Djurvän och äta kött?

Det finns en sak jag har funderat lite extra över den här senaste tiden. Frågan om man kan vara djurvän och samtidigt äta kött. Jag tycker egentligen att svaret är ganska självklart, men alla delar inte min uppfattning. 
 
Att vara djurvän och samtidgt äta kött tycker jag är ungefär som att säga att alla människor är lika mycket värda, men ändå tycka att det är okej att ha mörkhyade som slavar hemma. 
 
Eller som att säga att man inte kan vara rasist för att man har en mörkhyad vän. 
 
Jag menar är man djurvän på riktigt så borde man ju varken vilja döda eller utnyttja ett enda av alla de underbara djuren som finns på vår planet. Varken kor, hästar, grisar, hundar, älgar, tigrar, eller fiskar. Eller något annat djur. 
 
Nikon D3100 och Tamron Macro 90mm.
 
Vi blir upprörda av att de i Kina äter hundar. Medan vi själv frossar i kor som istället är heliga i Indien. Varför tycker vi att hundarna är mer värda än korna? Båda fungerar lika bra som mat. Men enligt mig betyder det inte att vi har rätten att äta någon av dem. Att vi blir upprörda av sådana som äter hundar och liknande är ju antagligen för att vi har hundar som sällskapsdjur hos oss, och dem äter vi ju inte. Men det är ju samma som med den där mörkhyade vännen jag nämnde tidigare. Bara för att man har vissa individer man tycker om/inte vill äta, så betyder det ju inte att man är en genomgod person, det är mera undantaget som bekräftar regeln. Man kan inte heller skylla på att hundar är mycket högre utvecklade än tex grisar. Det finns många undersökningar som tyder på att grisar är lika intelligenta, att de känner hög stress och ångest under de förhållandena de föds upp nu och att de också på andra sätt lider psykiskt av hur vi hanterar dem. 
 
Enligt mig är det därför självklart: Är man djurvän på riktigt så äter man inte heller djur. 
 
Vad tycker ni?

Kommentarer
Postat av: MATILDA

Jag tycker det finns olika typer av djurvän. Men ja, en riktigt sann djurvän ska självklart inte äta djur!

Svar: Tack för din kommentar! Det håller jag också med - det är långt ifrån svart eller vitt. Man kan självklart vara mer djurvän även om man äter kött än vad en vegan eventuellt är (hen har ju kanske slutat äta kött och animaliska produkter av andra orsaker än med tanke på djuren, hen kanske hatar djur). Men en sann djurvän borde inte vilja äta kött, jag själv blir nästan spyfärdig när jag tänker på individen bakom, inte VAD man äter utan VEM man äter...:/ Kram
Saras Fotoblogg

2015-11-28 @ 12:04:42
URL: http://matildays.se
Postat av: Erica

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva faktiskt. :3 Jag älskar djur och kan vara väldigt blödig när det kommer till djur. Men... jag äter kött!

Svar: Tack för din kommentar och åsikt! Jag tror att många känner som dig, vi är i ett samhälle där det finns en köttnorm, man växer upp med det och det är oftast när man själv växer upp lite som man börjar ifrågasätta det. Jag själv åt kött ganska länge, men ju mer insatt jag blir i ämnet desto mer spyfärdig blir jag av tanken på att äta det igen.. När man inte ser VAD man äter utan VEM man äter så känns det bara så fel för mig.. Men självklart kan man ju ändå vara djurvän på andra sätt!
Saras Fotoblogg

2015-11-28 @ 22:00:58
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: N

Jag vet inte jag är lite kluven i den fråga.. Jag menar jag är ju självklart en djurvän men jag äter ju kött för det. Men jag förstår verkligen hur du tänker :)

Svar: Tack för din kommentar och åsikt! Jag tror att många känner som dig, vi är i ett samhälle där det finns en köttnorm, man växer upp med det och det är oftast när man själv växer upp lite som man börjar ifrågasätta det. Jag själv åt kött ganska länge, men ju mer insatt jag blir i ämnet desto mer spyfärdig blir jag av tanken på att äta det igen.. När man inte ser VAD man äter utan VEM man äter så känns det bara så fel för mig.. Men självklart kan man ju ändå vara djurvän på andra sätt!
Saras Fotoblogg

2015-11-29 @ 06:26:22
URL: http://nouw.com/nathaliemaria
Postat av: Jessica Högberg

Jo, jag tycker nog att man kan äta kött även om man är djurvän. Tycker dock att det är viktigt att man vet VAD man äter och att djuret haft det bra HELA vägen...

