Rött kött orsakar cancer

Vet ni vad jag tycker att är skrämmande? Jag tycker att det är skrämmande att det görs mycket forskning som vi aldrig får se resultatet av, forskningsresultat som av olika anledningar inte blir nyhetsrubriker. Det finns ett ämne som det har forskats i sedan 1960-talet, som det har skrivits tusentals rapporter om. Sambandet mellan kött och cancer. Men köttindustrin är otroligt stor och omsätter enorma summor pengar, därför lyckas de ofta också tona ner forskningsresultat som inte gynnar dem. Därför finns också kött och mejeriprodukter med i vår kostcirkel, med på "tallriksmodellen". Inte för att det är det som verkligen är bäst för människan, utan för att kött- och mejeriindustrin har så mycket makt så att de kan påverka sådant. Vet ni vem som ursprungligen kom med idén till kostcirkeln? The United States Department of Agriculture (USDA) i USA - som jobbar med att hjälpa bönder och ranchägare, som främjar handeln med och produktionen av deras produkter osv. Kostcirkeln som innehåller kött, ägg och mejeriprodukter gjordes alltså av sådana som gynnas av att de här produkterna går åt. Det kan vara värt att tänka på. 
 
Tillbaka till köttet. Nu har WHO listat rött kött och processat kött som cancerframkallande. Det är enda livsmedlet på den listan. Man har ju hört att man kan få cancer av allt bara man äter tillräckligt, och visst, det är sant. Men kan man få cancer av att äta ett ex antal påsar chips per dag, alternativt av att äta rött kött och processat kött regelbundet under en längre tid så lär det ju vara fler som är i riskzonen där. Man har vetat det här länge, det finns mängder av undersökningar som har tytt på det. Men nu är man så säkra så nu utfärdar man varningen och sätter rött kött på varningslistan. Bra tycker jag. På tiden. Synd bara att de inte ger rekommendationerna att helt sluta äta kött utan bara säger att man ska minska på konsumtionen. Jag kan tycka att det känns som att det fortfarande är någon där bakom som inte vill individens bästa, utan som mest tänker på pengar. Men hur som helst tycker jag att det är ett steg i rätt riktning!
 
Så ifall du vill tänka både på djuen, på planeten och på dig själv så tycker jag att du kan fundera över det här en stund, och kanske ändra ditt tankesätt lite i alla fall. 
 
Bild på några kor som jag tycker förtjänar att leva: 
 
Bild från http://stokpic.com/
 

Kommentarer
Postat av: linah

interessant läsning!! hade ingen aning om det faktiskt :O !

Svar: Tack, och det håller jag helt med om! Det är intressanta ämnen, och ju mer jag sätter mig in i det desto värre tycker jag att det känns! Kram
Saras Fotoblogg

2015-10-29 @ 07:48:20
URL: http://nouw.com/linaheve
Postat av: Mimas Hälsa&Skönhet

Huuu vad skrämmande!! Lite liknande saker som kommer fram i boken "den hemlige kocken" faktist fast där tas mest upp om tillsatsämnen och smakämnen... och färgämnen och på vilka brutala sätt man tar fram dem... Fy fan för de som har makten säger jag bara! *vill spotta dem i ansiktet*

Svar: Mm, jag tycker också att det är hemskt! "Den hemlige kocken" har jag inte läst (och vet inte ens om jag vill, jag har så mycket ångest när det gäller mat och matproduktionen redan..), men det är ändå bra att informationen kommer ut, att man som konsument får veta!
Saras Fotoblogg

2015-10-29 @ 10:33:20
URL: http://lackerskan.ratata.fi
Postat av: nn

visst kött farligt, int heller bra ur miljöperskpektiv men vill ja trycka i mig en cancerframkallande biff så e de väll min egen sak, precis som jag fritt får trycka i mig socker i form av godis om ja så vill, som föresten enligt min åsikt är mycket farligare och ett större problem då man gömmer de i en massa produkter så man dessutom ofrivilligt äter det. Lätt och låta bli att äta biff om man så vill, men int lika lätt o låta bli tillsatser och färgämnen etc som kan vara hur farliga som helst. besides, nog är soja farligt med och det borde man inte heller äta ;) Bäst är de väll och vara medveten om saker och välja själv vad man är villig att utsätta sin kropp för. Önskar jag kunde vara vege, kanske tom med vegan, men vill jag ha min cancerframkallande biff och tugga livsfarligt godis så är det väll fritt fram för mig att göra det och kostrådscirkeln e väll lika bullshit som allt annat, så allti e de väll bäst o tänka med sunt förnuft och cancer får man ju av allt... livsfarligt och sitta inomhus också, pga radon ;)

Svar: Tack för din kommentar! Jag har skrivit ett inlägg för att vidare förklara lite, men för att sammanfatta tycker jag man kan säga så här: För mig får man göra exakt vad man vill, så länge det inte skadar någon annan! Och det tycker jag att är viktigt att tänka på, att äta kött skadar nämligen en väldigt stor mängd djur varje år..
Saras Fotoblogg

2015-10-29 @ 17:50:35
Postat av: Jessica Högberg

Processat kött som tex bacon, korv o dyl är på röda listan men vanligt kött från ko är bara "möjligt samband" tror nog det finns värre saker... socker tex=))

Svar: Ja det har du rätt i, fast var det inte så att rött kött "sannolikt orsakar cancer"? Det var snäppet bättre i alla fall. Men hur som helst så tycker jag att man ska tänka vidare lite också, på djuren och planeten. Men du har ju redan läst mitt svarsinlägg, jag svarar på kommentarerna så sent ibland :)
Saras Fotoblogg

2015-10-29 @ 20:51:41
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Veiken

Jag tror tyvärr att vi människor håller på att förgöra oss själva med allt som vi tillsätter i vår mat!
Dels all besprutning av olika grödor och vad man tillsätter i djurfodret!
Vissa grönsaker är tydligen värre än värst! Man borde odla och föda upp allt själv och se till att luften är ren så att inte nerfallet ställer till det! Vi får göra så gott vi kan!

Svar: Ja håller med dig, jag är också rädd att det är så det håller på att gå..Och du har rätt, alla bekämpningsmedel är nog inget roligt, och vem vet vilka bieffekter det blir när allt det där sedan blandas i vår kropp! Själva grönsakerna tror jag sällan att det är något fel på, men smutsigt bevattningsvatten, nedfall från luften och bekämpningsmedel är nog inte att leka med :/ Men jag tycker ändå att vi hellre ska försöka äta sådant, än att odla sånt, mata korna med det och sedan äta korna. För det som finns i djurfodret lagras ju också i köttet till viss del..
Saras Fotoblogg

2015-10-30 @ 13:07:03
URL: http://www.veiken.se/

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0