Opererat bort visdomständerna

Nu har jag varit med om min första operation, och jag har också fått mina första stygn. Eller nu och nu - för ganska exakt två veckor sedan egentligen. Visdomständerna har hållit på att växa ut här nu ett bra tag, säkert i mer än ett år. Det gick väl ganska bra, men i perioder tog det väldigt ont både i tanden, käken och upp mot ögat. Men jag härdade ut, så som jag ofta gör. Man ska ju inte klaga för minsta lilla liksom. Men för ungefär en månad sedan fick jag riktigt ont i nedre käken på ena sidan, jag kunde knappt äta och det gick inte över även om jag väntade några dagar. Så då for jag till tandläkaren redan samma dag där de konstaterade att den var inflammerad och att jag antagligen borde ta bort alla visdomständer. De kunde inte operera bort dem, men de drog bort övre tanden på den sidan jag hade ont - så att trycket på den skulle minska i alla fall. 
 
På bara några dagar kändes det mycket bättre, men tandläkara tyckte ändå att jag skulle ta bort allihopa. Dels för att hindra upprepade inflammationer och dels för att de var svåra att hålla rena. Jag blev gärna av med dem, de har tagit ont, de är svåra att komma åt med tandborsten och dessutom tycker jag inte att de gör någon nytta alls. Så jag fick en remiss till en tand-/käkkirurg. Dit för jag några veckor senare (alltså för två veckor sedan nu) och på 45 minuter drog de ut den andra tanden i överkäken och opererade bort både i nedre.
 
Själva operationen var ingen fara, det kändes knappt och det gick snabbt för mig. Man fick väldigt mycket och stark bedövningsmedel, totalt 14 sprutor tror jag det var. Efteråt blödde det en del och man fick inte äta på ganska länge vilket var jobbigt med tanke på att jag inte hade ätit på ett tag. Jag var också otroligt svullen på ena sidan i ungefär en vecka och kunde knappt gapa alls. Så det blev flytande mat i en vecka nästan. Men speciellt ont gjorde det inte. Stygnen irriterade en hel del däremot, de kliade så jag höll på att bli galen! Det var faktiskt nästan det värsta.. Både nedre tänderna var inflammerade och jag  fick feber efter operationen, så det kändes bäst att ta en antibiotikakur. Jag bev sjukskriven i tre dagar också. Stygnen har lossnat nu under de senaste dagarna (de smälter av sig själv) och blåmärket på kinden börjar äntligen försvinna. Allt känns ganska bra nu också, förutom att det har blivit som ett hål på vardera sidan nere där jag är rädd att mat ska fastna. Tandköttet vill inte växa ihop riktigt liksom. Men förhoppningsvis blir det också bättre av sig själv med tiden.
 
Oj, vad text det blev nu. Jag hade tänkt berätta lite annat också, men jag har inte skrivit på länge nu och orden bara forsar ut, så jag tror det här får räcka för idag. Men annars har det väl inte hänt så mycket heller, så jag tror ni klarar er. Har någon av er förresten dragit ut/opererat bort någon visdomstand? Berätta! 
 
Jag tror inte att ni vill se en bild på mig, så här är en gammal sommarbild istället:
 
 

Kommentarer
Postat av: Erica

Men oj, det där lät inte roligt. Men skönt att du är av med dem nu åtminstone. <3
Jag har mina kvar. Har inga problem med dem än så länge, kan vara lite svårt att borsta ibland, men har en liten tandborste till dem för att komma åt bättre. Borde egentligen ta mig till tandläkaren för en vanlig rutinunersökning snart, men de har inte kallat mig på flera år och jag är inte direkt den som vanligtvis tar initiativet när det gäller att gå dit. :3

Svar: Det var kanske inte så jätteroligt, men det är skönt att ha det gjort nu! De gjorde ju ingen nytta alls, och mina var också så svåra att hålla rena så det känns bra att slippa dem nu. Jag borde antagligen också ha borstat med en liten borste där för att komma åt, men nu behöver jag inte tänka på det mera.. Att ta initiativ till att fara till tandläkaren är inte så överdrivet kul, det kostar och är inte annars heller så roligt. Men samtidigt är det ju bra att inte vänta allt för länge - far man lite oftare så blir det ju mer småsaker de fixar innan det har blivit riktigt dåligt. :)
Saras blogg

2016-06-23 @ 11:26:11
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Veiken

Ajaj. Det är inte roligt när tänderna ställer till det. Det tar några veckor ibland mer innan allt är läkt! Tack och lov så kan vi få hjälp av tandläkarna när/om det behövs! Mina visdomständer är borta sedan länge!

