Laga eget chilipulver

Jag brukar odla några chiliplantor om året nu efter att jag träffade min pojkvän. Jag tycker inte om stark mat, men han tycker att det är gott och jag tycker att det är roligt att odla. Så då kombinerar vi det så, så blir båda nöjda. Man kan äta chilin färsk, men ifall det kommer mycket så kanske man inte kan - eller vill - äta upp allt genast. Chili går bra att frysa in, men man kan också torka den eller lägga in. Jag har inte lagt in förut, men jag tänkte kanske pröva det i år. Det jag däremot har gjort förut är att torka den och hacka den i små bitar. Lagat eget chilipulver liksom.
 
Det är väldigt enkelt. Man plockar frukterna, låter dem torka lite och hackat dem sedan i så små bitar som möjligt. Kom ihåg att använda handskar, det kan bränna ganska mycket annars. Peta dig inte heller i ögonen eller någon annanstans medan du hackar. Har man en mixer så borde man kunna mixa de torkade chilifrukterna också, då blir det riktigt fint pulver. Oberoende hur man gör så är det viktigt att låta dem torka ordentligt efteråt, så att de är helt torra när man man sätter dem i en lufttät burk eller påse. Är de inte helt torra så kan de börja mögla. Sedan är det bara att stö på maten när man känner för det. 
 
Så här kan det se ut:
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.

Det mest osjälviska man kan göra

Jag äter så veganskt som möjligt nu. Eller jag försöker leva veganskt, men samtidgt har jag varit tvungen att kompromissa lite för att det inte ska ta alldeles för mycket tid och energi. Helst skulle jag vilja att det bara erbjuds veganska produkter, det skulle vara himmelriket för mig. Men fram tills dess så gör jag mitt bästa. 
 
Jag får ibland höra att jag är besvärlig som är vegan. Att det blir jobbigt att vara med mig för man kan inte äta var som helst, jag vill inte delta i vilka aktiviteter som helst. Och också till viss del att jag "tvingar min livsstil på dem" eller att de känner att jag försöker ge dem dåligt samvete eftersom de inte är veganer. Men jag tycker att de glömmer bort en sak - att leva veganskt är ju det mest osjälviska du kan göra! Jag är inte vegan för att vara besvärlig. Jag är inte heller vegan för att jag aldrig har tyckt om något som har kommit från djur. När jag bara hade slutat med kött fick jag höra ibland att det var lätt för mig som ändå inte tyckte om kött, "de älskar ju kött så hur skulle de kunna sluta?!", men det är inte heller sant. Jag har inte alltid haft så mycket emot smaken av kött - det jag har haft mycket emot är tanken på att det är ett oskyldigt och onödigt mördat djur med personlighet och känslor som ligger där på min tallrik. En individ. En person. Det är det jag inte har velat äta. Jag vill inte äta liket av ett oskyldigt djur som hade velat leva men som inte fick något val. Ett djur med ett eget värde som vi inte respekterade utan istället såg som en sak vi ägde. Ägg och mejeriprodukter har jag har dessutom tyckt mycket om. Jag har älskat mjölk, smör, grädde. Men jag slutade eftersom jag har förmågan att bry mig om andra än mig själv - trots att jag tvingas ge upp något jag älskar. Inget smakar heller lika gott när jag är medveten om allt lidande som finns bakom. 
 
Att välja att leva veganskt är därför det mest osjälviska du kan göra - du gör det för att inte bidra till utnyttjandet och dödandet av alla miljarder oskyldiga djur varje år. Du kanske också gör det för att det är det bästa för planeten vi bor på - planeten vi inte äger utan har fått låna. Det man får låna ska man också ta hand om och returnera i så bra skick som möjligt. Att leva veganskt är att sluta vara självisk och självcentrerad och istället se till den stora bilden. Att vara vegan är att bry sig om de man delar världen med. På ett sätt gör man en uppoffring, men samtidigt är man inget offer. Man kan inte gå runt hela dagarna med offerkoftan och tycka att det är synd om en för allt man inte får göra - man gör det uppoffringen frivilligt och osjälvikst för att man har förmågan att bry sig om andra än sig själv. 
 
Alla djur förtjänar att få leva för sin egen skull! 
 
 

RSS 2.0