Varför måste man vara perfekt för att få kalla sig vegan?

En sak jag tycker att är ganska tråkig är att det är lite svart eller vitt. Det här med att vara vegan eller vegetarian. Och inte ur köttätarnas synvinkel, utan oftast enligt de som själva är veganer eller vegetarianer. 
 
Att vara vegan eller vegetarian är är mer eller mindre en livsstil. En bra livsstil enligt mig, som kämpar och står för många bra saker. Men jag tycker att det är synd att det ska vara så extremt. Antingen så lever man helt perfekt, eller så ska man skämmas för att man kallar sig vegan, för "är man vegan så ska man inte bla bla bla...".
 
Måste man göra det så svårt, och måste man peka fingeråt dem som ändå försöker göra något för djurens skull? Jag läste till exempel på Fokis blogg idag att hon hade lagat vegetariska pestobiffar. Roligt tycker jag, hon brukar ju ofta äta kött, men nu har hon gjort ett försök med att göra vegetariska biffar. Men vet ni vad det står i hälften av kommentarerna? Inte att hon är duktig och har gjort något bra, utan att biffarna inte är vegetariska - de är lakto- ovo- vegetariska. Och att hon inte ska skriva något innan hon vet fakta. Även om hon någon dag innan skrev att hon inte visste skillnaden mellan vegan och vegetarian, men att en kock hade berättat lite för henne. Varför måste man kritisera någon som ändå försökte göra något bra, bara för att hon inte har helt koll på termerna? Det är nog många som inte har helt koll. Och varför kan man inte bara se att det ändå var ett försök i rätt riktning? Skulle det ha varit bättre med vanliga köttbiffar?
 
Det värsta är att det ju är vi vegetarianer och veganer som har bäst koll, och som tydligen också känner att vi måste rätta alla andra som inte har helt koll. Om man nu helt avstår från kött är väl det en bra sak? Lika om man avstår från kött, ägg och mjölkprodukter. Eller kött, ägg, mjölkprodukter, djurtestade produkter, kläder av ull eller läder, djurparker, turism som uttnyttjar djur, cirkusar osv... Om man verkligen är en vegan - både vad gäller maten och livsstilen i stort. Men om jag har ett par skor av läder. Om jag en dag äter lite ost. Om jag är på restaurang och det bästa de kan erbjuda är lakto- ovo- vegetariskt. Är jag då mitt i allt en dålig person? Får jag då inte längre kalla mig vegan eller vegetarian? Är jag mitt i allt nästan sämre än de som äter kött och inte tänker på djuren överhuvudtaget? Vad vill ni att jag kallar mig själv då? 
 
Jag tycker att man istället bara skulle kunna uppmuntra alla val som gynnar djuren, istället för att peka ut minsta lilla fel eller misstag. Vad tycker ni?
 
Kalvar som ska växa upp för att slaktas: 
 
Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Kommentarer
Postat av: Elin

Håller med dig. Nu är jag så anti-vegan man kan bli. Kommer aldrig någonsin sluta äta kött. Sen föredrar jag självklart kött som är framtaget på rätt sätt. Vilket jag för det mesta håller eftersom det mesta kött jag äter är vilt kött - leta reda på mer ekologiskt kött som är från djur som mår bättre än det. Men jag förstår (lite) hur en vegetarian tänker även om jag inte håller med.

Ja du, om det bara vore lätt, så till och med jag kan klara av det. Men det är svårt, är van vid att misshandla mig själv.. :/
kramar

Svar: Tack för din kommentar! Det om vilt håller jag med dig om. Eller jag tycker fortfarande att det är fel att döda djur i onödan och vill själv inte äta det, MEN jag håller med om att det är det "bästa" köttet man kan äta om man ändå ska äta kött, precis som du säger. :)
Saras Fotoblogg

2016-01-19 @ 20:57:54
URL: http://www.uturanorexin.blogg.se
Postat av: Sandra

Åh jösses ja, känner igen mig i beskrivningen om veganer/vegetarianer som kommer med pekpinnar. Jag kommer ihåg en gång då jag berättade för en tjej som jag tror var vegan att jag är vegetarian, men äter fisk. Det var INTE poppis kan jag säga.. haha.
Jag följer verkligen inga skrivna riktlinjer utan väljer själv. Jag äter inte ko, gris, fågel eller något annat djur förutom fisk. Jag köper aldrig något av äkta skinn. Använder inte mjölk och yoghurt, men äter ost. Jag är okej med att man äter kött om det är vilt som man har jagat själv (det är ju trots allt så naturen fungerar, resonerar jag), men skulle inte själv vilja äta det även om det är vilt. Orkar verkligen inte anpassa mig efter någon bestämd mall utan vill gärna tycka och tänka själv.

Svar: Tusen tack för din kommentar, det var precis så jag också känner! Jag menar varför är vi som redan tänker väldigt mycket på djurens bästa så extremt kritiska mot varandra? Vi försöker ju ändå, och gör så mycket mer än alla andra! Typ nu, jag kallar mig vegan, jag har nyligen slutat med både mjölk, grädde, smör (som jag verkligen har tyckt väldigt mycket om), ost, ägg, osv.. Men, ibland tycker jag att det är svårt, om jag tex äter ute/på färja/osv och så finns det inget bra alternativ, så äter jag en gång typ en fil. Får jag inte kalla mig vegan då längre..? Jag tycker att det känns ganska hälsosamt som du tänker, vi gör ju ändå vårt bästa liksom? :) Jag personligen vill inte äta fisk heller, MEN jag väljer att istället för att kritisera dig för det se allt som du faktiskt gör! Kram!
Saras Fotoblogg

2016-01-22 @ 18:23:26
URL: http://blog.foxboheme.com/

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0