När man gör plötsliga ändringar i dieten och naglarna ser förskräckliga ut...

Jag har alltid haft väldigt långa naglar. För långa enligt många människor. Passligt långa enligt mig själv. Jag har blivit kallad häxa och oräknerliga gånger fått höra att det ser äckligt ut. Men jag har gillat det, så varför bry mig om vad de tycker? Jag har dessutom alltid varit ute, hållit på med djuren eller växter, jag har sommarjobbat ett antal år i växthus, jag har gått två praktiskta utbildningar och jag jobbar också nu ute som trädgårdsarbetare året runt. Det har aldrig hindrat mig. När jag var yngre tyckte jag att det var lite obehagligt att klippa naglarna, jag gillade inte ljudet. Jag är fortfarande inte så förtjust i det och jag gillar ju att ha långa naglar, däremot klipper jag dem lite oftare nu för de sliter hål på fingertopparna på mina arbetshandskar genast annars. Fast jag har ju fortfarande långa naglar enlig de flesta. Långa, starka och tåliga. 
 
Det här trots att jag inte har tagit hand om dem på något speciellt sätt. Jag har utsatt dem för otroligt mycket slitage genom allt utomhusarbete. Jag har dessutom inte ätit speciellt hälsosamt hela livet, eftersom jag har ätit en "normal diet" men lämnat bort största delen av köttet. Ni vet, man ska ju äta andra proteinkällor och vitaminer och blablabla om man inte äter kött. Men naglarna har inte brytt sig, de har växt som ogräs ändå. 
 
Mina naglar 2014-2016:
 
Ett litet urplock av bilder jag hittade när jag snabbt gick igenom bildarkivet.  
 
Ända tills för ungefär ett halvår sedan. Då - nästan från en dag till en annan - var naglarna katastrof! De gick av utan att jag ens hade rört något, de lossnade flagor som jag drog bort från naglarna flera gånger om dagen. Dum som jag var tog jag ju inga bilder på när de var som värst, men på bilden nedan ser ni ju ungefär hur det såg ut med sprickor och flagor. Jag fick typ panik, mina naglar har ju alltid varit så starka och bra! Jag läste någonstans att det tar 3-4 månader för nageln att växa ut, och räknade att för ganska exakt så länge sedan hade jag över natten slutat med mjölk, smör, yoghurt, grädde och ägg. Jag hade blivit vegan. Och uppenbarligen gillade inte naglarna det. I ca två veckor var naglarna så dåliga att jag på allvar övervägde om det var ett bra beslut att bli vegan (med tanke på min egen hälsa) eftersom naglarna ofta speglar hur resten att kroppen mår. Och de såg ju verkligen inte bra ut. 
 
Mina naglar under den "dåliga" perioden: 
 
 
Men efter de där två veckorna så var naglarna på bättringsvägen, så var det bara tummen på bilden som ännu såg lite sliten ut. Lika plötsligt som naglarna blev dåliga, lika plötsligt blev de alltså bra igen. Nu är de precis lika långa, starka och tåliga som innan. Det jag kan konstatera är alltså: Vegandieten är på intet sätt dålig för min kropp och mina naglar, men kroppen fick antagligen en chock under övergångstiden som speglade sig på mina naglar. Man brukar ju alltid varit väldigt noga när man byter foder åt till exempel hästar, inte för att nya fodret skulle vara sämre utan helt enkelt för att kroppen och matsmältningssystemet behöver få lite tid att anpassa sig till det nya. Och när min kropp anpassade sig till den mjölk- och äggfria dieten så gick det nog lika bra med mina nya diet baserad på vegetabiliska alternativ. Så, gör ni förändringar så ge det en tid innan ni säger att det funkar eller inte! 
 
Mina naglar nu: 
 
 
Har ni någon erfarenhet av liknande? 

Kommentarer
Postat av: Carolina

Snygga naglar! Jag är avundsjuk på starka naglar, klipper mina så kort som möjligt och lackar för att dölja usel kvalitet.

Svar: Tack så mycket! :) Haha, ja många har nog varit avundsjuk på mina naglar, men vissa verkar bara ha dåliga naglar, hur de än försöker.. Så då får man göra som du bara. :P
Saras blogg

2016-08-11 @ 20:25:45
URL: http://carolinacarlson.blogg.se/
Postat av: Jessica Högberg

Samma när man byter till LCHF. Tappar hår, dåliga naglar, hy,mm men som du säger bara tills kroppen ställt om sej.

Svar: Ja det blir ju såklart en omställning för kroppen, men man får ge det lite mer tid så kan man sedan säga om man mår bättre/sämre! :)
Saras blogg

2016-08-12 @ 14:17:38
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Johan

Intressant! Det har jag alddrig tänkt på eller varit med om, men ditt resonemang låter ju vättigt, så du har säkert rätt!
Mina naglar har också, precis som dina, alltid varit starka och friska, dock inte så långa :P haha

Svar: Ja det är ganska intressant tycker jag! Jag har heller aldrig tänkt på det förut, innan har jag ju inte gjort så stora förändringar liksom. Men nu märktes det nog! Haha, ja alla passar inte lika bra med långa naglar :P
Saras blogg

2016-08-14 @ 19:56:54
URL: http://schumacher4ever.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0