Att ge sig själv dåligt samvete

Om det finns något jag är bra på så är det att ge mig själv dåligt samvete. Så länge jag kan komma ihåg har jag alltid haft en känsla av att jag inte gör tillräckligt, att jag inte är tillräckligt bra. Eller jag har kanske känt mig tillräckligt bra - men bara när jag hela tiden stressar och har ångest för att göra allt som jag förväntas och borde göra. Typ som att alla andra är jättebra så de är, och jag har samma potential men jag är för lat för att använda den. Förstår ni hur jag menar?
 
Vissa människor verkar ju ha obegränsat med energi, de vill hela tiden göra saker och har det inget att göra på en dag så får de typ tråkigt. Medan jag blir trött av att göra någon sak nu och då, jag kan behöva flera dagar att vila efter att jag har gjort något speciellt en helg. Jag kan vara så trött efter jobbet att jag varken orkar laga middag eller göra något vettigt, inte för att jobbet var sådär extra tungt, utan mest för att jag så lätt blir trött och energilös. Gör jag ändå saker när jag är sådär energilös leder det oftast till att jag antingen blir ledsen och ligger i sängen resten av kvällen, eller att jag blir sur och snäsig. 
 
Egentligen vet jag inte heller riktigt varför jag känner sådana krav och förväntningar på mig hela tiden. Nu bestämmer jag ganska mycket över mitt eget liv, men det har nästan gjort det ännu värre. Som idag. Idag har jag varit till banken, apoteket, optikern och pastorskansliet på olika ärenden. Gående i kylan. Ännu idag eller imorgon behöver jag göra lite växtservice och tanka. Det går hur bra som helst att göra det imorgon, då har jag också en ledig dag. Men ändå sitter jag nu typ på helspänn och har ångest och dåligt samvete för att jag inte gör det NU när jag ju har tid och ändå bara gör "onödiga" saker. Det har gått så långt att jag knappt kan njuta av att göra något alls, vad jag än gör så måste det vara "nyttigt", annars ger jag mig själv bara dåligt samvete. Typ som att jag inte förtjänar att göra sånt jag vill göra, när jag har annat som jag borde göra. Men som vuxen så blir på något sätt den där borde-listan oändligt lång, utan slut helt och hållet kanske. Och lösningen på det är ju att prioritera, det vet jag. Att ge sig själv dåligt samvete för att man skulle kunna göra mer är ingen bra idé. Ändå verkar jag inte kunna ändra mitt tankemönster...
 
Är det någon som också känner så här, eller som har tips på hur man kan göra för att sluta känna så? 
 
 
Att fotografera blommor är en av de sakerna som jag har tyckt om och mått bra av att göra:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Kommentarer
Postat av: OLVIIA | 17,7 årig tjej i mediebranschen

Känslan av att inte göra saker tillräckligt känner jag verkligen igen mig i. Dock är jag nog den kategorin av människor som har energin, alldles för mycket!

Svar: Haha, jag skulle gärna ta lite av din energi! Vissa dagar orkar jag knappt något annat än att ligga i sängen, och jag blir typ aldrig rastlös även om jag knappt gör något alls om dagarna. Skulle typ kunna vara ledig och ensam hemma hur länge som helst utan att få tråkigt xD
Saras Fotoblogg

2016-01-07 @ 17:45:25
URL: http://www.kaffedrickare.blogg.se
Postat av: Erica

Jag känner verkligen igen mig i det där och har försökt jobba bort det så att det inte ska vara så jobbigt! En sak som jag tycker hjälper är att, förutom att jag har en vilodag varje vecka där jag inte har några som helst måsten, är att planera och prioritera. Att t.ex. skriva i sin almanacka när man ska göra vissa saker och sen försöka hålla sig till det. För då blir det åtminstone lite lättare att inte göra allt på en gång.

Svar: Ja usch, det är inte roligt..:/ Men tack för tipsen! Jag brukar alltid försöka skriva listor och planera när jag ska göra vad, men jag har ändå så svårt att slappna av däremellan. Jag kan typ sitta med ångest och hög puls och känna att jag borde göra något - men jag vet knappt ens vad?! Typ vad som helst, bara jag inte latar mig med gott samvete!
Saras Fotoblogg

2016-01-07 @ 20:05:13
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Malin

Nog är det ju bara du själv som bestämmer vad du vill och orkar göra. Inte ska du göra saker för andras skull för att verka duktig

Svar: Jag vet! Men det är så lätt att säga så, men så svårt att faktiskt leva efter det...:/
Saras Fotoblogg

2016-01-08 @ 20:01:36

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0