Det gör ont att se så mycket lidande i världen..

Igår var det kallt och allt var täckt av frost. Så vackert! Tyvärr jobbade jag hela dagen och hade ingen kamera med mig, så det var ju typiskt. Imorse när jag steg upp var det istället några plusgrader, och inget vitt kvar på marken. Så julen blev inte vit i år, och nyåret lär väl inte heller bli det. Jaja, det får man leva med. Det finns så mycket andra orättvisor och lidande här i världen, så det är väl bara själviskt att hoppas på lite snö när andra saknar mat och boende. Men samtidgt är det så svårt att se allt lidande, att fortsätta orka leva ändå. Idag såg jag delar av en dokumentär om hur vi behandlar djur (Earthlings heter den), och efter gjorde det så ont inombords så jag knappt visste vad jag skulle göra med mig själv. Det är så tungt att bli så berörd!
 
En bild som beskriver årets jul och nyår ganska bra tycker jag:
 
 Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Men djur äter ju också djur !

En kommentar man får ganska ofta när man säger att man inte borde äta kött och att det inte är rätt av oss att utnyttja och döda djur är: "Men djur dödar ju också djur!". Jag vill ägna ett skilt inlägg åt att svara på den kommentaren, så att jag kanske får fram varför jag tycker att det finns en skillnad.  
 
Men först och främst kan jag konstatera att ni har rätt - varje dag dödas en massa djur av andra djur. Men på frågan om det gör det okej för oss att fortsätta som vi gör ber jag er att tänka på några olika saker.
 
1. Köttätare behöver kött för att överleva. De är så de är skapade, och tyvärr är det inte mycket vi kan göra åt det. Men för allätare (som tex vi människor, grisar, björnar, råttor osv) är kött på intet sätt nödvändigt. Det är mer ett sätt att snabbt få i sig lätt energi när det är brist på annan sorts energi, eller ett sätt att ta tillfället i akt när möjligheten ges. Råttor äter det de hittar och det gör de för att överleva. Björnar skulle klara sig bra på gräs, bär och svampar om det inte var så att de går i ide. Under vintern kan de förlora nästan halva sin kroppsvikt, därför är det livsviktigt för dem att innan de går in i ide gå upp så mycket som möjligt i vikt - alltså äter de då fisk och kött som innehåller mycket fett och energi som gör att de på kort tid kan lägga på sig tillräckligt med fett för att klara vintern. Men vi människor har varken brist på energi eller sover halva vintern, därför finns det ingen orsak att vi inte skulle klara oss utan kött.
 
Nikon D3100 och Tamro Macro 90mm. 
 
2. Köttätare håller växtätarna friska och starka. Det spelar inte så stor roll vilken köttätare ni tittar på, gemensamt för de flesta är att de jagar och dödar djur som är svaga eller sjuka. De tar väldigt sällan friska och starka djur, och det leder till att bestånden hålls friska och starka eftersom de svagar och dåliga rensas ut. Så ser inte vårt sätt att jaga ut. Till exempel var det senast här i höstas på nyheterna att vår jakt har försämrat älgstammen, trots att vi har gjort upp ett program för att stärka stammen. Problemet var att istället för att skjuta av de unga och svaga så sköt vi alldeles för många av de stora och starka tjurarna - vilket såklart leder till en svagare älgstam i längden.
 
3. De dödar och dödas. Rovdjuren lyckas aldrig på 100 % av jakterna, ofta lyckas bara runt 20-30 %. De löper dessutom en ganska stor risk att bli skadade medan de jagar. Bufflar och giraffer kan lätt döda ett lejon, lika kan en hjort eller älg lätt skada våra rovdjur. Jakten är ofta minst lika farlig för rovdjuren som för bytesdjuren. Rovdjuren kan sällan heller utrota en art. Fjällräven äter lämlar, minskar lämlarna dör ofta också många av fjällrävarna. Bufflar och antiloper vardrar över halva Afrika, medan lejonen är tvugna att stanna i sina revir och har därför långa perioder av svält då upp till 50 % av ungarna dör. Ingendera är därför i totalt överläge - de lever i en slags harmoni där de svaga och sjuka dör oberoende om de är rovdjur eller bytesdjur. Människan lever inte i en sån värld. I människans värld har vi totalt förstört harmonin och balansen - vi är envåldshärskare som har bestämt att djuren ska födas och dö på våra villkor och vi ska kunna fara till butiken när vi än har lust och kunna köpa hem exakt så mycket kött som vi känner för utan att på något sätt riskera livet. 
 
