Det mest osjälviska man kan göra

Jag äter så veganskt som möjligt nu. Eller jag försöker leva veganskt, men samtidgt har jag varit tvungen att kompromissa lite för att det inte ska ta alldeles för mycket tid och energi. Helst skulle jag vilja att det bara erbjuds veganska produkter, det skulle vara himmelriket för mig. Men fram tills dess så gör jag mitt bästa. 
 
Jag får ibland höra att jag är besvärlig som är vegan. Att det blir jobbigt att vara med mig för man kan inte äta var som helst, jag vill inte delta i vilka aktiviteter som helst. Och också till viss del att jag "tvingar min livsstil på dem" eller att de känner att jag försöker ge dem dåligt samvete eftersom de inte är veganer. Men jag tycker att de glömmer bort en sak - att leva veganskt är ju det mest osjälviska du kan göra! Jag är inte vegan för att vara besvärlig. Jag är inte heller vegan för att jag aldrig har tyckt om något som har kommit från djur. När jag bara hade slutat med kött fick jag höra ibland att det var lätt för mig som ändå inte tyckte om kött, "de älskar ju kött så hur skulle de kunna sluta?!", men det är inte heller sant. Jag har inte alltid haft så mycket emot smaken av kött - det jag har haft mycket emot är tanken på att det är ett oskyldigt och onödigt mördat djur med personlighet och känslor som ligger där på min tallrik. En individ. En person. Det är det jag inte har velat äta. Jag vill inte äta liket av ett oskyldigt djur som hade velat leva men som inte fick något val. Ett djur med ett eget värde som vi inte respekterade utan istället såg som en sak vi ägde. Ägg och mejeriprodukter har jag har dessutom tyckt mycket om. Jag har älskat mjölk, smör, grädde. Men jag slutade eftersom jag har förmågan att bry mig om andra än mig själv - trots att jag tvingas ge upp något jag älskar. Inget smakar heller lika gott när jag är medveten om allt lidande som finns bakom. 
 
Att välja att leva veganskt är därför det mest osjälviska du kan göra - du gör det för att inte bidra till utnyttjandet och dödandet av alla miljarder oskyldiga djur varje år. Du kanske också gör det för att det är det bästa för planeten vi bor på - planeten vi inte äger utan har fått låna. Det man får låna ska man också ta hand om och returnera i så bra skick som möjligt. Att leva veganskt är att sluta vara självisk och självcentrerad och istället se till den stora bilden. Att vara vegan är att bry sig om de man delar världen med. På ett sätt gör man en uppoffring, men samtidigt är man inget offer. Man kan inte gå runt hela dagarna med offerkoftan och tycka att det är synd om en för allt man inte får göra - man gör det uppoffringen frivilligt och osjälvikst för att man har förmågan att bry sig om andra än sig själv. 
 
Alla djur förtjänar att få leva för sin egen skull! 
 
 

Kommentarer
Postat av: ♀ Sara Ben's ♀

Alltså framtiden kommer äcklas av oss. Precis som vi tänker tillbaka på grottmänniskorna och bara "hur kunde de bara döda ett djur utan bedövning?" bla bla bla, så kommer framtiden tänka likadant om oss. Det kommer vara så omodernt och korkat att äta kött då. Jag håller därför het med dig i ditt inlägg.

Jag måste dock ändå erkänna att jag många gånger ser veganism som en lyx för folk som ingår i de normala eller höga socioekonomiska grupperna. Det är lättare att vara vegan och äta ekologiskt om man har bra ekonomi än om man har en dålig ekonomi. Jag kan därför ibland bli provocerad av vegan-förespråkare och vegetarian-förespråkare (även om jag helt håller med i deras syn på att det mest optimala är en kost baserat på sådant som kommer från växtriket), då de många gånger kan använda sig av tekniker där den som inte äter vegetariskt ska känna skam och skuld.

Jag tkr därför att man, med tanke på att vegansk mat och liknande faktiskt kostar mer än "vanlig" så borde man nog mer tala om att folk bör bli flexitarianer och försöka minska sin köttkonsumtion så mkt som det går utifrån ens ekonomi än att utgå från begrepp och uppmana folk att följa dessa principer.

Jag vet inte riktigt om jag formulerade mig rätt och tydligt. Brukar bli ganska luddigt ibland, men jag hoppas iaf att du förstod vad jag menade. haha

Svar: Tusen tack för din kommentar och dina tankar! Jag håller helt med dig, men ville gärna utveckla det lite mera - mitt svar kommer därför i ett eget inlägg som publiceras på måndagen! :)
Saras blogg

2016-07-08 @ 20:53:01
URL: http://SaraBens.com

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0