"Bli vegan och rädda klimatet!"

I Sverige står matkonsumtionen för cirka 20 % av utsläppen av växthusgaser (metan, lustgas och koldioxid). Av det kommer 75 % från kött, ägg och mejeriprodukter. Allra värst är nötköttet. Det visar forskning från Chalmers Tekniska Högskola, där Fredrik Hedenus och David Bryngelsson har undersökt saken. (Läs mera här). 
 
Enligt dem ser växthusgasutsläppen per person och år ut så här:
 
Snitt idag: 1 800 kg
Lakto-/ovo-vegetarian: 1 200 kg
Vegan: 500 kg
 
Av det en ko äter så blir bara ca 2-3 % muskler, det är alltså en väldigt oeffektiv process som leder till mycket växthusgaser och ganska lite mat för människan. Hos en kyckling blir ca 20 % av det den äter muskelmassa. Kyckling är alltså mer klimatsmart än nötkött, men mest klimatsmart är det ändå att äta helt veganskt. Och då har man ändå räknat in transporter och så vidare. Så ifall man inte bryr sig om djuren kan man ju i alla fall bry sig om planeten och klimatet och därför välja att äta mer veganskt. 
 
 
 
 Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Kommentarer
Postat av: wela.blogg.se

Fint foto!

Svar: Tack! :)
Saras blogg

2016-01-31 @ 19:01:05
URL: http://wela.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0