Säger du inte nej till mobbning skulle du lika bra kunna vara mobbaren

En kille i skolan som får höra elaka ord av en annan på klassen. En kvinna på arbetsplatsen som blir förminskad och nertryckt av en kollega. En utlänsk kille på stan som får glåpord skrikna efter sig. En tjej på krogen som några killar kallar hora. Vi alla har antagligen sett - eller själva upplevt - en liknande situation. Mobbning finns överallt, både bland barn och vuxna, bland kvinnor och män. 
 
Mobbaren mår inte bra sägs det, det är därför han känner att han måste trycka ner någon annan. Ofta tror jag att det kan vara sant. Hen är kanske osäker på sin plats i samhället, har svårt i skolan eller har/har haft det jobbigt under uppväxten. Och offret har oftast inte gjort något speciellt för att bli drabbad. Hen kanske är lite överviktig, har glasögon, har speciella kläder, pratar konstig, har en annorlunda hobby - eller vad som helst. Vill man börja mobba någon går det alltid att hitta något att haka upp sig på. 
 
Men det är inte mobbaren eller mobboffret jag vill fokusera på här - jag vill fokusera på alla andra runtomkring. Alla andra som varken blir mobbade eller mobbar. Alla andra som ser mobbning i sin omgivning, men antingen inte låtsas se det eller inte vill lägga sig i. Det är ganska många människor. 
 
Det jag vill be de här människorna att göra är: Säg ifrån! Visa att du inte tycker att mobbning är okej! Bry dig! Ofta upplever den mobbade att det är den mot världen, även om det egentligen bara är en eller ett par som mobbar. De som inte låtsas se, de som inte visar att de är på offrets sida, skulle lika bra kunna vara en del av mobbarna. Man behöver ofta inte ens göra så mycket, det kan räcka att säga till den utsatta att man såg vad som hände och att man inte tycker att det var okej. Att säga till mobbaren när hen säger eller göra något att det inte är okej, att det är fel och att det inte är det minsta roligt kan till och med rädda liv. Står man upp för den utsatta kan man till och me få mobbningen att sluta - speciellt om majoriteten ställer sig på den mobbades sida. Ibland kanske man inte vågar säga ifrån, man kanske är rädd att själv bli utsatt. Men därför vill jag uppmana så många som möjligt att säga ifrån, då har mobbaren ingen makt kvar längre. Och det spelar ingen roll om det är i skolan, på jobbet eller på krogen.
 
Det här är något som jag vill bli bättre på i år - att våga säga ifrån om jag tycker att någon behandlar någon annan fel. Och förhoppningsvis hjälper alla ni andra också till, för tillsammans kan vi göra stor skillnad! 
 
Säg nej till mobbning:
 
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm, fotad med stativ och fjärrutlösare.

Kommentarer
Postat av: FannyFredrica - [Fotografering]

Vilket bra inlägg!! Det betyder verkligen så otroligt mycket att människor i omgivningen säger ifrån! :)

Svar: Tack! :) Ja det gör ju det, man kanske inte alltid tänker på det, men för den som känner sig utsatt kan det betyda allt!
Saras blogg

2016-01-26 @ 18:52:24
URL: http://fannyfredrica.se/

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0