Snart är det jul!

Tänk, det är inte ens en månad kvar till julafton, och imorgon är det redan december! Både mysigt och lite stressigt tycker jag. I lördags var vi på lilla jul-marknad till Jan Karlsgården och Kastelholms slott, det blåste ordentligt med annars var det väldigt roligt. Det fanns mycket att se, och bröd, kakor, julgodis, ljus, salvor och lite annat sånt fick komma med hem. Vi var också en sväng till blombutiken och köpte några julblommor. Så nu är ljusstakarna och annat pynt framplockat, blommorna köpta, glöggen i skåpet och julmusiken på i bakgrunden (i alla fall ibland). Nu i helgen ska vi också fara till Sverige, så efter det kanske julklapparna också är inhandlade. 
 
En bild på förra årets julstjärna:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.
 
Har ni julkänsla redan? :)

Djurvän och äta kött?

Det finns en sak jag har funderat lite extra över den här senaste tiden. Frågan om man kan vara djurvän och samtidigt äta kött. Jag tycker egentligen att svaret är ganska självklart, men alla delar inte min uppfattning. 
 
Att vara djurvän och samtidgt äta kött tycker jag är ungefär som att säga att alla människor är lika mycket värda, men ändå tycka att det är okej att ha mörkhyade som slavar hemma. 
 
Eller som att säga att man inte kan vara rasist för att man har en mörkhyad vän. 
 
Jag menar är man djurvän på riktigt så borde man ju varken vilja döda eller utnyttja ett enda av alla de underbara djuren som finns på vår planet. Varken kor, hästar, grisar, hundar, älgar, tigrar, eller fiskar. Eller något annat djur. 
 
Nikon D3100 och Tamron Macro 90mm.
 
Vi blir upprörda av att de i Kina äter hundar. Medan vi själv frossar i kor som istället är heliga i Indien. Varför tycker vi att hundarna är mer värda än korna? Båda fungerar lika bra som mat. Men enligt mig betyder det inte att vi har rätten att äta någon av dem. Att vi blir upprörda av sådana som äter hundar och liknande är ju antagligen för att vi har hundar som sällskapsdjur hos oss, och dem äter vi ju inte. Men det är ju samma som med den där mörkhyade vännen jag nämnde tidigare. Bara för att man har vissa individer man tycker om/inte vill äta, så betyder det ju inte att man är en genomgod person, det är mera undantaget som bekräftar regeln. Man kan inte heller skylla på att hundar är mycket högre utvecklade än tex grisar. Det finns många undersökningar som tyder på att grisar är lika intelligenta, att de känner hög stress och ångest under de förhållandena de föds upp nu och att de också på andra sätt lider psykiskt av hur vi hanterar dem. 
 
Enligt mig är det därför självklart: Är man djurvän på riktigt så äter man inte heller djur. 
 
Vad tycker ni?

En effektiv förmiddag

Igår jobbade jag sista dagen för den här veckan, så nu är jag ledig i några dagar igen. Skönt. Men jag har en hel del jag vill få gjort, så jag har inte latat mig idag. Bara idag har jag hunnit baka bröd, tvätta två maskiner kläder, vika ihop torra kläder, vattna alla blommor, diska och dessutom äta frukost. Och klockan är inte ens elva! Men det känns skönt att göra undan så mycket som möjligt, så kan man lata sig med gott samvete efter det. 
 
Annat jag vill hinna göra idag är bland annat boka en resa (!!), svara på kommentarer på bloggen, redigera bilder och läsa. Sedan har jag kanske lite annat som skulle vara viktigare, men det är en dag imorgon också. 
 
En bild på en blomma:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

.

Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

En ensam blomma i november

Nu är jag hemma på Brändö över dagen för att sköta alla djuren medan mamma och pappa är borta. Det kändes lite konstigt att komma hit sent igår, ensam till ett mörkt hus. Ute var det kolsvart, blåsigt och regnet öste ner. Men det var bara att klä på sig och fara ut och ge mat till hästarna och hönorna! 

Nu idag har jag inte tänkt göra så mycket mer än att se till att alla får mat när de ska, annars ska jag nog mest ta det lugnt med en bok. Det behövs ibland. 

Här får ni två bilder på en ensam liten novemberblomma:


Bilder tagna med mobilen. 

Älska, respektera, förlåta och bekräfta

Föreläsningen med Mia Törnblom igår var väldigt bra. Mia jobbar efter en svår uppväxt med droger och hemlöshet nu som föreläsare och författare. Det hon brinner för är självkänsla, kommunikation, ledarskap och konflikthantering. Bland annat. För ganska länge sedan läste jag två av hennes böcker om självkänsla, och när jag nu sedan fick höra att hon skulle föreläsa i Mariehamn så ville jag ju självklart delta! 
 
Föreläsningen var utsåld, vi var 600 ivriga lyssnare. Och Mia var verkligen rolig att lyssna på! Mycket roliga exempel från verkligheten, fakta och också övningar att göra hemma för att stärka sin självkänsla. Vi är ju oftast bra på att älska, respektera, förlåta och bekräfta andra. Men mot oss själva är vi mycket hårdare. Som om vi själva inte skulle behöva respekt och bekräftelse! 
 
