Att kritisera skapar bara motstånd

Det spelar inte så stor roll vad vi pratar om. Det spelar inte så stor roll om vi har rätt eller fel. Det som spelar störst roll är hur vi säger saker. Och sedan är det ju alltid bra om vi har fakta och bra argument att grunda det på. 
 
Det är väldigt vanligt att vi människor inte tycker om kritik, och inte tar kritik på ett konstruktivt sätt. Såklart finns det ju kritik som inte är konstruktiv överhuvudtaget, men det är inte den kritiken jag pratar om nu. Nu pratar jag om kritik som har mycket sanning i sig, och kritik som man verkligen skulle kunna lära sig saker från. Men som sagt, det ligger nästan i människans natur att inte tycka om kritik eller åsikter som strider mot ens egna värderingar. 
 
Blir man kritiserad så reagerar de flesta på något av de här sätten: 
- Känner sig attackerad och försvarar sig.
- Känner sig attackerad och stänger in sig i sig själv.
 
Oberoende vilket av alternativen ovan man använder sig av slutar det nästan alltid på samma sätt. Inte så mycket händer. Man fortsätter som förut. Man försvarar sitt sätt - utåt eller inom sig - även om det kanske egentligen inte är det bästa sättet. Känner ni igen er? 
 
Vill man lyckas få människor att lyssna och förändra sig är det därför otroligt viktigt att vara öppen och accepterande, att informera utan att kritisera, att ge tips och inspiration, att uppmuntra också små försök. Det tänker jag mycket på när jag skriver mina blogginlägg (speciellt inläggen som handlar om djurrätt osv), men ibland är det svårt. Det är svårt för att det är saker som väcker så mycket känslor inom en, man blir så ledsen, arg och frustrerad. Vill att andra ska förstå saker i samma takt som jag förstår, vill att människor ska se världen på samma sätt som jag gör det. Man blir kritisk, attackerar människor som inte tänker på samma sätt. Jag menar ju självklart inget illa med det egentligen, det känns bara så hopplöst. Jag borde egentligen fokusera på alla små framsteg som görs hela tiden, se alla de bra sakerna. Jag vill ju bara att det ska gå ännu snabbare, så att inte ett enda djur till ska behöva lida och dö i onödan. Det är ju för djurens skull..
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Kommentarer
Postat av: Jessica Högberg

du får fokusera på hur många som gjort ett bra jobb innan du hittade dit. hade dom inte orkat hade du kanske inte hittat...

Svar: Tack, det är så sant! Det är ju så med allt, tex hade inte kvinnor rösträtt förut men efter mycket kämpande har vi nu det. Det finns ju alltid de där som kämpar för en viss sak, och de behövs, för även om det inte alltid känns så så går de ju framåt :)
Saras Fotoblogg

2016-01-13 @ 17:23:48
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Elin

Nu har ju jag inte riktigt samma syn på djur som du, men jag förstår vad du menar. Man vill alltid skynda på saker om man har mål för vad dessa saker ska leda till. Det kan ju vara både bra, och dåligt i vissa fall. Vissa saker ska man inte skynda på heller.

Och vad gäller kritik så är det otroligt svårt att ta till sig, just för att man, som du säger, inte alltid förstår att det är i välmening och är en konstruktiv kritik. Det är något många behöver jobba med.
kramar

Svar: Tack för din kommentar och din åsikt! Jag håller med dig, men man får bara göra sitt bästa för att inte ge upp det man tror på, men samtidigt inse att alla inte kommer inse det exakt när jag inser det. Det kan ta en stund, så man får ha lite tålamod och se alla små steg i rätt riktning :)
Det tror jag också! Jag själv skulle nog må bra av att öva lite mer på det :P
Saras Fotoblogg

2016-01-14 @ 16:33:08
URL: http://www.uturanorexin.blogg.se
Postat av: Jessica Högberg

Absolut och du kan aldrig "tvinga" någon att tycka samma, men med många som gör samma går det åt rätt håll=))

Svar: Jo med precis! Försöker man tvinga någon slutar det ju sällan bra.. Så bättre att se och uppmuntra alla försök åt rätt håll :)
Saras Fotoblogg

2016-01-20 @ 17:50:06
URL: http://lchftrollet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0