Vad är onödigt lidande för djur?

En sak som jag funderar väldigt mycket på är djur, deras värde och ställning jämfört med människan och hur mycket fel jag tycker att det finns inom det området. Jag tänker inte ta upp allt nu, men kanske inom sinom tid. Det jag vill ta upp nu är att utsatta djur för "onödigt" lidande respektive "nödvändigt" lidande. 
 
Jag vet inte hur insatta ni är i djurskyddslagen. Jag är utbildad djurskötare så jag har haft hela lagen och förordningen utprintad i min skolmapp, men det betyder inte att jag heller vet allt. Sen varierar ju lagen lite också mellan olika länder. Men gemensamt för väldigt många länder är att djuren ska skötas väl och att det är förbjudet att orsaka onödigt lidande för dem. Så långt tycker jag väl att det låter som en bra tanke. Men om man funderar, vad är på riktigt lagligt, och vilket lidande är det som är förbjudet? Vem är det som avgör om lidandet är "onödigt" eller "nödvändigt"? Vem är det som gynnas?
 
Det är här jag tycker att det är fel. Det är människan som stiftar lagarna, det är människan som bestämmer vilket lidande man får utsätta djuren för och det är människan som i slutändan gynnas av besluten. Vet ni varför? För att människan utnyttjar djuren, människan föder upp djuren för att använda dem, döda dem, äta dem. Lidandet djuren utstår genom sin fångenskap, lidandet djuren utsätts för under transporten till slakteriet, lidandet djuren utsätts för genom att de inte får leva klart utan istället ska dödas för att bli mat - allt det passar under den typen av "nödvändigt" lidande som MÄNNISKAN tycker att är okej. Ur djurens synvinkel är nog det här lidande ganska onödigt, jag kan nog nästan säga att de flesta djur hellre skulle leva utan den typens lidande. Djuren blir mat som människan inte ens egentligen behöver. Det tycker jag man kan kalla onödigt lidande.

 Några kor och getter på Kolmården:
 
Nikon D3100 ochh Tamron Macro 90mm.
 
(Och ja, jag är vegetarian och väljer därigenom att inte stötta det här lidandet. Djuren är underbara varelser som är värda så mycket mer. Förtsättning inom ämnet följer!)

Kommentarer
Postat av: Malin

Tycker också att många boskapsdjur borde ha bättre förhållanden, som tur har iaf korna det ganska bra i Finland... Men svinen tycker jag har det allt för hemskt... Så är det när människor inte är beredda på att betala ett högre pris för då tex svinköttet -> det finns inte resurser att göra deras liv i fågenskap bättre :(
Människan är ju allätare och då är det ju "meningen" att man ska äta kött, men inte så mycket som vi gör ju, därför spårar de ju ur me all köttproduktion... Men sen får man ju inte glömma att man behöver kött till husdjuren man har också, man kan ju inte göra dem till vegetarianer, det skulle ju vara djurplågeri ;)
Men nu har älgjakten börjat igen så nu få joel lov att skjuta lite älgar så får vi äta sånt kött istället - det känns som mycket "snällare" kött, eftersom älgen fått springa fri hela livet och inte behöver lida.

Svar: Jag tycker att det är skillnad på "meningen att man ska äta kött" och "man KAN äta kött". Vi som allätare behöver ju inte kött överhuvudtaget, men vi KAN äta det (bra sätt att få energi och näring när det inte finns annan mat => dvs kött har varit en bra reservkälla till mat när ingen annan mat har funnits, men det betyder ju inte att det är hälsosamt). Men nu är rött kött listat som cancerframkallande. Så istället för att försöka förbättra för djuren tycker jag att man helt enkelt borde låta bli att döda och äta dem överhuvudtaget. En liten tanke bara :)
Med husdjuren däremot är det lite svårare, den frågan måste jag fundera lite på...;)
Saras Fotoblogg

2015-10-18 @ 17:01:21
Postat av: Mima

Håller med Malin!

En sak som jag själv funderat mycket kring är att sluta dricka vanlig mjölk. Det var först för kanske ett år sedan som jag blev varse om att de kor vi får mjölk ifrån bara lever för att just ge mjölk! Man fixar så att dom får kalvar så att mjölkproduktionen hålls igång! Det tycker jag att är så oetiskt! Men jag har svårt att föreställa mig ett liv utan mjölk eftersom jag druckit mjölk hela mitt liv. Jag har börjat köpa havremjölk nu som jag dricker sådär till maten t.ex. men jag har inte ännu funnit nåt annat mjölkalternativ till kaffet!

För mig är det också väldigt viktigt att köpa hönsägg från frigående höns. Jag har sett många klipp om hur trångt dom har det... samma med svin och får på vissa ställen...


Svar: Jag har funderat massor på samma sak! Jag har alltid älskat mjölk, men jag tycker inte att jag har rätt att utnyttja djur bara för att jag tycker att något är gott. Så jag dricker havremjölk eller sojamjölk sen en tid tillbaka, och äter sån yoghurt och så. Och det blir jag glad att höra att du också gör :) Drömmen för mig skulle vara att alla lever helt veganskt, men jag inser ju att bara alla lever LITE MER veganskt så är det ju redan jättebra!

