"Många stannar hellre i en lyckligt ovetande bubbla, det tar tid och energi att bry sig."

Så säger Jo-Anne McArthur i en intervju man kan läsa i tidningen Djurens Rätt. Hon är från Kanada och har jobbat som djurrättsfotograf sedan år 2000. 
 
Jag håller helt och hållet med henne. Jag bryr mig. Jag bryr mig så mycket så att jag vissa dagar känner mig helt totalt slutkörd och bara orkar ligga i sängen och gråta, för allt lidande jag ser djur utsättas för överallt omkring mig, för alla människor jag ser som inte bryr sig. Det gör så ont i mig, det känns som att jag känner deras lidande och att jag bär all deras sorg och smärta på mina axlar. Jag vill göra om hela världen, ändra hur majoriteten ser på djur - och utnyttjandet av dem. Men det tar så mycket tid och energi att bry sig, att försöka påverka andra. För majoriteten stannar hellre i sin lyckligt ovetande bubbla, de varken vill eller orkar bry sig. Och jag kan inte tvinga någon att ändra sig, det enda man kan göra är att ändra sig själv och att hela tiden öka kunskapen hos dem runt omkring sig. 
 
På ett sätt saknar jag den där lyckligt ovetande bubblan, det är så mycket lättare att vara i den. Speciellt kanske för mig, som redan från förut är en så otroligt känslig person som tänker så otroligt mycket. Jag förstår inte bara hur andra känner sig, utan jag kan sätta in mig själv i det så mycket att jag själv börjar känna så. Jag tror att det är därför jag så lätt svimmar när jag ser blod eller hör berättelser om skador. Jag kan själv känna smärtan så mycket att jag tills sist svimmar. Jag kan också bli fysiskt illamående av att höra och se saker jag mår dåligt av. Så på ett sätt kanske jag inte skulle vilja bry mig, men samtidigt kan jag inte sluta göra det. För jag tycker att det vi gör mot djur är fel och jag vill inte vara en en del av det. Samtidigt är jag omringad av det. Det är tungt.
 
 
Förhoppningsvis kan vi som bryr oss i alla fall på lång sikt påverka:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Kommentarer
Postat av: Erica

Det kanske är lite så det är för mig. Jag orkar inte riktigt då jag redan har så mycket annat i mina tankar och så mycket annat som jag bryr mig om och vill kämpa för. Jag känner och tänker också väldigt mycket och är redan blödig när det gäller djur som det är. Sen om jag börjar tänka rätt och fel när det gäller djur så tänker jag som kristen att det enligt Bibeln inte är fel att äta kött. Sen är det såklart inte heller fel att avstå från att göra det heller, speciellt inte då i en perfekt värld (om man läser om hur det var innan människan gick emot Gud och massa skit kom in i världen) så åt människan inte djur. Människan och djur levde i frid tillsammans på jorden. Djur åt inte heller varandra. Men om jag bara ska gå ifrån rätt och fel (ur en biblisk synpunkt) och inte tänka nånting på hur det skulle sett ut i en perfekt värld så tycker jag inte att det är fel att äta djur egentligen (även om jag mycket väl skulle kunna komma till den synpunkten någon gång längre fram) och jag tycker inte att ett djur kan likställas med en människa helt och hållet, men jag tycker att det är fel att djur behandlas illa av människor oavsett situation. Och visst, det hör väl ihop till viss del åtminstone.

Vad tycker du förresten om att djur äter andra djur? Blir du ledsen när du hör om sånt eller känns det mer okej än en människa som äter djur?

Svar: Tack för din kommentar och din åsikt, det betyder mycket för mig att du berättar hur du tänker! Jag håller med dig på många sätt, själv har jag också alltid varit en som tänker för mycket och en som dessutom ofta börjar må dåligt på grund av det. För inte så länge sedan åt jag ibland kött (ganska sällan och liten mängd, oftast kyckling), men jag började bara må sämre och sämre av det. Jag vill inte ha det lidandet och dödandet på mitt samvete, så jag slutade med kött. Nu är jag lite i samma situation med mjölkprodukter, jag har så gott som slutat men äter ibland (främst om jag blir bjuden, man orkar inte alltid vara den "jobbiga gästen") men får dåligt samvete varje gång.. Jag har många ämnen som engagerar mig och får mig upprörd, men hur vi ser på djur är en av de värsta sakerna enligt mig eftersom så många dör av det varje dag helt i onödan. :( Men samtidigt förstår jag hur du tänker också. Jag vill bara berätta hur det ser ut påriktigt, för ju mer jag får veta desto mer övertygad blir jag om vad som är rätt och fel. :)
Tack för din fråga! Jag skrev ett blogginlägg om ämnet häromdagen, så de får du gärna läsa! :) Kram
Saras Fotoblogg

2015-12-19 @ 19:54:14
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Jasmine

Citatet kan jag relatera till också när det kommer till socialt arbete. Folk blundar så lätt, då det kan anses mer bekvämt att vara lyckligt ovetande. Jag kan förstå dem, samtidigt som jag är nyfiken och vill lära mig mer om livet.

(Sent) Svar: Tack snälla för de fina orden. <3

Kram

Svar: Det håller jag helt med dig om! Det är ett citat som passar väldigt bra när det gäller alla typers orättvisor och lidande som vi helst inte låtsas om, man bara blundar för det som händer omkring en. Vissa verkar kunna leva så, men för mig är det svårt att inte se allt lidande omkring mig, både vad gäller djur och människor.. Kram
Saras Fotoblogg

2015-12-20 @ 17:46:33
URL: http://rosanatt.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0