Svar: Jag tror tyvärr inte att det finns något djur som har haft det bra hela vägen.. I så fall kanske vilt och liknande. Men inte ens då tycker jag att vi har rätten att döda dem, när vi inte behöver det. När man inte ser det som VAD man äter, utan tänker på VEM man äter, så tycker jag inte att man kan äta kött med gott samvete.. Vet att många inte håller med mig eftersom vi lever i en köttnorm, men förhoppningsvis håller inställningen på att sakta luckras upp :)
Saras Fotoblogg

2015-11-29 @ 17:30:44
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Matilda

Det är en väldigt intressant fråga, men enligt mig så kan man äta kött OCH vara djurvän. Jag älskar djur över hela mitt hjärta men jag älskar också kött, så jag ser inget problem med att äta kött men även vara djurvän!

Svar: Tack för din kommentar och åsikt! Jag håller med dig till viss del, på det sättet att man inte behöver vara antingen eller. Om man ser det som en skala istället, så kanske man kan äta kött. Men för att komma upp högst i djurvänsskalan tycker jag tyvärr inte att man kan äta varken kött eller animaliska produkter - det innebär så mycket lidande för så många djur! Och om du inte ser det som VAD du äter, utan VEM du äter, så tycker jag att det känns ganska fel att äta kött..
Saras Fotoblogg

2015-11-29 @ 20:54:28
URL: http://nouw.com/matildalovisa
Postat av: Elin

Håller inte med dig överhuvudtaget, men som sagt alla har olika syn på saker. Det finns otroligt många grisar som inte känner stress eller ångest och INTE lever under så hemska förhållanden att de inte går att äta. I alla fall om man väljer svenskt kött. Vårt system för djurhållning är väldigt utvecklat och många av de hemska bilder som visar grisar på betonggolv till exempel är manipulerade/visar på ett sånt sätt som är helt felaktiga.
Så jag förbli djurvän trots att jag äter kött!

Ja. utan kontroll är jag vilse och känner mig utsatt.
kramar

Svar: Tyvärr har nog inte svenska djur det så mycket bättre än på andra ställen, eller åtminstone inte så mycket bättre att man skulle kunna säga att de har det bra. Alla djur lider, de flesta mycket mer än vi vill inse, man vill inte ha det på sitt samvete så man intalar sig själv annat. Grisar hålls i de allra flesta fall på betonggolv, tio grisar i en bur på 3x3 meter, alltså med mindre än 1 kvadratmeter per gris. Totalt upp till 400 i samma hall. Hönor hålls instängda i hallar med 10 hönor per kvadratmeter, ifall det inte är burvärphöns som istället är i burar där de inte ens kan sträcka ut vingarna. En stor del av nötköttet kommer från mjölkkor som inte längre klarar av påfrestningen med inseminering, födsel, mjölkning, inseminering.. om och om igen tills varken ben eller juver håller - och därför slaktas de. Tyvärr..:/
Kram!
Saras Fotoblogg

2015-11-29 @ 23:44:56
URL: http://www.uturanorexin.blogg.se
Postat av: Moa Murderess

Vad kul att du skriver ett inlägg om detta! Jag tycker ABSOLUT att man kan vara en djurvän fast man äter kött. MEN, varför jag tycker det är för att de flesta inte har någon som helst aning om hur slakt och djurhållningen går till. Jag kan ta mig själv som ett exempel. Jag har älskar djur i hela mitt liv. Jag har inte ens kunnat döda myggor eller små små insekter. Jag tycker att alla, stora som små ska ha rätten till att leva. Men jag har också käkat kött i hela mitt liv fram tills förra året. Varför? Jo för att jag blev uppfostrad till att lära mig att kött är bra för kroppen, vi måste äta kött för att kunna bli stora och starka. Det var liksom inget fel med att äta kött. Och jag hade ju ingen som helst aning om hur slakt gick till och allt sånt där, men jag älskade ju fortfarande djur och jag tog hand om allt och alla. Fram tills den dagen då jag såg på en dokumentär om slakt och blev helt förstörd. Därefter slutade jag äta kött för alltid och kommer aldrig någonsin att äta det igen.

