"Vad jag äter är min ensak." Eller?

Det är en sak man ofta får höra om man som vegetarian eller vegan ifrågasätter en köttätare. Att man inte ska lägga sig i, att alla människor får göra sina egna val och att det är ens ensak vad man väljer att äta. Och i mångt och mycket så håller jag med - jag tycker att människor ska vara fria att göra sina egna val här i livet. Så länge det inte skadar någon annan. Och jag tror att många andra också tänker så? Men samtidigt - och kanske just därför - har jag svårt att se att det är din egen ensak om du väljer att äta kött eller inte. Kött är inte en sak, kött kommer från en levande individ med tankar och känslor, en individ som blev utnyttjad och dödad bara för att du tycker att du har rätten att äta någon annan, att du tycker att det är ditt eget val som du helt själv får besluta om. När du väljer att äta kött skadar du någon annan, hur du än väljer att se på det.  
 
Men jag kan inte förbjuda någon att äta kött eller andra animaliska produkter. Jag kommer inte predika för alla jag träffar om hur jag tänker. Jag kommer inte heller hota eller skada någon som inte tycker som jag. Men om jag någon gång väljer att ifrågasätta dig som äter kött, då tycker jag helt ärligt att jag har större rätt att ifrågasätta än du har att bli arg på mig. Det enda jag vill är ju att ingen ska behöva dö i onödan. 
 
 Nikon D3100 och Nikkor 55-300mm.

Kommentarer
Postat av: jessy

Du har rätt, alla får ju SJÄLVKLART göra sina egna val vad de ska göra och äta eller inte. En del människor!

Himla mysig bild!

Svar: Jag vet inte om du missförstod mitt inlägg eller om du inte läste så noga. Men jag tycker att alla får göra sina egna val - så länge det inte skadar någon annan. Och som jag skriver i inlägger tycker jag därför att man ska komma ihåg att när man äter kött så stöder man att djur ska dödas i onödan. Därför tycker jag att man inte kan bli arg på dem som ifrågasätter köttkonsumtionen, eftersom det faktiskt är en sak som dödar väldigt många varje år!

Tack!
Saras blogg

2016-03-05 @ 15:48:35
URL: http://nouw.com/jessygunnarsson
Postat av: jessy

Jag förstod visst inte riktigt hur du formulerade dig riktigt först men nu när jag har läst inlägget ännu en gång så förstår jag. :) Sorry för det haha! Ibland läser man lite för fort. :)

2016-03-05 @ 16:34:14
URL: http://nouw.com/jessygunnarsson
Postat av: Frida

Mycket bra skrivet :)

Svar: Tack, det är roligt att höra! :)
Saras blogg

2016-03-05 @ 18:02:04
URL: http://fridanyburgs.blogg.se
Postat av: Erica

När jag läser det här så börjar jag tänka på aborter. Jag vet, inte alls samma sak. Men det som får mig att tänka på det är helt enkelt att när det gäller aborter så är diskussionen lite samma på många sätt. Där är det också någon som dör, inte för att någon annan vill äta upp den, men av andra anledningar. Och argumenten är att om en kvinna ska göra abort så är det hennes ensak och det är hennes rätt att välja. Fast någon annan, en människa, dör av det valet. En oskyldig person som inte kan skydda sig själv eller stå upp för sig själv får ge sitt liv. Vad tycker du om det?

Och angående det du skrivet här om just djuren, så ja... Jag har känt flera gånger att om jag fortsätter läsa din blogg lite då och då så är det inte helt omöjligt att jag blir vegetarian en dag... För jag blir många gånger berörd av det du skriver, även om jag fortfarande äter kött.

Svar: Tack för din kommentar och dina funderingar! Jag förstår hur du tänker, men jag ser det mer så här: Vi har absolut ingen rätt att döda djuren eftersom vi inte har någon rätt alls att styra och ställa över deras liv, vi har liksom inget att göra med dem. Jämför man med oss människor tycker jag att man kan säga att vi har rätt att ta självmord (även om jag inte uppmuntrar det), men vi har INTE rätt att döda vår granne. Ju närmare oss individen är, desto större rätt tycker jag alltså att vi har att påverka individens rätt till att leva/inte leva. Gör man abort tidigt tycker jag att man som förälder har rätt till det, eftersom det ju ändå är man själv som har skapat det och det är en del av en själv. Det är däremot inte rätt av mig att tvinga DIG att göra eller inte göra abort - jag har inte någon rätt att bestämma det varken om dig eller ditt eventuella foster. Förstår du hur jag tänker?
Tack, det är roligt att höra! Jag vill inte tvinga någon till någonting, men jag skriver mina inlägg för att få människor att fundera, ifrågasätta och få mer förståelse om hur det faktiskt ser ut i världen. Jag vet att inget kommer ändra över en natt, men på samma sätt som vi nu inte längre förstår hur man tidigare kunde behandla mörkhyade som djur och ha dem som slavar, så hoppas jag också att vi i framtiden tittar tillbaka och förfasas över hur vi behandlade djuren.. Varje steg i rätt riktning är en bra sak tycker jag! :) Kram
Saras blogg

2016-03-05 @ 19:22:07
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Wiilow [Foto Tankar & Känslor]

Hej. Sv: Tårtan blev bra och M var riktigt nöjd.

Ang ditt inlägg så har jag ingen åsikt nu för man kan vända och vrida på allt.

Svar: Ja det har du rätt i, man kan verkligen vrida på allt! Och man får tycka hur man vill, jag vill bara försöka öka kunskapen och få människor att tänka till själva och ifrågasätta saker. Kram
Saras blogg

2016-03-06 @ 00:41:01
Postat av: Jessica Högberg

Jag blir ifrågasatt för så mycket så det funkar för mej;)

Svar: Haha, ja man vänjer sig väl tills sist! :P Jag tycker att det är bra både att ifrågasätta och att bli ifrågasatt, men ibland blir jag lite trött när det finns så mycket "fördomar" och "grottmänniskoattityder" som jag kallar det..:D
Saras blogg

2016-03-06 @ 01:03:51
URL: http://lchftrollet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0