Myten om mjölk och mejeriprodukter

Jag antar att de flesta av er har vuxit upp och fått lära er att man ska dricka mjölk för att få ett starkt skelett. Typ ett glas mjölk till maten, några skivor ost på smörgåsen och så vidare. Men det här är egentligen helt fel. Mjölk och andra mejeriprodukter är faktiskt dåliga för ditt skelett. Jag tänkte förklara varför, och berätta varför så många fortfarande tror att den här myten är en sanning. 
 
Orsaken till att mjölken är så nyttig för oss sägs vara att den innehåller väldigt mycket kalcium (som skelettet består av), och att skelettet därför byggs upp och blir starkare om man dricker mycket mjölk. Men det är inte riktigt sant. Norden och USA är de platser där man dricker mest mjölk, och där man dricker mjölk hela livet. Men det är samtidigt i de här länderna som antalet benfrakturer är störst och benskörheten vanligast. Det kan ju låta lite konstigt tycker jag, om nu mjölk är så bra för skelettet. Men vet ni vad det beror på?
 
Det är sant att skelettet behöver kalcium för att bli starkt. Men när vi dricker mjölk och äter animaliskt protein bildas en syra i kroppen för att bryta ner det. Kroppen har en känlig pH-balans och kommer därför att reagera på den här försurningen. För att neutralisera det behövs basiska ämnen (tex fosfat), och kroppens bästa källa till fosfat är skelettet. Så dricker du mycket mjölk eller äter andra mejeriprodukter och animaliskt protein kommer du på samma gång bryta ner skelettet. Och vet ni vad det värsta är? Det är sant att mjölk innehåller mycket kalcium - men vi människor har väldigt svårt att ta upp kalcium från de här källorna. 
 
Det man däremot ska äta om man vill ha ett starkt skellet är grönsaker. Grönsaker, frukter, nötter osv innehåller alla mer eller mindre kalcium, och i sådan form som kroppen lätt tar upp. Orsaken till att vi fortfarande får höra hur bra mjölken är både i skolan och hos läkaren är att mjölk- och mejeriproducenterna är så stora, rika och har mycket makt. Det är bra affärer helt enkelt för dem om vi fortsätter tro att deras produkter är bra för oss. 
 
Och kom ihåg: Komjölken är gjord för kalvarna och därför tycker jag att istället för att vi tar kalvens babymat så äter vi vår egen mat istället. Eller vad tycker ni?
 
 Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.
 
Vill ni veta mera rekommenderar jag dokumentären Forks vs Knives, eller att ni kikar in tex här eller här
 
Ps, jag har ibland fått höra att det är lätt för mig att vara vegetarian för att jag aldrig ens har tyckt om kött. Men kanske jag alltid har kännt så för att jag inte kunde tycka att det var gott när jag visste hur någon hade lidit för det? Angående mjölk, grädde, smör, ost och yoghurt har jag alltid tyckt väldigt mycket om det. Men inte heller det smakar lika gott nu när jag har insett mer och mer om djurnäringen, och därför är jag nu istället så gott som vegan. För att jag inte tycker att lidande smakar gott - och för att jag inte tycker att det är rätt mot djuren och miljön! 

Kommentarer
Postat av: anniepiie

Det här låter ju jättebra för min del. :D Fick ont i magen av mjölk när jag var mindre så har aldrig lärt mig dricka. :P Kan äta mat med mjölk i men inte dricka ett helt glas sådär. :) SV: tack, nu har mitt finger läkt så bra att plåstren har tagits bort. ;) Kram

Svar: Tack för din kommentar! :) Det låter ju bra för din del då, tål man inte riktigt något så är det ju lättare att låta bli. Och så behöver u inte ta åt dig när någon säger att du "behöver mjölk för att få ett starkt skelett.."! :)
Saras blogg

2016-01-21 @ 16:32:22
URL: http://anniepiie.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0