Svar på en kommentar

 
Okej, då ska vi se. Först av allt vill jag tacka för din kommentar! Jag uppmuntrar att människor ifrågasätter det de ser, hör och läser. Och funderar man över något så får man gärna fråga, ta reda på fakta och skapa sig en egen åsikt och uppfattning efteråt. Det jag vill göra med mina inlägg är ju trots allt att öka kunskapen och få männsikor att fundera över saker de kanske inte ens har tänkt på tidigare, att ifrågasätta hur det ser ut i verkligheten.
 
Nu till dina frågor. Jag är utbildad djurskötare och har därför både jobbat och besökt en hel del olika djurgårdar. Jag har kortare perioder jobbat både med mjölkkor, grisar och mjölkfår. Jag har besökt gårdar med både djur som föds upp för sitt kött och gårdar där djuren hålls för mjölk, ägg etc. Jag har aldrig sagt att t.ex. mjölkkorna har det så dåligt som du beskriver. Däremot har jag sagt att de har det dåligt. Det är fakta att många mjölkkor lider av juverinflammationer och andra problem, och de flesta hålls bara i produktion tills de är ungefär fem år gamla - sedan slaktas de. Det är inte lönsamt att låta dem leva längre, deras liv är väldigt intensivt och påfrestande med insemineringar, dräktighet, kalvningar och mjölkning utan paus emellan. Deras enorma juver är resultat av hård avel och ställer till diverse problem. En stor del av nötköttet i butikerna kommer därför från kasserade mjölkkor. 
 
Om man sedan tittar på våra djurskyddslagar så är det inte så stränga som många av oss tror. Mycket av det som står där är bara rekommendationer som inte måste följas. Mycket är också mer med tanke på människan än på djuret som en egen individ med eget värde. Jag skrev ett skilt inlägg om det som ni gärna får läsa här. Och vad gäller hur djur i andra länder har det så ser jag det som att de kanske har det ännu sämre - men det betyder bara att våra djur har det lite mindre dåligt, inte bra. Vad konsumenter är villiga att betala för inhemska animaliska produkter tycker jag inte ens hör hit, eftersom jag helt vill att man ska avstå från att köpa dessa produkter. Målet för mig är att man ska sluta utnyttja och döda djur i onödan - inte att vi människor ska tjäna mer pengar på deras bekostnad. Inga djur förtjänar att bli dödade bara för att vi tycker att vi har rätten att leka härskare över världen och bestämma över andras liv och död. 
 
Och till sist. Jag håller med om att människan är det farligaste djuret, och jag tycker faktiskt på många sätt att vi borde utrotas. Jag tror att världen skulle vara bättre utan oss. Men nu är det inte något jag kan göra något åt, därför försöker jag istället öka kunskapen så att fler och fler människor börjar leva i harmoni med de underbara djuren som vi delar vår planet med. Hoppas att du är nöjd med svaret! 

Kommentarer
Postat av: Cassandra Haraldsson

Bra skrivet!

Svar: Tack, det är roligt att höra! :)
Saras blogg

2016-03-07 @ 20:43:30
URL: http://sensor.blogg.se/
Postat av: Linda HolEriks

Bra skrivet och bra svarat!

Svar: Tack så mycket, vad roligt att du tycker det! :)
Saras blogg

2016-03-08 @ 04:08:57
URL: http://holen666.blogg.se/
Postat av: Anonym

Men då vill jag ifrågasätta, om vi har ett scenario där alla är veganer eller vegetarianer och så vidare,då behöver ju inte kor, grisar, får och höns mm. finnas till mera, vi kan låta dem alla dö ut. För vem ska betala för deras underhåll om man inte gör någon vinst på det? Då ska vi alltså gå inpå ett djurlöst jordbruk. Vallodling är viktigt för att hålla åkern i skick, men då måste man ju sluta med det också eftersom man inte kan mata gräset till någon.
Eller är det meningen att det ändå ska finnas lite av dessa djur på landet, för att hålla landskapen från att växa igen, och för att det ser idylliskt ut? Men vem betalar då för det om man inte kan sälja köttet vid något skede?

Svinen skulle ju bli förvildade väldigt snabbt och kanske klara sig några år, tills det kommer en smällkall vinter med mängder av snö, då lär de flesta gå under. Korna får gå omgående, de klarar sig inte i den finska naturen utan hjälp.

Så det enda vi blir kvar med då är skogens vilda djur. Och får man skjuta dem då? För håller man inte stammarna under koll förökar sig hjortarna väldigt mycket vilket på lång sikt leder till flere bilolyckor och att bondens rapsfält äts upp i större utsträckning. Och då kan man ju säga att vi släpper in vargen så får den hålla koll på skogens ekosystem, men jag skulle vilja påstå att det på tex Åland inte finns tillräckligt med utrymme för mer än högst en liten flock eftersom deras revir är väldigt stora.

Jag är också djurskötare och har annars också lite insikt i jordbruket. Dåligt folk finns det inom alla branscher, det är väldigt synd att höra om djurskandaler, även som köttätare skär det i hjärtat när man läser sådant. Jag håller med om att de flesta borde minska på sin köttkonsumption, men jag anser inte att man borde sluta med den helt. Det finns djur i världen av en orsak och jag tror inte att den enda orsaken är att vi ska få gosa med dem. Alla andra rovdjur får ju äta kött, så varför inte vi?

Och jag inser förstås att vi inte kommer att göra oss av med produktionsdjuren, så mitt scenario är onödigt, men jag vill bara veta om det är en sådan värld ni föreställer er när ni tycker att man inte ska döda djur?
Vänliga hälsningar, matglad, djurälskande studerande.


Svar: Tack igen för din kommentar, svaret kommer än en gång inom kort i ett eget inlägg, så kan jag utveckla mina tankar lite djupare än bara någon rad här i kommentarsfältet.
Saras blogg

2016-03-08 @ 23:36:34

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0