Ett djur är någon - inte något

En liten sak att tänka på för dig som äter kött, speciellt nu inför köttfrossan som kallas julen. Det handlar inte om VAD du äter - utan om VEM. Djur är kännande varelser, egna individer med tankar och personligheter. Det tror jag alla som har en hund eller en katt kan intyga. Detsamma gäller både kor och grisar, och många (om inte alla) andra djur. 
 
När du sedan sitter där med din köttbit på tallriken, fundera en stund på vilken individ just din köttbit kommer från. Vems lik du äter. Vad hen hette. Vad hen tyckte om att göra. Vilken familj och vilka kompisar hen hade som kanske saknar hen nu. Och dessutom - vad har du för rätt att bestämma att hen inte skulle få fortsätta leva?
 
Jag tycker att det blir lite svårare att med gott samvete kunna fortsätta äta när man ser individen bakom. 

Bild lånad från Animals Australia. 

Kommentarer
Postat av: Mima

svar: jaaa jag tror nog att plånboken och garderoben är glad över att kläderna inte passade! ;)

Hur e de me dej då? Min plan att komma till Åland i december for lite åt skogen men jag har starka planer på januari istället! :)

Svar: Hallå! :) Det är väl ganska bra, till och från sådär :P Själv då? :) Ingen fara, december är alltid så stressig ändå.. Januari låter jättebra tycker jag, du är så välkommen hit då! Bara inte sista helgen, då far vi på resa.. Kram!
Saras Fotoblogg

2015-12-14 @ 22:20:24
URL: http://lackerskan.ratata.fi
Postat av: Jessica Högberg

Kanske är jag okänslig men entrecoten på min tallrik blir aldrig en "vem". Däremot blir jag mer och mer noga med vilket kött jag köper, även om inte du tycker det hjälper så känns det bra för mej...

Svar: Det är inte en fråga om att bli eller inte bli för mig, det är ju alltid en "vem". Sedan är det ju upp till var och en om man vill vara i sin "bubbla" och inte se längre än det.. Men självklart ser jag också skillnad på kött och kött, vissa djur kan ha haft det bättre än andra så äter man kött tycker jag man självklart ska försöka välja det "minst dåliga köttet"! Men tyvärr spelar det ju inte så stor roll i slutändan, eftersom djuren dödas oberoende...:(
Saras Fotoblogg

2015-12-15 @ 21:48:31
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Erica

Det var ett liknande argument från Lisa i Simpsons som nästan fick mig att bli vegeterian när jag var yngre. :3

Svar: Haha, har alltid älskat Lisa, hon är så liten men så klok ändå :) Men jo, speciellt när man var yngre förstod man ju inte alltid sambandet mellan de söta djuren och middagsmaten, så det kan bli en liten tankeställare!
Saras Fotoblogg

2015-12-16 @ 21:02:53
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: OLIVIA | 17,5 årig tjej i medievärlden.

Söt ko!

Svar: Ja visst är den :)
Saras Fotoblogg

2015-12-16 @ 23:23:30
URL: http://www.kaffedrickare.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0