 Nikon D3100 och Tamro Macro 90mm.
 
Det här är enligt mig tre av de viktigaste orsakerna till att djur äter djur - och ska få fortsätta med det - men att det ändå inte rättfärdigar människans köttätande. Vi tror att världen är vår, att allt är på våra villkor och att vi inte behöver bry oss om någon balans. 
 
Hur tänker ni?

På väg till Brändö!


Lär känna mig

Jag hittade de här frågorna hos Nevnarien, och tänkte att jag också skulle svara på dem!
 
Hur gammal är du?
Jag är 24, men fyller så småningom 25 (i februari). 
 
Hur gammal känner du dig?
Jag vet inte riktigt, det enda jag vet är att jag aldrig har känt mig som mina jämnåriga. Jag har alltid haft lättare att umgås med äldre, känner mig ofta obekväm och osäker i jämnårigt sällskap. Har kanske alltid varit lite "lillgammal" också. Kanske 45..? :D
 
 
Var bor du?
Jag bor i en lägenhet i Mariehamn tillsammans med min pojkvän. 

Vad har du gjort i dag?
Det här är ett tidsinställt inlägg, så är lite svårt att svara på. Men dagen jag skrev det här jobbade jag min sista dag innan julen, redigerade lite bilder, bloggade och tittade på serier. 
 
 
Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?
Sommar! Förut skulle jag ha sagt vår eller höst, jag är inte så förtjust i hetta eller kyla. Men jag tycker om att kunna gå ut och in utan att behöva klä på mig en massa, att ha massor med blommor att fota och att det är ljust så många timmar per dygn. 
 
 
Är du beroende av någonting?
Det skulle jag inte säga. Eller i så fall kanske av kontroll, jag blir väldigt lätt stressad och får ångest om jag inte känner att jag har kontroll. Jag är också beroende av att vila upp mig, sover jag dåligt längre perioder blir jag både lättirriterad och får migrän och jag orkar heller inte ha full fart många dagar i sträck. 

Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?
- Jag älskar Sagan om ringen! Jag har läst böckerna, sett filmerna många gånger, läst en massa wikiartiklar om tusen olika detaljer från Sagan om ringen-världen. Jag har halsbandet Arwens aftonstjärna och skulle inte tacka nej till ringen Nenya.
- Jag har två olika drömbilar, dels en röd Camaro från slutet av 80-talet och dels en Tesla. Camaron var en stor dröm för något år sedan, och jag höll nästan på att köpa en. Teslan är väl mer en dröm inför framtiden, jag älskar deras utseende och det de står för. Snygga och miljövänliga bilar. Har man en suv ryms ju också en eventuell familj. 
- Jag har på allvar övervägt att sälja alla mina saker och flytta till Indien och bli munk. Jag tycker inte om hur samhället ser ut här och vad det prioriterar, jag känner att min syn på många saker skiljer sig rejält. Skulle vilja göra mig av med en massa onödiga saker, en massa stress och press och istället leva enkelt och harmoniskt. Funderar fortfarande väldigt ofta på det. 
 
 
Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
Någonstans där det är varmt och ljust. Omgiven av vatten, växter och djur.
 
Vad är du på för humör just nu?
Det växlar mycket upp och ner. Ena stunden superstressad, nästa glad och sedan nedstämd och energilös. 
 
Är du morgon- eller kvällsmänniska?
Förut var jag nog ingendera, men nu blir jag nog bara mer och mer morgonmännsika. Blir trött ganska tidigt på kvällarna och sur om jag inte får sova, medan jag ofta vaknar tidigt på morgonen och är pigg. 
 
Har du blivit sydd någon gång?
Nej inte vad jag vet!

Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
Antagligen mig pojkvän, han är väldigt omtänksam och snäll och gör ofta saker för mig. Allt från att laga middag till mig när jag är trött och hungrig och att komma tidigt med mig och sova när jag är trött. 
 
 

Är du blyg?
Jag gillar inte folksamlingar, främlingar eller nya människor. Blir stressad och tillbakadragen i sådana situationer. Men de som känner mig bättre vet att jag har både många och starka åsikter som jag inte är rädd för att säga. Så skulle inte kalla mig blyg, jag tycker bara inte så mycket om människor. 

Vad heter du i andra namn?
Sofia. 

Vill du gifta dig?
Ja det vill jag gärna! 
 

Har du något smeknamn?
Sara är redan ganska kort och koncist, så jag har aldrig haft några smeknamn. Eller Saris då kanske som en kompis och syster förut kallade mig nu och då. Men saknar det inte heller, jag gillar Sara. 

God jul!

Hoppas att ni alla får en lung och fridfull jul omgivna av de ni tycker om! 
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Årets mörkaste dag!

Idag är det årets mörkaste dag, det är knappt så att solen hinner visa sig innan den ska ner igen. Mörkt och grått, det är verkligen nu man vill ha snö. Men det verkar inte vilja komma den här julen. Det som är bra däremot är att nu blir det ju bara ljusare och ljusare igen för varje dag som går! 

Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Fjärde advent

Fjärde advent idag, tänk vad tiden går. Nu i helgen har jag umgåtts lite med mina systrar, som stannade här en sväng på vägen hem mot Brändö, roligt att se dem lite innan julen. Vi har varit ute och gått, spelat lite little big planet, varit till gravgården och tittat. 

Nu ikväll lagade vi klyftpotatis och quornfiléer med basilikasås och sallad, gott! Jag har aldrig tyckt om att laga mat, men vill samtidigt inte äta färdiglagat. Är ju kräsen på flera olika sätt. Men det känns roligt att laga mat ibland, när man prövar  något nytt och känner  att resultatet blir bra. Så kanske man med tiden börjar tycka att det blir roligare! Tycker ni om att laga mat?

Annars har jag inte så mycket att berätta, ville mest kika in här lite. 

 Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

"Många stannar hellre i en lyckligt ovetande bubbla, det tar tid och energi att bry sig."

Så säger Jo-Anne McArthur i en intervju man kan läsa i tidningen Djurens Rätt. Hon är från Kanada och har jobbat som djurrättsfotograf sedan år 2000. 
 
Jag håller helt och hållet med henne. Jag bryr mig. Jag bryr mig så mycket så att jag vissa dagar känner mig helt totalt slutkörd och bara orkar ligga i sängen och gråta, för allt lidande jag ser djur utsättas för överallt omkring mig, för alla människor jag ser som inte bryr sig. Det gör så ont i mig, det känns som att jag känner deras lidande och att jag bär all deras sorg och smärta på mina axlar. Jag vill göra om hela världen, ändra hur majoriteten ser på djur - och utnyttjandet av dem. Men det tar så mycket tid och energi att bry sig, att försöka påverka andra. För majoriteten stannar hellre i sin lyckligt ovetande bubbla, de varken vill eller orkar bry sig. Och jag kan inte tvinga någon att ändra sig, det enda man kan göra är att ändra sig själv och att hela tiden öka kunskapen hos dem runt omkring sig. 
 
På ett sätt saknar jag den där lyckligt ovetande bubblan, det är så mycket lättare att vara i den. Speciellt kanske för mig, som redan från förut är en så otroligt känslig person som tänker så otroligt mycket. Jag förstår inte bara hur andra känner sig, utan jag kan sätta in mig själv i det så mycket att jag själv börjar känna så. Jag tror att det är därför jag så lätt svimmar när jag ser blod eller hör berättelser om skador. Jag kan själv känna smärtan så mycket att jag tills sist svimmar. Jag kan också bli fysiskt illamående av att höra och se saker jag mår dåligt av. Så på ett sätt kanske jag inte skulle vilja bry mig, men samtidigt kan jag inte sluta göra det. För jag tycker att det vi gör mot djur är fel och jag vill inte vara en en del av det. Samtidigt är jag omringad av det. Det är tungt.
 