Svar: Nej det är inget vidare, men skönt att de är borta nu och inte kan ställa till med mer problem! :) Läkningen tog nog ett litet tag, men det var det värt. Skönt på ett sätt samtidigt att ta alla på en gång, så slipper man fara många gånger. :)
Saras blogg

2016-06-23 @ 17:50:41
URL: http://veiken.se
Postat av: Jessica Högberg

Oj oj stackars!
Har dragit ut en men den hade inga rötter så förutom att jag är livrädd för tandläkaren är det inte myck

Svar: Tandläkarskräck har jag som tur var aldrig haft, enligt tandkirurgen var jag tydligen både väldigt lugn och duktig! :D Men klart det inte är kul att fara dit heller, det tycker knappast någon.. Nu slipper jag mer problem på grund av visdomständerna i alla fall! :)
Saras blogg

2016-06-25 @ 13:25:29
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Usch inte roligt när det börjar krångla... Mina visdomständer börjar komma nu :/

Svar: Verkligen inte, men så skönt att slippa dem nu i alla fall! :) Okej, hoppas att dina aldrig ens börjar krångla, det är ju det allra bästa. :)
Saras blogg

2016-06-27 @ 17:15:58
URL: http://evahle.se
Postat av: johanna

men ursh, att dra ut tänder är verkligen ingen söndagspromenad. Jag har inte dragit ut någon visdomstand, men däremot fick jag dra ut fyra tänder innan dom satte in tandställning - inte roligt!

Svar: Nä det är nog inte så roligt, men o så skönt att slippa dem nu i efterhand! De ställde ju bara till med bekymmer och gjorde inte minsta nytta, så nu behöver jag inte tänka på dem mera. :)
Saras blogg

2016-06-27 @ 22:24:52
URL: http://johannamontell.homespo.se
Postat av: Jasmine

Vilken kämpe du är, Sara! Jag beundrar dig för ditt mod. Jag gillar inte det jag läser i detta inlägg, men antar att kanske också jag kommer att behöva uppleva något liknande. Man kan ju hoppas att mina visdomständer inte gör mig ont.

(Sent) Svar: Tack så mycket för din kommentar. Jag uppskattar att du delade med dig av dina tankar kring din gymnasietid.

Ta vara på dig.
Kram

Svar: Tack för din kommentar och dina snälla ord! Det var kanske inte så roligt att opereras, MEN värt det eftersom visdomständerna inte ställer till med mera problem nu i alla fall. :) Och jag håller tummarna för att dina inte alls börjar krångla! Kram
Saras blogg

2016-06-28 @ 21:53:49
URL: http://rosanatt.blogg.se
Postat av: Elin

Aldrig kul med problem med tänderna. :/ Har du några kvar nu? Jag hade migrän i princip varje dag i åtta år eftersom mina tänder satt snett, så jag har också krånglat med tänder. När jag fick tandställning och tänderna blev rätt så försvann det. (migränen kom dock tillbaka efter en obehandlad hjärnhinneinflammation).
kramar

Svar: Nä det är nog inget vidare när tänderna krånglar.. Nu är i alla fall alla visdomständer borta och jag har inte saknat dem det minsta! :D Ajdå, härligt att du blev av med migränen, men tråkigt att den kom tillbaka igen..:/ Jag har migrän några gånger i året. Sköter jag mig bra så kommer inte anfallen så ofta, men när de väl kommer så är det inte roligt - bara att ligga och vänta på att det blir bra igen nästan. Kram
Saras blogg

2016-06-30 @ 15:03:16
URL: http://www.uturanorexin.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0