Så ja, jag tycker att man kan vara en djurvän även fast man äter kött om man inte vet hur slakt och allt det andra går till. MEN, vet man hur slakt går till, har man sett djur bli slaktade och leva sina liv under hemska förhållanden och sedan fortsätta äta kött efter det och kalla sig djurvän, det kan jag absolut inte hålla med om. DÅ är man absolut ingen djurvän för då skiter man fullständigt i djuren som man äter. Sen tycker jag även att folk som äter kött ska veta hur det går till tills köttet hamnar på ens tallrik. Så jag tycker verkligen att fler människor borde kolla på dokumentärer om det, även fast de inte vill.

Svar: Tack för din kommentar och åsikt! Jag håller med dig på många sätt. Det stora problemet är ju att det är norm här att äta kött - det är inget som ifrågasätts av de flesta och de flesta växter upp med det. Så självklart kan man bry sig om djur på tusen andra sätt även om man äter kött, och på det sättet vara en djurvän. Lika som man ju inte självklart behöver vara djurvän bara för att man är vegan - man kanske bara inte vill äta djurprodukter av en annan orsak.
Men precis som du skriver, jag tycker att människor borde ifrågasätta mera, lära sig om hur det ser ut i verkligheten, se dokumentärer, se att det inte handlar om VAD man äter utan om VEM. När man sedan ser individen bakom den där köttbiten på tallriken förstår jag inte hur man kan fortsätta äta kött. Och om man ändå gör det - då tycker jag inte att man kan kalla sig djurvän! För alla djur vi utnyttjar och dödar lider, vad än köttätare eller ägg- mjölk- och köttproducenter påstår! Sedan finns det ju såklart olika "grader" av djurvän också, man behöver ju inte vara antingen eller alltid. Jag tycker i alla fall att det är bra att normen mer och mer ifrågasätts, och att andra alternativ hela tiden blir mer lättillgängliga! :)
Saras Fotoblogg

2015-12-01 @ 10:51:21
URL: http://moamurderess.se
Postat av: Köttätande djurvän

Jag äter då kött och kallar mig för djurvän för det.
Dessutom finns det så mycket värre saker du kan göra mot ett djur än att äta upp det. Se bara på dem som har sin katt instängd i sin lilla lägenhet, den som har en ödla i ett terrarie, klär på lilla Fido klänningar osv.

Är det bättre att äta ris, bananer osv som du vet att det går några stackars individer och odlar nånstans som knappt har råd till en hatt att ha på huvudet, än att äta lite kött som du vet att har det bra under hela produktionstiden? Ja, de senaste bilderna från slakterier är beklagliga men så skall det inte gå till heller.
Om fallet är så att det är bättre att äta grönsaker, frukt, tofu osv från utlandet än att äta inhemskt kött så kan man ju knappast kalla sig för människovän då heller?

Så, släpp ut katten ur lägenheten och sluta äta de flesta former av frukt och ut i skogen med er å samla svamp!

Svar: Jag håller med dig till viss del, jag tycker inte heller att man ska hålla husdjur instängda på små ytor. Och självklart ska man tänka på vilka frukter/grönsaker/osv man köper och äter. Men även om de som har odlat det har haft det väldigt dåligt så har de åtminstone inte blivit dödade.
Medan djur som föds upp för att ge ägg, mjölk eller kött i princip lider hela vägen (vad än köttätare eller köttindustrin säger), bara för att sedan dödas alldeles för tidigt. Bra kanske, så slapp de lida mera. Men ändå fel enligt mig, eftersom jag anser att djuren ska ha rätt till sitt eget liv och inte alls utnyttjas eller dödas av oss i onödan!
Saras Fotoblogg

2015-12-01 @ 19:56:02

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0