Djur är inte leksaker!

Nu under våren och sommaren är det många familjer som skaffar ett husdjur till barnet. En liten söt kaninunge eller en bedårande kattunge är väl klassikerna. Men det kan ju gälla vilket djur som helst nästan egentligen. Många barn tycker om djur, och djur kan på många sätt vara lärorika för barnen och dessutom väldigt bra kompisar. De kan få barnen att ta ansvar, att lära sig att ta hand om någon. 
 
Jag tjatade själv om att få både kaniner, katter och marsvin när jag var liten. Jag älskade ju djur! Jag minns inte hur gammal jag var när jag fick min första kanin. Jag gick väl i lågstadiet. Mina systrar var några år yngre. Jag var så lycklig. Kravet från mina föräldrar var att vi skulle sköta om kaninerna helt själv, varje dag. Gjorde vi inte det så skulle vi inte få behålla dem. Samma krav gällde också marsvinen. Jag var säkert med min kanin, Stampe, flera timmar varje dag. Regniga mörka kvällar efter skolan var det inte alltid så roligt att fara ut och sköta dem, och klart städandet inte var favoritsysslan. Men Stampe var min bästa kompis och jag älskade att vara med honom. Han blev runt tio år gammal, och jag ångrade inte en sekund att jag skaffade honom. Förutom kanske dagen han dog - det var en av de jobbigaste dagarna jag minns.
 
Så nu har jag konstaterat att djur kan vara otroligt givande för barn. Att en del barn klarar av ansvaret att ta hand om dem varje dag i flera år. Men - alla klarar det inte. Ofta faller barn (och vuxna) för den där söta lilla djurungen, men alla djur växter upp. Djur är inte leksaker, man ska mata dem, städa åt dem, se till att de har en bra omgivning och att de mår bra. Kaniner och andra mindre djur ska ha tillräckligt stora burar och tillräckligt att göra i sina burar. Marsvin ska ha sällskap. Hundar ska rastas tillräckligt länge och tillräckligt många gånger varje dag. Det är mycket att tänka på och att skaffa ett djur sak därför inte vara ett impulsbeslut för att man ser en söt kattunge till salu. Djuren måste dessutom hanteras varsamt, och alla djur tycker inte om barn. Så snälla tänk igenom det ordentligt innan ni skaffar ett djur, speciellt om ni skaffar det till ett barn.
 
Inte en enda kattunge förtjänar att bli utan hem efter sommaren bara för att människorna har tröttnat. Inte ett enda djur förtjänar att bli utslängt eller avlivat bara för att någon inte vill ha det längre..  
 
 
Nikon D3100 och Tamron Macro 90mm. 

Kommentarer
Postat av: Johanna

tack snälla! och vad bra skrivet!

Svar: Tack, vad roligt att du tycker det!
Saras blogg

2016-03-15 @ 09:55:45
URL: http://johannamontell.se
Postat av: Linda HolEriks

Jätte bra skrivet. Många ger vika för tjatet och tänker inte alls på att det är ett liv det handlar om.

Svar: Tack snälla du! Ja jag håller helt med, många verkar tro att det är en leksak som är rolig för stunden, men det är ju ett liv det handlar om!
Saras blogg

2016-03-15 @ 15:20:52
URL: http://holen666.blogg.se/
Postat av: Kat

Håller verkligen med om precis allt du skriver här. Och skulle vilja tillägga att inget djur borde bli tvingade att leva sitt liv i en bur. Alla dessa djur som på sin höjd får komma ut och nosa runt lite på ett golv inomhus en kort stund om dagen. Det om något får mitt hjärta att gå i tusentals små bitar :(

Svar: Tack så mycket för din kommentar, det är roligt att höra! Ja det håller jag också med om, inga djur borde behöva leva hela sina liv i små burar utan att nånsin ens få se solen och andas den friska luften.. Djuren behöver få kunna röra sig ordentligt, och de borde få vara ute så mycket som möjligt! :)
Saras blogg

2016-03-17 @ 14:31:47
URL: http://blog.foxboheme.com
Postat av: Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Håller med om att djur inte är leksaker!
Så söta kaninisar det var på bilderna :D

Svar: Ja visst vad det gulliga kaninungar! :) Tack, det är roligt att höra, flera borde inse det så skulle det kanske minska på antalet djur inomhus instängda och små burar.
Saras blogg

2016-03-18 @ 17:19:29
URL: http://blogg.anniesfotografier.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0