Fjärilsfarm på Aruba och fjärilar i fångenskap i allmänhet

Jag har ju alltid älskar djur och tycker om att få se och vara nära alla möjliga djur. Men samtidigt vill jag inte stötta aktiviteter där djur uttnyttjas och behandlas illa. Det är en svår balansgång det där. Innan vi reste till Aruba skrev jag ju två inlägg om hur man kan vara en djurvänlig turist, och jag försökte själv följa de råden. De inläggen kan ni läsa här och här, ifall ni vill.
 
Jag tycker själv att jag lyckades följa råden ganska bra, men en aktivitet jag deltog i var ett (eller egentligen två) besök vid en fjärilsfarm. Det är ju alltid svårt att se utifrån hur bra djur egentligen har det, men jag tycker att fjärilar i fångenskap kan ha ganska bra liv. De hade en stor inhängnad med massor med olika växter och blommor, en damm, mycket mat och sockervatten. De förökade sig om de ville, pupporna skyddas så bra som möjligt mot myror som annars äter dem, de kläcktes i lugn och ro och ingen dödades. De levde så länge de levde. Blev någon skadad fick den dö naturligt, lika med nykläckta fjärilar där vingarna var missbildade. Det låter kanske hårt på ett sätt, men enligt mig är det mer naturligt så för fjärilarna och därför ser jag det som en bra sak att människan lägger sig i så lite som möjligt. 
 
Tittar man på deras livsmiljö tycker jag också att den påminner gannska mycket om hur de har det naturligt. Inhägnaden var till stor del gjord av nät, fjärilarna fick alltså känna både solen och vinden. Jämför man med fjärilar instängda i små glasburar som man kan se ibland tycker jag alltså att de verkade ha ganska bra liv. Men berätta gärna, vad tycker ni? Är det okej att hålla fjärilar i fångenskap?
 
Första omgången bilder på fjärilar:
 
Nikon D3100 och Tamron Macro 90mm.

Kommentarer
Postat av: Elin

Så fint! Jag tycker absolut det låter som en helt okej farm att besöka utan dåligt samvete.

Tentan gick som sagt bra! Så mer än halvvägs vad gäller teorin! Men som du säger, man tar det när man kan, och helt enkelt klarar. Jag fixade inte gymnasiet på rätt tid heller. Men ja, din vän kämpade på bra, att hon inte gav upp - det är starkt!
kramar

Svar: Tack så mycket, vad roligt att höra! : Ja jag tyckte att de verkade ha det ganska bra, men som jag skrev i texten - man ser ju aldrig allt, så det är svårt att veta säkert! Kram
Saras blogg

2016-03-09 @ 23:31:09
URL: http://www.uturanorexin.blogg.se
Postat av: Veiken

Så som du beskriver deras tillvaro på den farmen tycker jag verkligen att det är OK att hålla fjärilar i ngenskap. Vackra bilder!f

Svar: Tack så mycket för din kommentar och din åsikt! Jag tycker att de verkade ha det bra, men samtidigt som jag skrev så ser man ju aldrig allt.. Tack, vad roligt att du tyckte om bilderna! :D
Saras blogg

2016-03-10 @ 05:20:43
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Jessica Högberg

Vilka vackra bilder! Har mycket oklar uppfattning om fjärilars vara eller icke vara i fångenskap...

Svar: Tack så mycket! :) Tack för din åsikt, även om den var lite tudelad. Jag håller med dig, jag känner mig också lite tveksam när det gäller i princip alla djur i fångenskap, men samtidigt tycker jag att vissa kan ha det bra.
Saras blogg

2016-03-10 @ 22:00:24
URL: http://lchftrollet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0