En av Mias övningar var att associera bra saker med en viss gest, typ som fotbollsspelare som gör en volt efter att de har gjort mål. Vi kanske inte borde göra en volt, men för att hjärnan ska komma ihåg en bra känsla är det bra att förstärka den med en rörelse, för att "fira" liksom. Istället för att bara fokusera på allt man misslyckas med - de sakerna borde man ju bara lära sig av och sedan gå vidare, inte älta hur länge som helst. En annan av hennes övningar var att säga till någon att den är vacker/duktig/smart/osv/osv, MEN sätta punkt efter det. Utan att alls blanda in sig själv, jämföra med sig själv, trycka ner sig själv. Hon tycker också att det är viktigt att säga bra saker om sig själv, att skryta lite ibland. Stå framför spegeln och säg några snälla saker - gärna varje kväll! 
 
Så nu skulle jag gärna vilja att ni också övar er lite. För man får ju ingen kaka av att läsa en kokbok, lika lite som man får bra självkänsla genom att läsa om det. Det som gäller är att TRÄNA. Så kan ni kommentera MINST EN BRA SAK om er själva? Utan att jämföra eller trycka ner. 
 
Jag kan börja med att berätta att jag är smart.
 
En några år gammal bild på mig jag tyckte passade inlägget:
 
 Nikon D3100 och Nikkor 55-300 mm, fotad med stativ och fjärrutlösare.

Bilder att titta på regniga och grå dagar

Idag har det regnat så gott som hela dagen. Och så gott som hela dagen har jag varit utomhus och jobbat. Inte så härligt och underbart om ni frågar mig. Mest blött och jobbigt. Nåja, jag överlevde dagen och nu ska jag börja göra mig klar inför kvällens föreläsning med Mia Törnblom. Spännande!
 
Det har ju varit en härlig höst, varmt och soligt. Men nu tror jag att det har ändrat, så nu har vi sånt där typiskt novemberväder. När hösten var vacker så visade jag en del vackra höstbilder, men nu i det här vädret tror jag ingen blir glad av nytagna bilder. Så därför tänkte jag visa två bilder tagna en sommar för några år sedan. Två bilder jag i alla fall gärna tittar på nu när det är så tråkigt väder ute.
 
Två sommarbilder:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Glädjen när man hittar lite fotolust inom sig

Jag har älskat att läsa böcker. Jag har älskat att pussla. Jag har älskat att fotografera. Jag skriver "har" eftersom det är tre saker som jag bara gör när jag mår relativt bra, när jag inte känner mig allt för stressad och när jag kan slappna av och unna mig saker utan dåligt samvete. Det är också saker som jag har gjort väldigt lite den senaste tiden, speciellt de senaste sju månaderna när jag har jobbat heltid. Jag har kanske satt mig ner med en bok en stund. Men det har inte känts bra, jag har varit rastlös, okoncentrerad och haft dåligt samvete. Så då blir det ju inte så där skönt och avslappnande som det brukar vara för mig. Fotandet har varit väldigt sporadiskt eftersom stress och ångest har den inverkan för mig, jag har helt enkelt varken inspiration, motivation eller tålamod. 
 
Men idag, efter att stressat runt med tusen saker jag borde göra kände jag plötsligt: nä nu vill ja ta fram kameran. Inte för att fota något speciellt egentligen, utan för att fota det jag såg runt omkring mig. Det som finns i vår lägenhet och som jag ser mer eller mindre varje dag. Så det gjorde jag, jag gick från rum till rum och tog bild på allt jag kände för att ta bild på. Det kändes bra, att slippa stressen och ångesten en liten stund i alla fall och istället koncentrera sig på kameran och det jag hade runt omkring. 
 
En av dagens bilder: 
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm. 

Att jobba deltid och två bilder på en älskad katt

Idag är jag ledig - underbart! Nu under vinterhalvåret jobbar jag bara 60%, så från och med den här veckan är jag ledig två dagar i veckan. Många av de andra på jobbet verkade nästan tycka lite synd om mig som inte får jobba heltid, men själv har jag ju längtat länge redan! Att jobba har aldrig riktigt varit min grej, mer ett nödvändigt ont. Så det är skönt att hinna ta itu med en massa saker jag har känt mig stressad över, t.ex. lite fotogrejer som jag har lovat andra att göra. Så sånt ska jag se till att få undan idag och imorgon! Vad tycker ni om att jobba heltid respektive deltid? Om ekonomin inte skulle kräva det, hur skulle ni vilja jobba då?
 
Annars har jag inte så mycket intressant att berätta just nu. Så vi hörs igen senare helt enkelt. Och så hoppas jag att ni alla har en bra torsdag!
 
Två bilder på en älskad katt som har betytt mycket för mig:
 
Nikon D3100 och Tamron Macro 90mm.
 
Tycker ni förresten att bilden är finare i färg eller i svart-vitt? Jag kan inte riktigt bestämma mig!

Idag är det internationella No Hate-dagen!

Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

RSS 2.0