Ägg tycker jag också är lite svårt, för även om hönsen är frigående så är det många som slaktas innan de är ett år gamla för att de bryter benen och inte har några fjädrar nästan, det är så påfrestande liv att värpa så intensivt :/
Saras Fotoblogg

2015-10-18 @ 21:04:18
URL: http://lackerskan.ratata.fi
Postat av: Jessica Högberg

Mycket luddig formulering, men jag tvärtemot dej tror att vi behöver även animalisk föda;) Det betyder inte att jag tycker djuren ska lida!

Svar: Okej, varför tror du att vi behöver det? Jag tror nämligen inte det, men jag vill gärna höra hur andra ser det!
Saras Fotoblogg

2015-10-19 @ 10:48:52
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: ebba

svar: ja verkligen :) kram

2015-10-19 @ 22:02:59
URL: http://nouw.com/ebbafridstrom
Postat av: Frida

Håller med dig fullständigt!
Så många djur får lida tack vare oss människor.
De utsätts alla möjliga grymma djurförsök när det gäller både mediciner och skönhetsartiklar trots att det nu mera finns alternativa metoder.
De föds upp i trånga burar och blir sedan plågade till döds för att människan ska kunna gå omkring i deras päls när en fuskpäls är precis lika fin.
De blir skjutna för sina horn och betar för att de är värdefulla och på grund av lämnas de sedan att dö en plågsam död
För att inte tala om hur många djur som blir misshandlade, utslängda och utnyttjade av sina egna ägare.
Skulle kunna skriva en bok om allt som vi människor utsätter djuren för men nöjer mig med att skicka lite länkar
http://forbundet.djurensratt.se/portal/page/portal/givande/bli_medlem?gclid=CLDEkp6T0MgCFaENcwodG4YO5Q
http://forskautandjurforsok.se/

Tack för att du skrivit om detta ämne som verkligen ligger mig varmt om hjärtat

kram Frida

Svar: Tusen tack för din kommentar! Ibland känner man sig ensammast i världen, som att man är den enda som bryr sig om djuren och tycker att vi inte har någon rätt överhuvudtaget att utnyttja dem, men man är ju inte det. Man kanske är en minoritet, men det finns likar :)
Det här är ett ämne som också ligger mig varmt om hjärtat och jag ska fortsätta skriva om det! Förhoppningsvis får man någon att stanna upp och fundera en stund i alla fall :)
Kram!
Saras Fotoblogg

2015-10-20 @ 05:54:50
URL: http://fridanyburgs.blogg.se
Postat av: Sarah

De e kul på Kolmården :)

Svar: Ja det är roligt att se på alla fina djur :)
Saras Fotoblogg

2015-10-20 @ 22:11:25
URL: http://CheerSarah.devote.se
Postat av: Kaffehörnan

Så söta djur
Kram

Svar: Ja det är de verkligen! :)
Saras Fotoblogg

2015-10-21 @ 00:18:58
URL: http://www.kaffehornan.se
Postat av: Veiken

Jag håller helt och hållet med om att djuren ska ha det så bra det någonsin går. Djuren jagar ju för sin föda och vi människor måste också äta. Jag tror på att vi på lång sikt måste ha animalisk föda och det passar mig!Det är tur att vi kan välja utifrån våra egna tankar och idéer och respektera varandra! :)

Svar: Jag tycker inte att vi har någon rätt att utnyttja djur, vi behöver inte det på något sätt och jag tycker inte att vi ska göra det bara för att vi kan. Jag tror som sagt inte att vi på något sätt skulle behöva animalisk föda, det är nog bara någon fix idé människor har.. Men jo du har rätt, vi alla har våra olika åsikter och tankar!

En liten fråga: Varför tror du att vi på lång sikt behöver animalisk föda?
Saras Fotoblogg

2015-10-22 @ 16:57:30
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Jessica Högberg

Om man är otroligt påläst och kunnig i närigsläran kan man säkert överleva på vegansk kost men det är få som är. Ett ägg tex innehåller nästan allt kroppen behöver. JAG TROR att kroppen behöver animalier... Återkommer när jag läst mer näringlära...

Svar: Tack för din kommentar! Som jag ser det så innehåller ett ägg exakt det som behövs för att bli en höna, lika som mjölk innehåller exakt det som en kalv behöver för att kunna bli en stor och stark ko. Och visst tror jag att vi till viss del kan utnyttja samma näring (båda är ju väldigt näringstäta!), men tror ändå inte att det är något vi behöver.. Men jo, jag håller med om att det kan behövas lite mer kunskaper för att klara att ha en helt veganskt kost. MEN jag tror ändå att det i längden är den bästa lösningen med tanke på djuren och planeten :)
Saras Fotoblogg

2015-10-30 @ 11:03:29
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Jessica Högberg

Tur man får tycka och tro olika=)) Men jag är helt med dej i onödigt lidande (även om vi tycker olika även om vad som är onödigt;)

Svar: Ja så är det, alla tycker och tänker olika!
Saras Fotoblogg

2015-11-09 @ 17:47:32
URL: http://lchftrollet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0