 
Förhoppningsvis kan vi som bryr oss i alla fall på lång sikt påverka:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Fira jul med partnerns familj?

Igår hade jag fullt upp här hemma, jag tvättade flera maskiner tvätt, dammsög, tvättade wc:n, vattnade och putsade blommor, städade skrivbordet, packade julklappar och storhandlade. Idag har jag fortsatt tvätta kläder, jag har städat i köksskåpen och så har jag dessutom bakat bröd och lagat kräm på torkade frukter. Ännu idag ska jag fara på växtservice, men sedan tror jag att det räcker för idag. Imorgon lovade jag att fara till jobbet ett tag och se om min pojkvän kan fixa lite små datorproblem vi har. Fullt upp alltså!  
 
Sent ikväll kommer också både mina systrar hit från Sverige, så imorgon hinner vi förhoppningsvis umgås lite med dem också. Sedan far de vidare hem för att fira ju med våra föräldrar. Jag däremot ska för första gången fira jul med min pojkväns familj, så det känns både lite nervöst och spännande. Man har jag alltid firat på ett sätt liksom, men nu kommer det bli helt annorlunda..
 
Vad har ni för erfarenheter av att fira jul med partnerns familj? 
 
En bild på min juliga datorhörna: 
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Tips: Julplanteringar 2

Nu tänkte jag ge ännu ett tips som handlar om julplanteringar. Den här gången hadlar det om alla olika typer av lökväxter; hyacinter och amaryllis är antagligen de vanligaste nu vid julen. 
 
Så här ser en av mina hyacinter ut:
 
  
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.
 
Här ser ni att nyacinten är placerad i en vas. Man kan ta lite vad man har, det fungerar med vaser, glas eller mindre burkar. Det finns också speciella hyacint- och amaryllisvaser att köpa.
 
Lökväxterna har all näring de behöver i sin lök, de behöver alltså ingen jord. Så tycker man att det ser tråkigt ut att ha alla sina växter i en kruka med jord fungerar det bra att peta bort/skölja bort jorden och sedan placera löken i en passligt stor vas eller liknande som man fyller med vatten. Det som är viktigt att tänka på är att själva löken inte ska stå i vatten - då ruttnar den! Man ska alltså bara fylla på vatten så att rötterna hänger ner i vattnet, medan själva löken är placerad ovanför vattnet. Vill man kan man ha dekorationsgrus eller -stenar i vattnet också, om man vill ha lite mera färg.
 
Har du prövat ha hyacinter eller amaryllis i vas? 

Ett djur är någon - inte något

En liten sak att tänka på för dig som äter kött, speciellt nu inför köttfrossan som kallas julen. Det handlar inte om VAD du äter - utan om VEM. Djur är kännande varelser, egna individer med tankar och personligheter. Det tror jag alla som har en hund eller en katt kan intyga. Detsamma gäller både kor och grisar, och många (om inte alla) andra djur. 
 
När du sedan sitter där med din köttbit på tallriken, fundera en stund på vilken individ just din köttbit kommer från. Vems lik du äter. Vad hen hette. Vad hen tyckte om att göra. Vilken familj och vilka kompisar hen hade som kanske saknar hen nu. Och dessutom - vad har du för rätt att bestämma att hen inte skulle få fortsätta leva?
 
Jag tycker att det blir lite svårare att med gott samvete kunna fortsätta äta när man ser individen bakom. 

Bild lånad från Animals Australia. 

Tips: Julplanteringar

Idag tänkte jag tipsa om några saker att tänka på när man gör julplanteringar. Planteringarna kan vara stora eller små, enkla eller med massor med "extra". Det är ju en smaksak tycker jag. Men de flesta av oss är väl i alla fall eniga om att det inte är speciellt fint att bara ställa fram sin lilla hyacint på bordet i sin plastkruka?
 
Här är två bilder på en plantering jag gjorde tidigare i veckan: 
 
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.
 
