Vegankost till barn?

Det finns ett nytt lagförslag i Italien just nu, som jag kände att jag ville ta upp eftersom det rör veganism och undernäring. Det har varit några fall av vuxna veganer som har fått barn, och barnet/barnen har sedan blivit "påtvingad" de vuxnas diet med grav undernäring som resultat. Nu vill man kunna döma dessa föräldrar till upp till fyra års fängelse. 
 
På ett sätt tycker jag att det är bra, sköter inte föräldrarna sina barn bra och de därför håller på att dö av undernäring och näringsbrist tycker jag självklart att man ska kunna straffa föräldrarna på något sätt. Men å andra sidan, blev det inte lite fel här? Borde inte det viktiga vara att barnen ska må bra oberoende av diet, att barnens hälsa är huvudsaken? Eller är det värre att ett barn är undernärt och har näringsbrist för att barnet bara fick strikt vegansk mat än om barnet är undernärt och har näringsbrist för att barnet helt enkelt bara fick dålig, näringsfattig mat? 
 
De som borde straffas - enlig mig i alla fall - är de som ger en olämplig kost till sina barn, de som ger en kost som leder till sjuklig undernäring och näringsbrist eller de som ger en kost som leder till sjuklig övervikt och näringsbrist och problem till följd av det. För vet ni vad, oberoende hur ens diet ser ut är ju det viktigaste att man har kunskap om vad kroppen behöver och ser till att uppfylla de behoven med en mångsidig och hälsosam kost. Äter man bara skräpmat hela dagarna kan man nog också få näringsbrist tror jag, för att inte tala om de som knappt ens bryr sig om att laga mat till sina barn, helt enkelt för att de är lata och inte bryr sig. Det är väl de som borde straffas. 
 
Vill ni läsa mera kan ni göra det bland annat här.
 
 
Vill någon förresten veta vad man här i Finland tänker om vegankost till barn så gavs 2016 ut en publikation "Tillsammans kring matbordet - kostrekommendationer för barnfamiljer" där det bland annat står "En omsorgsfullt komponerad vegankost lämpar sig också för gravida och ammande kvinnor, barn och unga.". 
 
Slutsats. Det viktiga är inte om barnen äter veganskt eller inte, det viktiga är att föräldrarna komponerar bra måltider så att barnen får i sig tillräckligt med näring och alla de näringsämnen de behöver. Eller vad tycker ni?

Kommentarer
Postat av: Veiken

Du har helt rätt i att det är föräldrars skyldighet att ge sina barn all näring dom behöver för att växa och utvecklas på rätt sätt. Tyvärr är kunskapen sämre om veganmat.
Jag tror för egen del att en mix av olika sorters mat är det bästa i längden!

Svar: Du har rätt att kunskapen ofta är lite sämre om veganmat - däremot tror jag att veganer allmänt är bättre på mat än "normala" människan, just för att vi har varit tvungna att läsa på mera. Men oberoende känns ju som att det viktigaste är att barnen mår bra, oberoende vad de äter! :)
Saras blogg

2016-08-13 @ 13:56:05
URL: http://veiken.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0