Men djur äter ju också djur !

En kommentar man får ganska ofta när man säger att man inte borde äta kött och att det inte är rätt av oss att utnyttja och döda djur är: "Men djur dödar ju också djur!". Jag vill ägna ett skilt inlägg åt att svara på den kommentaren, så att jag kanske får fram varför jag tycker att det finns en skillnad.  
 
Men först och främst kan jag konstatera att ni har rätt - varje dag dödas en massa djur av andra djur. Men på frågan om det gör det okej för oss att fortsätta som vi gör ber jag er att tänka på några olika saker.
 
1. Köttätare behöver kött för att överleva. De är så de är skapade, och tyvärr är det inte mycket vi kan göra åt det. Men för allätare (som tex vi människor, grisar, björnar, råttor osv) är kött på intet sätt nödvändigt. Det är mer ett sätt att snabbt få i sig lätt energi när det är brist på annan sorts energi, eller ett sätt att ta tillfället i akt när möjligheten ges. Råttor äter det de hittar och det gör de för att överleva. Björnar skulle klara sig bra på gräs, bär och svampar om det inte var så att de går i ide. Under vintern kan de förlora nästan halva sin kroppsvikt, därför är det livsviktigt för dem att innan de går in i ide gå upp så mycket som möjligt i vikt - alltså äter de då fisk och kött som innehåller mycket fett och energi som gör att de på kort tid kan lägga på sig tillräckligt med fett för att klara vintern. Men vi människor har varken brist på energi eller sover halva vintern, därför finns det ingen orsak att vi inte skulle klara oss utan kött.
 
Nikon D3100 och Tamro Macro 90mm. 
 
2. Köttätare håller växtätarna friska och starka. Det spelar inte så stor roll vilken köttätare ni tittar på, gemensamt för de flesta är att de jagar och dödar djur som är svaga eller sjuka. De tar väldigt sällan friska och starka djur, och det leder till att bestånden hålls friska och starka eftersom de svagar och dåliga rensas ut. Så ser inte vårt sätt att jaga ut. Till exempel var det senast här i höstas på nyheterna att vår jakt har försämrat älgstammen, trots att vi har gjort upp ett program för att stärka stammen. Problemet var att istället för att skjuta av de unga och svaga så sköt vi alldeles för många av de stora och starka tjurarna - vilket såklart leder till en svagare älgstam i längden.
 
3. De dödar och dödas. Rovdjuren lyckas aldrig på 100 % av jakterna, ofta lyckas bara runt 20-30 %. De löper dessutom en ganska stor risk att bli skadade medan de jagar. Bufflar och giraffer kan lätt döda ett lejon, lika kan en hjort eller älg lätt skada våra rovdjur. Jakten är ofta minst lika farlig för rovdjuren som för bytesdjuren. Rovdjuren kan sällan heller utrota en art. Fjällräven äter lämlar, minskar lämlarna dör ofta också många av fjällrävarna. Bufflar och antiloper vardrar över halva Afrika, medan lejonen är tvugna att stanna i sina revir och har därför långa perioder av svält då upp till 50 % av ungarna dör. Ingendera är därför i totalt överläge - de lever i en slags harmoni där de svaga och sjuka dör oberoende om de är rovdjur eller bytesdjur. Människan lever inte i en sån värld. I människans värld har vi totalt förstört harmonin och balansen - vi är envåldshärskare som har bestämt att djuren ska födas och dö på våra villkor och vi ska kunna fara till butiken när vi än har lust och kunna köpa hem exakt så mycket kött som vi känner för utan att på något sätt riskera livet. 
 
 Nikon D3100 och Tamro Macro 90mm.
 
Det här är enligt mig tre av de viktigaste orsakerna till att djur äter djur - och ska få fortsätta med det - men att det ändå inte rättfärdigar människans köttätande. Vi tror att världen är vår, att allt är på våra villkor och att vi inte behöver bry oss om någon balans. 
 
Hur tänker ni?

Kommentarer
Postat av: Erica

Tycker verkligen att det är intressant att läsa hur du tänker. <3

Svar: Tack! Tack för att du berättar det för mig, och tack för att du tar dig tiden till att läsa hur jag ser på saken :) Jag förstår självklart att alla tänker och ser saker på olika sätt, men jag vill ändå gärna försöka påverka lite genom att berätta och förklara saker på ett sätt som andra kanske inte har tänkt på. Jag menar de flesta är ju inte onda personer, men vi alla har ju växt upp i ett samhälle som normaliserar vissa saker och kriminaliserar andra saker, utan att det för den saken skull behöver vara den enda "sanningen", om du förstår hur jag tänker.. Kram!
Saras Fotoblogg

2015-12-30 @ 21:05:39
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Pauline Hurtig

så intressant att läsa!

Svar: Tack, vad roligt att du tycker det! :)
Saras Fotoblogg

2016-01-01 @ 11:49:08
URL: http://lillafrokenhurtig.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0