Att vara vegan är inte extremt

När människor får veta att någon är vegan så reagerar de ofta och tycker att det på något sätt är extremt att leva så. Konstigt. Överdrivet. Onaturligt. Svårt. Orsaken till det är ju den otroliga köttnormen vi har i vårt samhälle - de flesta äter kött eller andra animaliska produkter till varenda måltid. Om man då är vegan så kan de känna att det knappt finns något kvar att äta. Att man typ får äta ett salladsblad och inte så mycket mer. 
 
Men egentligen är det ju inte alls så, det är ju inte alls extremt och svårt. Vet ni vad som är extremt? Att tycka att det är naturligt och rätt och bra att varje dag döda miljontals djur bara för att äta något som vi inte ens behöver äta. Att tycka att vi har rätt att tvångsinseminera kor, slita deras dygnsgamla kalvar ifrån dem och själva ta kalvarnas mjölk och göra en massa olika produkter av dem som inte ens är bra för oss och sedan döda kon när hon efter ett otroligt påfrestande liv inte längre ger tillräckligt med mjölk. Ett inlägg om mjölk kommer så småningom. 
 
Att istället äta grönsaker, spannmål, frukt, bär, svampar och alger och andra växter är inte extremt. Det är gott, hälsosamt, hållbart för planeten och leder inte till alls lika mycket lidande och död. Lite ovant kan jag hålla med om, eftersom butikshyllorna i affären svämmar över att olika produkter gjorda av kött, mjölk och ägg. Men det finns veganska alternativ till det mesta, det gäller bara att leta lite mera för att hitta dem. Och viktigast av allt - att ändra sin egen inställning! För kom ihåg, det finns inget extremt med att bry sig om planeten vi bor på och att bry sig om de som bor på den tillsammans med oss. 
 
Vad är er inställning till att äta veganskt?
 
 Nikon D3100 och Tamron Macro 90mm.

Kommentarer
Postat av: Malin

Jag tycker inte det är extremt att vara vegan, och inte tror jag det är något svårt heller... Det gäller ju bara att kolla upp vad saker och ting innehåller eller så kan man ju enkelt göra mat själv från grunden så vet man ju vad det innehåller. Man behöver ju inte tänka på vad man måst utesluta utan istället ha siktet inställt på vad man kan äta... Dock känns det som att veganer själv tycker det är extremt och ska prata om det hela tiden och ständigt bevisa att hen minsann är en bättre människa för att den inte äter kött. Bra för dem att de inte äter kött och bra att berätta om veganska recept och berätta vad de brukar äta, men sen blir jag så provocerad när folk skriver om (känner ju inte så många veganer, bara läst bloggar och sett på youtube) hur dumma i huvudet folk är som äter kött. Det får mig ju bara att vilja strunta i vegetariskt och vegans mat bara för att dom skriver så. Medans såna som istället inte behandlar ämnet som en så himmelens big deal och istället berättar vad de brukar laga för vegansk mat, varför de är veganer ochpositiva effekter- då blir man inspirerad och tänker att detta vill jag prova på. Jag skulle nog kunna tänka mig att inte äta kött, tycker det är gott, men skulle då sluta för djurens skull. Ägg däremot skulle jag nog inte vilja sluta med, men skulle ju vilja ha egna höns och då tycker jag inte det känns ett dugg hemskt att äta ägg. :P

Svar: Tack för din kommentar - och jag håller helt med dig! Blev faktiskt så inspirerad att jag skrev inlägget om att kritik bara möter motstånd efter att ha läst den!
Och det tycker jag att är precis rätt inställning, istället för att tänka på allt man måste "offra" så tänker man på allt man får äta. Går man runt och känner att man måste offra allt gott så slutar det ju inte bra.. Att äta ute kan vara lite svårt tycker jag, men om man som du säger lagar egen mat från grunden så är det ju lätt. Det finns ju ersättningsprodukter för allt liksom :) Vissa smakar konstigt i början, men det är ju bara för att man inte är van! Typ som när man byter ketchupsmärke kan man ju också förs tycka att den smakar konstigt!
Har man egna hönor tycker jag också att det är okej att äta ägg, typ som vi hemma där alla lever tills de dör naturligt - både hönor och tuppar - och hönorna får vara ute och inne och också ruva om de vill :)
Saras Fotoblogg

2016-01-10 @ 15:06:23
Postat av: OLIVIA

Jag har testat på att vara vegetarian faktiskt, men det funkade inte alls för mig, jag fick antagligen inte i mig rätt slags produkter för mitt imunförsvar gick ner på 0 och jag mådde riktigt dåligt eftersom jag ständigt äter medicin och har dåliga värden redan från början... Jag tycker det är hemskt att så många djur dödas ständigt på hemska sätt också.

sv: å tack =)
kramis

Svar: Äsch då, tråkigt att höra! Själv mår jag jättebra, även om jag i perioder inte äter speciellt mångsidigt och hälsosamt. Men jag tror att om man plötsligt går över till att bli vegan kan kroppen reagera, men ofta blir det bättre när kroppen har vant sig vid omställningen :) Att minska ner på kött, ägg och mejeriprodukter kan man ju i alla fall försöka göra! Kram!
Saras Fotoblogg

2016-01-10 @ 20:41:15
URL: http://Olivialice.se
Postat av: anniepiie

Jag är inte så påläst om hur man äter som vegan. Men är väll alla levande ting man inte får äta... Jag skulle nog klara mig ganska bra för äter sällan kött/korv/ägg eller just det, fisk äter jag ju en del för det är ju nyttigt och inte lika tungt som kött... Men vi säger att det skulle råda ett förbud, då skulle jag klara det utan problem. :D Kram

Svar: Vegan är typ en livsstil, man äter inte kött eller något annat som kommer från djur, men man avstår också så långt som det är möjligt från annat som utnyttjar och skadar djur (cirkusar, djurtestade produkter, läder, ull osv..). Det låter som en ganska bra inställning tycker jag :) Och jag tror att det skulle gälla många, skulle det sluta produceras och bli förbud på det skulle nog de flesta klara det - det finns ju andra alternativ liksom :) Kram
Saras Fotoblogg

2016-01-11 @ 21:21:29
URL: http://anniepiie.blogg.se
Postat av: Kameratrollet - Fotograf i Skåne

Mycket som innehåller ting från däggdjur, även när tillverkaren förnekat det. Det krävs en allergiker för att märka det.

Svar: Jo det håller jag verkligen med dig om! Men man kan ju ändå göra sitt bästa :) Och det har du rätt i, allergiker reagerar ju oberoende vad tillverkarna säger..
Saras Fotoblogg

2016-01-12 @ 22:27:50
URL: http://kameratrollet.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0