inte speciellt fin, men genom att redigera lite så går den att förbättra väldigt mycket!
 
Och så den redigerade bilden:
 
Både vitbalansen, skuggor och högdagrar och färgerna gick att förbättra väldigt mycket utan att bildkvaliteten blev så mycket sämre. Förebilden var väldigt tråkig, men nu efter redigeringen tycker jag att bilden blev riktigt fin!
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Så för att sammanfatta: Jo det var lite mer jobb med att fota i RAW men det var absolut värt det, bilderna blir så mycket finare både med tanke på ljus och färger och med tanke på bildkvalitet! 

Kommentarer
Postat av: Olivia - drömmen mot att bli fotograf

Jag har fotat i RAW i typ 1 år nu och jag verkligen älskar det, man har så mycket mer kontroll över bilderna och visst det tar lite mer tid men det är värt de :D

sv: hihi,tack :D
kramis♥

Svar: Ja det har du verkligen rätt i, bilderna blir så mycket bättre så det är absolut värt den extra tid det tar! :D Kram!
Saras Fotoblogg

2013-06-09 @ 20:22:18
URL: http://oliviasfotoblogg.blogg.se/
Postat av: fanny

oj, bilden blev verkligen jätte fin :D

Svar: Tack! :D Jo det blev stor skillnad, så nu kan jag fota och redigera mycket finare bilder! :D
Saras Fotoblogg

2013-06-09 @ 20:39:17
URL: http://fannyirene.blogg.se
Postat av: j u l i a

åhh intressant att fota med RAW! synd bara det där med konventeringen men det blev ju bra ändå :D
SV; åhh jaa, tack snälla du! :D

Svar: Tack :) Ja bilderna blir så mycket bättre, så det är nog värt den extra tid det tar att redigera och konvertera :)
Saras Fotoblogg

2013-06-09 @ 21:15:35
URL: http://barajuliiaa.blogg.se
Postat av: Sarah Persson

Haha, men det blev bättre väder så jag fick mig en riktigt bra dag! Hur har din varit+ :)

Svar: Ja men det var ju skönt :) Min dag har varit riktigt bra!
Saras Fotoblogg

2013-06-09 @ 21:16:42
URL: http://justmesarah.blogg.se/
Postat av: Nelly

Så bra det blev! :D

Svar: Ja visst blev det! Och tack :)
Saras Fotoblogg

2013-06-09 @ 21:50:53
URL: http://justanothermortal.blogg.se/
Postat av: Fotograf Yohanna Mårtensson - Fotograf i Hälsingland

Wow riktigt snyggt! :)

SV: Tackar, och ja - det var riktigt roligt! :)

Svar: Tack, vad roligt att du tycker det! :D
Saras Fotoblogg

2013-06-09 @ 23:10:40
URL: http://yohannafotograferar.blogg.se/
Postat av: Wiilow [Foto Tankar Känslor]

Raw ska det va:)
Jag fotade också länge med jpeg innan jag ens förstod vad råformat va. Men sikken skillnad det är när man väl kommit på det.
Fortsätt så. Du är ju en duktig fotograf och raw är ett bra steg framåt.

Svar: Ja det har du alldeles rätt i, det är verkligen stor skillnad och när man väl har börjat fota i RAW så vill man helst inte byta ner sig igen :) Och tusen tack, dina ord betyder så otroligt mycket för mig! Ändå sedan jag började läsa din blogg har jag sett upp till dig som fotograf och som person, därför betyder dina ord extra mycket :) Kram!
Saras Fotoblogg

2013-06-11 @ 02:11:19
URL: http://wiilow.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0