I den här planteringen har jag tre hyacinter, lite små tujakvistar jag klippte från en tuja på balkongen, en lång ranka från en murgröna vi har här i lägenheten och några små dekorationssvampar och ett hjärta jag hittade i ett skåp. Allt i en kruka jag hittade tom här hemma. Man tar vad man har, liksom. 
 
Ett tips jag tänkte ge er handlar om murgrönan och hur man ska få den att hållas fin länge. Den behöver ju vatten, men det är svårt att få plats med en vas eller så i krukan. Det är ju inte heller bra om hyacinterna står allt för blött. Men en sak jag hittade hemma som rymdes perfekt var ett snapsglas! Lagom höjd och lagom smalt, så det gick att klämma ner det med hyacinterna bara man tog bort plastkrukorna på dem. 
 
En annan sak att tänka på: Använder man mossa, tujakvistar, lingonris eller annat sånt som inte står i vatten så kan det vara bra att ha en sprejflaska som man sprejar lite vatten på dem med nu och då, så håller de sig fina längre! 
 
Brukar ni göra egna julplanteringar? Vad är era bästa tips? 

En liten julgran

I mitt förra inlägg var jag inte på så bra humör. En stund efter det tänkte jag om. Varför ska jag låta någon annan påverka mig så mycket? Jag struntade i en stor del av middagsplanerna, men lagade grönsaksbiffar och en vitlökssås till mig, så åt jag det ensam tillsammans med ris. Mat har aldrig varit min passion, så känner sällan att något är "jättegott", men det blev ganska bra och jag kommer säkert förr eller senare att laga grönsaksbiffar igen - det går ju dessutom att variera så mycket. 
 
Idag har jag fotat lite i lägenheten, och nu tänkte jag blogga och sedan börja packa in julklappar med julmusik i bakgrunden. Imorgon ska jag fara till ännu en julmarknad och titta, det är så mysig stämning på marknader tycker jag. 
 
Två bilder på en liten gran vi har bredvid tv:n:
 
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Idag känner jag mig ledsen

Idag känner jag mig ledsen. Ledsen och besviken. 
 
Jag lagar ganska sällan mat, åtminstone lite finare middagsmat som vi båda äter. Jag är ju så gott som vegan, och min pojkvän äter kött. Så vi lagar vanligtvis vår egen mat. Men idag hade jag tänkt överraska med en lite finare middag än jag brukar göra, en helt vegansk middag som jag tror att han också skulle ha tyckt om. Hela förmiddagen har jag stressat för att hinna städa så mycket som möjligt, tvättat kläder, stressat till posten och butiken, allt för att sedan på eftermiddagen göra allt jag hade planerat att göra. Så att det skulle bli en fin och romantisk middag när han sedan kommer hem från jobbet. 
 
Så säger han sedan idag på lunchen: "Vi har förresten julmiddag från jobbet idag, jag glömde säga det". Bara sådär liksom, efter allt som jag har stressat med och förberett. Så får jag istället sitta ensam hemma en fredagskväll. 
 
Normalt skulle jag kanske inte ta det så hårt att vara ensam en kväll, men idag när jag har stressat och förberett så mycket och så blir det ingenting, allt var i onödan.. Då blev jag nog ganska ledsen och besviken. Tappade lusten att överhuvudtaget göra något mer idag, vad spelar det för roll liksom. Man känner sig så ouppskattad och bortglömd. 
 
En gammal bild på mig som jag tyckte att passade:
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm, fotad med stativ och fjärrutlösare. 

Och här sitter jag och redigerar studentbilder...

Klockan är snart tio en onsdagskväll i december. Och här sitter jag och redigerar studentbilder för fullt. Studentbilder tagna 2014. Ibland undrar jag var jag får mina idéer från. Och varför jag alltid är så efter när det gäller att redigera mina bilder...
 
Hur som helst, det var min fina syster Lotta som tog studenten och några bilder av bilderna jag tog då visade jag här. Nu ska jag bara fundera på om jag ska visa alla bilder och ge några tips inför fotograferandet nu, eller om jag ska spara det till i vår när det kanske passar lite bättre årstidsmässigt. Jaja, den som lever får se!
 
En av favoritbilderna: 
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm. 

RSS 2.0