Varför svenskt kött och ekologiskt kött inte är bättre

Medvetenheten om hur djur i köttindustrin behandlas ökar hela tiden, vi får se bilder och videoklipp från grisfarmar och slakterier. De flesta tycker att det är hemskt, de vill inte att djuren ska lida i onödan. Men de vill ändå inte heller sluta äta kött. Deras lösning? De köper bara svenskt, ekologiskt kött. Kött från djur som har vaxit upp under bättre - mer humana - förhållanden. Kött från djur som inte har lidit. De säger de för att kunna fortsätta äta kött utan dåligt samvete. 
 
Men vet ni vad? Det är inte sant. Det finns inget bra, humant kött. 
 
Jag tänkte förklara lite mer detaljerat:
 
1. Ekologiskt kött. Vet ni vad det innebär, hur lagarna skiljer sig från konventionell djurhållning? En ko inom konventionell djurhållning inom köttindustrin ska få vara ute en viss tid av året (ofta ganska kort tid, mjölkkor ännu kortare och grisar inte alls), de ska inte orsakas onödigt lidande, de äter ensilage/halm/hö och kraftfoder, sedan slaktas de efter något/några år. En ko inom ekologisk djurhållning ska ofta få vara ute lite längre än i konventionell djurhållning (ofta ganska lite längre, och grisar fortfarande inte alls), de ska inte orsakas onödigt lidande, de äter ekologiskt ensilage/halm hö och ekologiskt kraftfoder, sedan slaktas de efter något/några år. 
 
Största skillnaden är alltså vad de äter. De äter ekologiskt odlat spannmål och gräsvall. Men de lever ändå så kort tid, så det har sällan någon inverkar på dem. Tittar man på hur det påverkar omgivningen så går det åt större arealer för samma antal kor (ekologisk produktion är inte lika effektiv). Största nyttan är att bekämpningsmedel inte rinner ut i vattendrag osv, och att vi inte behöver äta bekämpningsmedelsrester. För kon eller grisen är skillnaden alltså minimal. Kon eller grisen lider lika mycket, kon eller grisen blir lika dåligt behandlade och i slutändan dödas de båda i onödan. Oberoende om djurhållningen var ekologisk eller inte.
 
2. Svenskt kött. Eller finländskt. Eller åländskt. (Eftersom jag bor på Åland). Visst, våra kor och grisar kanske har det snäppet bättre än i Sydamerika. Mellan de har det långt ifrån bra - de dödas ju alla efter ett kort, stressfyllt liv. Svensk djurhållning är långt ifrån så bra som köttproducenterna vill ge sken av. Både i Sverige och Finland blir det regelbundet skandaler när det visas filmningar från slakterier eller djurfarmer. Högar med döda djur och misshandel av de levande. Och vi ser bara en liten del av allt som händer!
 
Dessutom: Det var inte länge sedan det var en skandal i Sverige med felmärkt kött (läs tex här eller här). Där kött från andra länder såldes som "svenskt". Det är inte första gånger det händer, och långt ifrån sista. Ibland är det misstag - ibland är det med mening. 
 
Nikon D3100 och Micro Nikkor 40mm.
 
Dessutom, visste ni att en väldigt stor del av nötköttet i butiken kommer från kasserade mjölkkor, som har haft ett ännu sämre liv??

Kommentarer
Postat av: Erica

Detta är inte något som jag har tänkt på innan, men tror du att det kan vara så att på ställen där man inte har någon direkt köttproduktion så behandlas djuren också bättre!? Där det är liksom mer att när man ska äta kött så slaktar man djuret samma dag och det är liksom inte det här att det är som en "fabrik" på samma sätt...

Svar: Tack för din kommentar, dina frågor och funderingar! Jag uppskattar och uppmuntrar att man ifrågasätter saker, man ska tänka själv liksom. :) Många tänker (eller vill inte tänka) på det, men som jag ser det så kanske djuren i andra länder behandlas sämre, men det betyder ju inte att våra djur behandlas bra - bara lite mindre dåligt. Och om man ser på hur "djur som inte är köttdjur" behandlas så varierar det mycket. Men överlag behandlas många väldigt dåligt. Tex hönor i äggproduktionen. Men samtidigt kan man ju inte säga att "så har alla det". Jag känner mer överlag att vi inte har rätt att utnyttja och skada/döda djur i onödan och vill med mina inlägg öka kunskapen om hur det faktiskt ser ut i verkligheten. Allt är liksom inte som i Bregott-reklamerna... Kram
Saras blogg

2016-03-01 @ 11:38:54
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Netti Starby

Intressant läsning! Kram

Svar: Tack, roligt att höra! Det är ett viktigt ämne tycker jag! Kram
Saras blogg

2016-03-01 @ 16:24:26
URL: http://starbys.se/
Postat av: Frida

Jättebra inlägg :)

Svar: Tack! :) Jag tycker att det är ett viktigt ämne och det finns så mycket myter och förutfattade meningar om det.
Saras blogg

2016-03-01 @ 16:25:15
URL: http://fridanyburgs.blogg.se
Postat av: FannyFredrica - [Fotografering]

Bra inlägg! :)

Svar: Tack, jag tycker att det är ett viktigt ämne, det finns så många myter och osanningar!
Saras blogg

2016-03-01 @ 19:36:54
URL: http://fannyfredrica.se/
Postat av: Köttätande djurvän

Har du verkligen den uppfattningen om att mjölkkor är dåligt behandlade, eller produktionsdjur överlag? För att kor skall kunna producera mjölk måste de tas väl hand om. Kanske det skulle vara dags att besöka en mjölkgård och se om de står där med skiten upp till juvret och är utsvultna? Jag förstår din syn på köttkonsumtionen, men produktionsdjur har det inte så dåligt som du vill få det att verka som. Om konsumenterna vill att producenterna skall kunna ha en högre livskvalitet åt djuren borde kanske konsumenterna vara beredda att betala mera? Genast om priserna höjs på finsk produktion går de flesta och köper utländskt. Då om nånsin vet man inte hur djuren behandlas, proppas fulla med olika mediciner osv. Finland har en av de strängste djurlagarna i världen.
Då är det väl värre att äta dur som produceras endast för köttets skull? Mjölkkor lever ofta många år och har det bra medans köttdjuren lever endast några få år för att uppnå en lönsam slaktvikt.
Första steget att få bort nötkött är väl att bojkotta allt som har med mejeriprodukter att göra. Äh- utrota hela djursläktet då vi en gång håller på! Sen kan vi fokusera på de djur som hålls i djurparker och som sällskapsdjur. De om nån får ju inte utöva sitt naturliga beteende. När jag en gång håller på så kan jag ju be dig googla lite på hönsproduktion. Där håller jag med om att det är bedrövligt.
Bäst för allt och alla skulle de vara om vi skulle utrota det farligaste djuret, människan.

Svar: Tack för din kommentar och dina frågor! Det är viktigt att själv ifrågasätta saker, det tycker jag att är jättebra. Men jag tänkte att jag ska svara på din kommentar i ett eget inlägg, så att det inte blir så långt här. Det inlägget kommer i början av nästa vecka! :)
Saras blogg

2016-03-04 @ 12:15:26

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0